пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№161. Проведіть порівняльний аналіз «ошибани» та «колажу» як видів декоративно-прикладного мистецтва. 2. Практичне завдання: створіть декоративну композицію за мотивами творчості Марії Приймаченко, Ганни Собачко-Шостак, Марфи Тимченко (за вибором студента).

ОШИБАНА:

Природний матеріал рослинного походження (квітилистянасіння, тополиний пух, травакора дерев тощо) висушується під ґнітом або в гербарній сітці (іноді застосовуючи спеціальну попередню обробку) та стає пласким, часом міняє колір. Далі матеріал, підготований до використання, розміщується та приклеюється (чи закріплюється іншим чином) до основи (особливі різновиди паперу, тканини). Іноді, перед нанесенням матеріалу на папір, його попередньо «відмивають» акварельлю.

Кожен елемент із особливою ретельністю та обережністю розміщується на своєму місці; уява та ювелірна точність митця примушує листя перетворитися на дерева, пелюстки — на силуети гір.


.

Колаж (від фр. Coller - приклеювання) - технічний прийом в образотворчому мистецтві, що полягає в створенні мальовничих або графічних творів шляхом наклеювання на будь-яку основу предметів і матеріалів, що відрізняються від основи за кольором і фактурою.

Колажем також називається твір, цілком виконане в цій техніці.

Колаж використовується головним чином для отримання ефекту несподіванки від поєднання різнорідних матеріалів, а також заради емоційної насиченості і гостроти твору.

Колаж може бути домальованим будь-якими іншими засобами - тушшю, аквареллю і т. Д.

У мистецтво колаж був введений, як формальний експеримент кубістами, футуристами і дадаїстів. На тому етапі в образотворчих цілях застосовувалися обривки газет, фотографій, шпалер. Наклеювалися на полотно шматки тканини, тріски і т. П.

Вважається, що першими в мистецтві техніку колажу застосували Жорж Брак і Пабло Пікассо в 1910-1912 роках. Першим художником, що працюють виключно в техніці колажу, був Курт Швиттерс.

Марія Оксентіївна Примаченко, також Приймаченко (нар. 30 грудня 1908 (12 січня 1909), село БолотняКиївська губерніяРосійська імперія — пом. 18 серпня 1997, с. БолотняІванківський районКиївська областьУкраїна) — українська народна художниця, представниця «народного примітиву» («наївного мистецтва»); лауреатНаціональної премії України ім. Т. Г. Шевченка, одна з найвідоміших українських художниць. Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970, народна художниця України. 2009 рік — за рішенням ЮНЕСКО — визнано роком Марії Примаченко.


23.06.2016; 16:15
хиты: 1052
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
сохранение предметов искусства
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь