пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№ 71. Опишіть та покажіть на прикладі основні умовні позначення та базові форми орігамі. 2. Практичне завдання: виконайте ажурну витинанку в квадраті.

Прості базові форми орігамі «трикутник» та «подвійний трикутник»

«Трикутник» — найлегша форма орігамі. Квадратний аркуш паперу складаємо по діагоналі. Для цього аркуш положіть ромбом та опустіть верхній кут, поєднавши з нижнім, щоб вийшов рівносторонній трикутник. 

«Подвійний трикутник» — має дві трикутні плоскості та складається з попередньої базової форми «трикутник». Згинаємо та розгинаємо квадратний аркуш навпіл по двом діагоналям і переверніть його. Після цього, поєднуємо верхню та нижню сторони, перегинаємо квадрат навпіл. Надавлюємо на середину квадрату, вгинаємо бокові трикутники всередину. Змінюємо трикутники місцями, перегорнувши фігуру. Подвійний трикутник можна зробити також в зворотній послідовності . Спочатку перегнувши квадрат навпіл, перегорнути на іншу сторону та перегнути по діагоналям. Залишається скласти бокові сторони всередину та вниз.

Базова форма орігамі трикутник

Базова форма орігамі трикутник

Базова форма орігамі «млинець»

Перегніть квадратний аркуш навпіл по двом діагоналям. По черзі зігніть кожен кут в напрямку середини так, щоб вони поєднались.

Базова форма орігамі млинець

Базова форма орігамі млинець

Базова форма орігамі «повітряний змій»

Покладіть квадратний аркуш ромбом, позначте лінію, зігнувши та розігнувши його по діагоналі «долиною» (складка перегин). Залишилось скласти бокові сторони від вершини кута до діагональної лінії.

Базова форма орігамі повітряний змій

Базова форма орігамі повітряний змій

Базова форма орігамі «риба»

Ця форма складається з попередньої форми. Спочатку перегніть квадрат по двом діагоналям. Потім перегніть верхні бокові сторони до центральної лінії перегину. Теж саме здійсніть з нижньою стороною, використовуючи в обох випадках форму «повітряний змій». Защипніть бокові кути, склавши їх навпіл по лінії діагоналі. Зігніть кути догори, закриваючи фігуру по лініям ромбу від себе. Підійміть нижній кут догори та переверніть фігуру.

Базова форма орігамі риба

Базова форма орігамі риба

Базова форма орігамі «жаба»

Створюється з базової форми «подвійний трикутник». Перегинаємо один з кутів, поєднавши нижню сторону з лінією перегину. Знову перегніть кут, поєднуючи бокову сторону з лінією перегину так, що у вас  вийшов катамаран, який потрібно розкрити та розплющити. Поєднуючи з лінією перегину нижні сторони, перегніть середню частину. По наміченим лініям підніміть нижній кут. Усі зазначені дії потрібно зробити з кожним кутом. Після цього зігніть підняті кути вниз в кожній площині та перегорніть. Підніміть кути в чотирьох площинах.

Базова форма орігамі жаба

Базова форма орігамі жаба

Базова форма орігамі жаба 2

Базова форма орігамі жаба

Проста базова форма орігамі «квадрат»

Квадратний аркуш паперу перегніть навпіл так, щоб вийшов трикутник, який необхідно зігнути «долиною» вправо. Після цього, верхній кут відігніть «горою» вліво. Перегорніть та повторіть дії (зробіть згин «долиною» та «горою»).

Базова форма орігамі квадрат

Базова форма орігамі квадрат

Базова форма орігамі «подвійний квадрат»

Квадратний лист аркушу перегніть по діагоналі, поєднуючи протилежні кути. Перегорніть аркуш та перегніть квадрат навпіл два рази, поєднуючи протилежні сторони. Після цього зігніть аркуш по наміченим лініям в напрямку складок. Для цього бокові квадрати увігніть всередину, склавши їх навпіл та опустивши верхню частину вниз від себе. У вас вийде дві видимі квадратні площині.

Базова форма орігамі подвійний квадрат

Базова форма орігамі подвійний квадрат

Базова форма орігамі «птах»

Складіть базову форму «квадрат». Перегніть заготовку, опускаючи сторони від кута, який розкривається до лінії перегину. Бокові частини моделі увігніть всередину. Закритий «глухий» кут перегніть та повторіть теж сема з іншої сторони. Залишилось підняти нижні кут догори.

Базова форма орігамі птах

Базова форма орігамі птах

Проста базова форма орігамі «книга»

«Книга» квадратний аркуш паперу зігніть навпіл, поєднавши сторони.

Базова форма орігамі книга

Базова форма орігамі книга

Базова форма орігамі «двері» та «будинок»

 «Двері» — зробіть базову форму «книга» та заверніть по черзі бокові сторони до лінії перегину.

«Будинок» — зігніть квадратний аркуш у форму «книга». Поєднайте короткі сторони, перегніть зроблений прямокутник навпіл. Після перегніть до наміченої середньої лінії бокові сторони («двері»). Наприкінці розкрийте та розплющить бокові кармани з обох боків.

Базова форма орігамі будинок

Базова форма орігамі будинок

Базова форма орігамі «катамаран»

Складіть базову форму «двері», переверніть та зігніть її навпіл. Наступним кроком перегніть нижню частину, поєднавши верхні сторони з тими, що підіймаються з середини. Розкрийте та розплющить кармани, що вийшли. Нижні кути витягніть в сторони. Переверніть та перегніть модель, поєднавши нижню та верхню сторони. Розкрийте кармани та отримаєте подвійний човен – катамаран.

 

Базова форма орігамі катамаран

Оріґамі (яп. 折り紙 орі — «складати», камі — «папір», тобто «складений папір») — мистецтво складання паперу. Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних згинів і складок. Термін оріґамі відноситься до всіх типів складання паперу, а не тільки японських зразків.

В оріґамі використовуються небагато різних згинів, але вони можуть бути скомбіновані багатьма способами й утворювати дуже складні фігури. Зазвичай фігури оріґамі складають без розрізів з квадратного аркуша, сторони якого можуть бути різних кольорів. Усупереч найпоширенішій версії, у традиційному японському оріґамі, що сягає ери Едо (16031867), цих правил суворо не дотримувались і в багатьох випадках аркуші розрізали (Кіріґамі 切り紙) або фігури складали не з квадратного аркуша, а з прямокутногокруглоготрикутного тощо.

Хоча, щодо походження оріґамі є деякі розбіжності, але напевно можна сказати, що розвинулось оріґамі саме в Японії. Спочатку це була забавка переважно для дітей, доки Йосідзава Акіра не додав нові технології, такі як мокре складання та система зображення отримання фігур, що отримала назву система Йосідзави-Рендлета. З 1960-х мистецтво оріґамі почало активно поширюватись у всьому світі, з'явилися такі напрями, як модульне орігамі Кірікомічисте оригамі.

Витинанка – орнаментарні і фігурні прикраси житла, ажурно витяті ножицями, штампельками, ножем з білого або кольорового паперу.

 Ажурні витинанки відомі ще з V ст. до н.е. 

Витинанка в Україні відома з ХІХ ст.

Витина́нка (від українського слова  «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати») — це вид давньослов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла — ажурні, силуетні тощо.

З появою паперу і перших примітивних ножиць у Китаї з'явилися і перші витинанки. Не відразу папір «перебрався» зі Сходу в Україну. Мистецтво луб'яних виробів існувало паралельно з розвитком кераміки. Так традиції витинання на території України віднаходять у трипільській кераміці. Зустрічаються витинанки в артефактах кочівних народів Алтаю, на півночі Європи, Балканах і у слов'ян. Це, часто-густо, ажурні аплікації зі шкіри та хутра на одязі й предметах домашнього побуту. У VII–XII ст. у Китаї набули широкого поширення паперові прикраси: зображення божеств, духів, драконів, квітів, птахів, риб, які наклеювали на вікна.

У XIII ст. подібні витинанки були розповсюджені в Персії, згодом по всій Європі. У XVI ст. з'явилися кустоди — орнаментальні ажурні шкіряні підкладки під канцелярськупечатку.Українські народні паперові витинанки, як прикраси сільських хат, почали використовуватися в середині XIX ст.

Витинанки кінця XIX — початку XX століття вирізняються високою художньою майстерністю. У кожному регіоні та в багатьох осередках населення вони набули своєрідних локальних рис щодо трактування матеріалу, форми, технічної вправності, відчуття ритму, пропорцій, силуетів, багатства орнаментики.

Орнамент традиційних витинанок здебільшого геометричний і рослинний, трапляються також антропо- та зооморфні фігурки, зображення предметів побуту, архітектури тощо. Папір при витинанні складали вдвоє, вчетверо, увосьмеро, що дозволяло створити сталі структури, композиції. Традиційні витинанки у вигляді сніжинок слугували прикрасами на вікнах на Новий рік.

Типологія витинанок[ред. • ред. код]

За технологічними та художніми особливостями витинанки поділяються на: ажурні — виготовляються з одного аркуша паперу, зображення міститься у прорізах; силуетні — зображення виступає силуетом; одинарні — виготовляються з одного аркуша паперу; складні — аплікаційні з кількох аркушів паперу, тому майже завжди багатоколірні. За технікою виготовлення і способом подачі зображення складні витинанки поділяються на складені (великомаштабні твори, зображення яких утворені з окремих елементів, складених поряд один з одним, гармонійно поєднаних між собою в єдине ціле) і накладні (накладні одна на одну «гіркою»).

 

За формою витинанки можуть бути різноманітними й нагадувати кола, ромби, квадрати, овали, смужки, і навіть утворювати складні сюжетні композиції.

 

Витинанки бувають таких груп: фігурки — силуетні витинанки, витяті за контуром, бувають кількох композиційних типів — пташки, вершники, ляльки та ін; розетки — ажурні витинанки, що складаються з розеток, зірок, ромбів, квадратів (усі одинарні) та накладних «сонечок»; дерева — сюжетно-декоративні витинанки, будуються відносно вертикальної осі: дерево, дерево з пташками, гілка, букет, вазон і под.; стрічки — з однобічною або двобічною композицією орнаменту; шпалери — витинанки, які складаються з таких типів композиційної структури: центральна, рядова, сітчаста, вільне заповнення; фіранки — рід паперових прикрас, як ускладнений варіант одинарних стрічкових витинанок; ігранки — витинанки з яскраво вираженим декоративним і тематичним характером; виставочні витинанки — це тематичні твори, пристосовані для експонування на виставках та оздоблення поліграфічної продукції.


23.06.2016; 11:37
хиты: 170
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
сохранение предметов искусства
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь