пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№201. Розкрийте образно-символічний зміст писанкарського мистецтва та порівняйте етапи виконання багатокольорового воскового розпису і технології витравлення. 2. Практичне завдання: виконайте логотип за мотивами українського народного розпису.

Символіка кольорів

Червоний - мабуть є найбагатозначнішим кольором і найдавнішим. Символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню. Символізує також пролиту за людей кров воскреслого Спасителя і радість життя.

Жовтий - небесне світило, тепло, врожай.

Зелений - означає весняне пробудження природи, надію, життя.

Блакитний - небо, повітря, чистота і здоров'я

Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.

Чорний - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

СИМВОЛИ :

Сонячне світло - це символ єдності, впорядкованості світу. Це також символ ясного і тверезого бачення, правосуддя.

Хрест - це перетинання двох ліній: горизонтальної (часу) і вертикальної (вічності) - волі людської з волею Божою. Хрест є водночас і буттям, і небуттям. У християнстві хрест - також символ відкуплення від гріха і смерті.

Дві восьмираменні зірки на писанці - це знак сонця. У давнину зорю також пов'язували з Великою богинею, чий чоловік - божество неба, місяць. Стародавнє зображення півмісяця з зіркою символізує цю пару. В українському фольклорі зіронька - це символ дівчини, місяць - символ парубка. 

Квіти і зірки символізують душі людей, а образ квітів більше пов'язаний із дітьми.

Зелені дерева, гілки і листя - один з найдавніших символів життя, щорічного весняного відродження, вічної молодості, здоров'я, росту.

Завиток, спіраль або змій, як символ життєвої сили та зародження життя, відомий у мистецтві з найдавніших часів. Спіраль є символом часу, циклічних ритмів року, народжень і смертей. Вона позначає розвиток, рух до вдосконалення.

S-ПОДІБНИЙ ЗНАК ВІЧНОСТІ Це знак єднання протилежностей, на якому тримається світ.«Боротьба» тепла й холоду, дня і ночі, світла й темряви, чоловіка і жінки, але між цими двома «полюсами» - знак єдності, знак первопочатку і вінця завершення.

БЕЗКОНЕЧНИК АБО КРИВУЛЬКА Символ води. За міфами і легендами різних народів, вода існувала ще до створення світу у вигляді первісного «синього моря». Саме з неї постали земля, сонце і все живе. Тому вода є символом вічності і, водночас, плинності часу.

СОРОК КЛИНЦІВ Трикутники часто зображують у поєднанні один з одним. Вважають, що трикутник, розміщений вершиною догори (полум'я), символізує чоловіче начало, стрижень духовності, творчість; а вершиною донизу (чаша) - начало жіноче, лоно, що приймає, мудрість.

Древо життя, або ж Світове дерево, символізує єдність усього світу. Це своєрідна модель Всесвіту, де для кожної істоти, предмета чи явища є своє місце. Це також посередник між світами - своєрідна дорога, міст, драбина, якими можна перейти до Вишнього світу.

ГРАБЕЛЬКИ, ГРЕБІНЦІ, ТРИКУТНИЧКИ З ГРЕБІНЦЯМИ Належать до символів, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ.

Виноградна лоза У християнстві виноград - символ духовного відродження. «Я - виноградина правдива, а мій Отець - виноградар» (Йо. 15, 1), - казав Христос. Виноград - це стародавній символ роду.

ДУБОВЕ ЛИСТЯ символізує силу, довголіття, терпіння. З жолудями - означає духовну і тілесну зрілість.

БАРАНЕЦЬ Вівця, ягня - жертовна тварина, символ смирення, невинности, безмежної любови.

Птаха символізує людську душу.

.

Як розписати українську писанку

Розпис писанки складається з таких етапів:

1) Приготування барвників
Для фарбування писанок можуть бути використані як природні барвники, так і синтетичні.

Найбільш часто зараз використовують анілінові барвники (бажано для вовни). Готують їх так: пів пакету барвника (1/2 чайної ложки) засипається в банку і заливається, приблизно 300 мл. кип’ятку, після того як вода трохи охолоне, додається столова ложка оцту і чайна ложка солі. Найбіль сприятлива для фарбування писанок температура барвників – 20-25 градусів.

Увага!
- Писанки, пофарбовані аніліновими барвниками не можна вживати в їжу. Щоб розфарбовані писанки були їстівні потрібно використовувати харчові або натуральні барвники.

2) Підготовка яйця до малювання
Для писанки найчастіше беруть біле куряче або гусяче яйце, рідше використовують перепелине. Бажано щоб поверхня яйця була гладкою, без ямок і не мала тріщин.

Яйце необхідно добре вимити, дати обсохнути. Рекомендується для видалення жирів з поверхні яйця перед роботою почистити його харчовою содою, акуратно наносячи її за допомогою зубної щітки, а потім змити теплою водою.

Іноді яйце видувають, тоді воно може дуже довго зберігатися. Щоб видути яйце треба надфілем проробити дірочки з гострих сторін. Потім найкраще скористатися медичним шприцом з голкою. Для цього голка вставляється в один з отворів до упору, а потім повільно шприцом подається повітря. Після яйце промивається водою за допомогою шприца і сушиться.

3) Розмітка поверхні яйця
Вибравши візерунок писанки приступаємо до розмітки поверхні яйця. Для цього нам знадобиться олівець, за допомогою якого будемо розмічувати яйце. Слід від олівця потім зніметься разом з воском.

На початку не варто вибирати складний візерунок. При розмітці яйця, як і при подальшій роботі писачком, бажано щоб руки спиралися на стіл. Яйце беруть у ліву руку, а олівець в праву (якщо ви лівша – то навпаки), таким чином, щоб мізинець правої руки уперся по центру яйця, і починають розмічати яйце, обертаючи його навколо осі, при цьому мізинець служить свого роду циркулем. Таким чином, на поверхні яйця отримують рівну, замкнуту лінію. Чим швидше ви обертаєте яйце, тим рівніше виходить лінія.
Коли проведені перші чотири лінії, поверхню яйця необхідно розділити по екватору.

У результаті на поверхні яйця повинна вийти сітка з трикутників, в які вже легко буде вписувати вибраний орнамент. Якщо з першого разу не вийшло акуратно і рівно розмітити яйце, не варто засмучуватися; слід від олівця можна видалити вологою харчовою содою і провести потім лінію знову.

4) Нанесення воску на необхідні частини
Отже, коли все готове, приступаємо до розписування писанки та починаємо працювати в такій послідовності:


1. Наносимо олівцем розмітку на повехню яйця.

2. Якщо яйце було видуте, то необхідно закрити отвори воском. Для цього гріємо писачок з воском, торкаємося краю отвору писачком, поки не почне з голки витікати віск, який і затягне отвір.

3. Перед нанесенням воску на писанку потнібно помити руки. Яйце беруть лівою рукою, у правій руці – за ручку треба взяти писачок. Необхідно запам’ятати, що віск треба брати тільки правою рукою. Попередньо поклавши шматочок воску в писачок, гріємо його над вогнем свічки або електроплити.

4. Акуратно, тримаючи голку перпендикулярно поверхні та намагаючись не відривати її від яйця, наносимо потрібний візерунок. Лівою рукою провертаємо майбутню писанку.

5. Опускаємо яйце, на якому знаходяться лінії та візерунки, нанесені воском, в оцет, щоб знежирити поверхню. Як тільки з’явилися перші пухирці на яйці – відразу його треба витягти.

6. Опускаємо у фарбу, найчастіше – жовту. Якщо яйце було видуте, його треба придавити ложкою, або невеликою пляшечкою з піском.

7. Коли писанка набрала колір, її витягують з фарби, промивають під протічною водою, і кладуть на білу розстелену ганчірку та чекають поки поверхня висохне.

8. Суху жовту писанку беруть лівою рукою, і писачком наносять елементи, які повинні залишитися жовтими. Під віск не потрапить інша фарба і тому, вони залишаться жовтими.

9. Писанку опускають в більш темну фарбу. Найчастіше це – червона, але може бути і зелена чи синя. Треба запам’ятати, що червоний і синій із зеленим не перекриваються. Тому треба знати, що якщо вибрати червоний колір, то синього і зеленого доведеться уникнути. Хоча існують спеціальні техніки для їх поєднання.

10. Після того як писанка набрала колір, її витягують, промокають ганчірочкою або тримають під протічною водою, і залишають висохнути.

11. Беремо суху червону писанку і воском, з розігрітого писачка заповнюємо ті ділянки, які хочемо залишити червоними.

12. Опускаємо писанку в коричневий, фіолетовий або чорний колір.

13. Коли вона набрала колір, її витягуємо, промокаємо серветкою, ганчірочкою або тримаємо під проточною водою, а потім даємо їй висохнути.

5) Зняття воску
Зняти віск можна трьома способами:

а) На свічці. Запалюють свічку, писанку тримають збоку від вогню, щоб її не закоптити, і акуратно підігрівають. Як тільки віск починає плавитися, витираємо його ганчіркою, повертаючи писанку.

б) На електроплиті. На електроплиті ставимо бляшану коробочку. У неї кладемо писанку, і постійно перевертаючи її дерев’яною паличкою, даємо можливість розплавитися воску. Як тільки віск стек, беремо писанку ганчірочкою, складеної в декілька разів, і витираємо її від залишків воску.

в) У духовці. Готові писанки складають на деко, який застеляють ганчіркою, і ставлять у холодну духовку. Коли вона почне грітися, віск з писанок почне танути. Їх треба витерти, знявши залишки воску.
ВИТРАВЛЕННЯ
В цьому записі можна дізнатися, як створити традиційну писанку без барвників. Найбільше зусиль для поширення цієї техніки доклала писанкарка зі східної України Тетяна Коновал, тому витравлені писанки ще називають «луганськими».
10

Коли коричневі яйця видуто (як це зробити, показано тут.) й обрано вподобаний орнамент, можна братися за роботу. Головне, щоб під рукою був оцет. Я витравлювала відразу три писанки, тому мені знадобилася півлітрова банка й чашка, а також важки (скляна пляшка і пластиковий стаканчик).
8-9
Перед видуванням куплені яйця слід залишити на кілька годин у теплій воді: печатки на шкаралупі відкиснуть, і ми зможемо повністю очистити яйця від бруду (виключно водою, сода не підійде — вона пошкоджує верхній шар шкаралупи). Найпростіше та найшвидше сушити яйця в прогрітій духовці. Виймаємо тепле яйце з духовки і починаємо письмо.
Для однієї з писанок я обрала мотив світового дерева — побачила схему вишивки граната і взяла її за основу писанкового орнаменту. Дві інші традиційні — це писанки «Дубове листя» й «Конюшина», вони родом із Поділля.
1Коли нанесений перші лінії писанкового сюжету, закриваємо отвори на яйці воском. Робимо це старанно, щоб не було жодних мікроотворів, інакше оцет проникне в середину писанки і зіпсує її. Два яйця я поклала до банки з оцтом, третє - розмістила в чашці. Оцет має повністю вкривати яйця. Скляні баночки важкі самі по собі, тому надійно виконують свою функцію, а в пластиковий стаканчик довелося налити води, щоб він як слід тримав писанку.
Перше витравлювання триває 5 хвилин. Воно висвітлить поверхню писанки, і наступні лінії орнаменту отримаються на тон світлішими від попередніх, які ми написали до витравлювання. Щоб зняти шар шкаралупи, котрий виїв оцет, ми обмиваємо вийняте яйце шматочком тканини в теплій воді, на руки при цьому бажано вдягнути перчатки.
2-3
Так яйця виглядали після першого витравлювання. Всього їх буде три. Перш, ніж почати знову розписувати яйця гарячим воском, слід обов'язково їх просушити. Це можна здійснити шляхом обгортання у серветці чи шматку тканини.
Друге витравлювання триває 12 хвилин. Воно ще більше виствітлило шкаралупу. Виймаємо писанки з оцту вчасно, якщо це зробити пізніше зазначеного терміну, оцет почне виїдати наступний шар шкаралупи і рівного відтінку не вийде.
7
Щоб отримати біле тло, наносимо решту ліній і залишаємо писанки в оцті на 1 год 40 хв.

На увесь процес у мене пішло три з половиною години. Довго, але результат примушує забути про витрачений час.
Десь за 10 хвилин до виймання кип'ятимо воду й запалюємо духовку.
Після останнього витравлювання промиваємо писанку в теплій воді, аби припинити дію оцту.
Потім звільняємо отвори в яйці від воску й обдаємо наші писанки кип'ятком. Віск сходить. Проте писанка ще не готова. Промиваємо її водою зсередини, а за допомогою миючого засобу та щітки добре очищаємо з поверхні від залишків витравленої шкаралупи та воску. До цього часу ми прогрівали духовку, і тепер можемо покласти до неї витравлені писанки, щоб ті висохли. Нехай писанки залишаються в вимкненій духовці, аж поки та не вистигне.

 


23.06.2016; 22:19
хиты: 132
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
сохранение предметов искусства
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь