пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№5 1. Вкажіть на спільне та відмінне у символіці орнаменту української вишивки та писанкарства. 2. Практичне завдання: намалюйте ескіз писанки в техніці «витравлення».


Писанки можна класифікувати за такими характерними ознаками :
- з геометричним орнаментом;
- з рослинним орнаментом;
- з рослинним і геометричним орнаментом;
- з анімалістичним (тваринними) мотивами;
- з зображенням жанрових сценок;
- з зображенням традиційних архітектурних споруд;
- з довільними декоративними плямами, які не можна віднести до геометричних, ні до рослинних, ні до тематичних мотивів;
- писанки з характерною християнською геральдикою, церковною символікою у вигляді різноманітних зображень : хрестів, розп’ять, церковців, капличок та іншою ритуальною атрибутикою, що пов’язані з Великодніми святами – Пасхою.

Майже у всіх регіонах України характерним компонентом у розписах писанок є традиційні текстові слова – вітання, наприклад :
“Христос воскрес”, “Зичу вам щастя”, “Веселих вам свят”, “Марічка любкові” та інші. Мабуть Білосніжка сферична поверхня курячого яйця уявлялась народному майстрові землею, покритою снігом. З весною земля оживала різними барвами. Цей перехід до весни він символічно зображав через квіти, гілки, сонце, живі істоти і т. ін.
У різних районах України орнамент має різкий характер та різні забарвлення. На весь світ славився своєю композицією, мініатюрним візерунком і ніжним злотисто – оранжевим кольором писанки села Космача. Не менш художню вартість мають писанки із Сокали під Львовом. У свій час спритні перекупники замовленням косьмацьким майстром велику кількість писанок і перепродуючи їх у різних країнах Європи та навіть за океаном, наживали собі чималі гроші. Самі ж майстри за цю ювелірну роботу одержували мізерну плату.
На відміну від мініатюрного космацького орнаменту в них переважають мотиви великих, дещо геометризованих рослинних і квіткових форм. Колорит цих писанок коричнево – жовтий з незначним введенням зелених барв.
У південно – східний частині Прикарпаття – в селищі Верховина, Криво рівня, Ільці, Яворів та ін. – орнаментації писанок переважають світло – рожеві, темно – зелені та золотисті барви на червоно – коричневому тлі. Постаті людей, тварин, птахів, як правило, залишаються білими, плоскісно – силуетними. За силою художньої виразності, своєрідним колоритом, декоративністю, за характером зображень, довільним ритмом і розповідною жанровою композицією писанки с. Замагорів не мають собі аналогів і можуть бути віднесені до найоригінальніших у світі.
Декоративна виразність писанок визначається не лише мистецьким хистом народного мистецтва, а й технікою виконання. Техніка розписування досить складна і помигає строгої послідовності нанесення фарб. Відіграє роль не лише колір барвника, а й його тон, світліший чи темніший, оскільки процес накладання кольорів відбувається за принципом – від найсвітлішого до найтемнішого.
Точність нанесення рисунка восковими лініями, розмітка і членування сферичної площі, дотримання ритму, рівноваги в побудові орнаментальної композиції, пропорційність окремих декоративних елементів, імпровізація – все це вимагає від художників високої майстерності. Про високий мистецький рівень писанка рів свідчить і далеке від натуралізму силуетне та контурне трактування рослинних і анімалістичних мотивів, а також кольорові сполучення, чистота і яскравість барв, сміливі тональні та кольорові контрасти.
Кожна писанка – це довершений художній твір декоративного мистецтва.
Як створюються орнаментальні композиції на писанках ?
Народні майстри – писанкові виконують різноманітні кольорові рисунки на сферичній поверхні шкарлупи яйця без будь – яких попередніх ескізів. Для цього, безумовно, потрібна велика вправність, невичерпна мистецтва фантазія, художній хист і творча вигадка. Жодна з композицій писанок не повторюється.





ВИШИВКА

Тлумачення рослинних орнаментів української народної вишивки:

 
1.Виноградні грона уособлюють радість, пов’язану із створенням сім'ї. Орнамент сад-виноград  символізує життєву ниву, де чоловік виконує роль сіяча, а жінка є берегинею, що ростить і плекає родинне дерево.
 
2.Мак із давнини захищав людей та їхню худобу від усілякого зла, саме тому цю тендітну і ніжну квітку часто вишивали на сорочках. Також мак служив символом народної пам’яті, скорботи, любові та суму за загиблими.
 
3.Білосніжна лілія – це таємниця зародження життя, знак дівочої чарівності, чистоти і цноти. Дуже часто в орнаменті її зображення доповнюють хрестом, що благословляє молодят на створення дружної сім'ї. Якщо над квіткою зображена роса, то це означає запліднення.
 
4.Троянда – древній мотив, що означає оновлення та безперервність сонячного руху.
 
5.Дуб та калина, належать до символіки, яка найчастіше зображується на дівочих та парубочих вишиванках. Ці візерунки гармонічно поєднують у собі чарівну і невмирущу красу та неймовірну силу.
Раніше дуб вважався священним деревом і уособлював бога сонячної енергії, а також розвиток і життя.
Калина – це дерево усього українського роду. Його зображення найчастіше пов’язували з красою та процесом зародження Всесвіту. Ягідки калини мають значення крові невмирущого та непереможного народу.
 
 
6.Хміль – молодіжний символ, який за тлумаченням дуже схожий на виноград. Він несе в собі енергетику розвитку та любові. Орнаментами з хмелю наші предки декорували весільні(чоловічі) сорочки та рушники.
 
7.Чорнобривці відносяться до цілющої символіки, здатної вилікувати душу і тіло. Також їх зображення уособлює любов до природи і всього живого.
 
8.Берегиня – загадкова і таємнича квітка, що містить в собі материнську силу. Вона повністю відображає суть створення Всесвіту і зародження життя. Цей символ є найбільш дорогим для українців, бо він асоціюється з рідною матір’ю, її ніжністю та теплом її рук.
 
9.Сонце і Вода – це благословенні знаки, які нагадують восьмипелюсткову квітку. Цей дивовижний візерунок гармонічно поєднав у собі дві стихії, без яких не було б життя.
 

Значення геометричних орнаментів:

 
1.Земля та Сонце у поєднанні з Водою – це життєдающа трійця, яка частенько доповнюється ромбічними символами, що означають родючість Матінки-Землі, рясно засіяної і добре зігрітої сонячним промінням.
 
2.Зірки символізують давнє уявлення про структуру Сонячної системи і Всесвіту, що відрізнялось певною упорядкованістю та гармонічністю.
 
3.Перехрещений ромб має значення поля, земельної ділянки, як власності.
 
4.Ромбічний орнамент з крапками в середині асоціюється з родючістю, заплідненням та засіяним полем.
 
5.Коло – знак Сонця і символ гармонії.
 
6.Хвилясті лінії – водоймища, джерела, води.
 
7.Різноманітні варіації меандрових мотивів означають добробут, ситість, небесне благословення, довголіття, продовження життя і т.д.
 

Тлумачення зооморфних візерунків:

 
1.Пава – цей орнамент завжди зображується в парі та означає молодість та розквіт сил. Поважних та красивих пав або жар-птиць навіть сьогодні вишивають на весільних рушниках. Вони ніби випромінюють енергію сонця та життя, благословляючи молодят на сімейне щастя.
 
2.Соловейко та зозуля дуже часто знаходять місце на рушниках дівчат, які ще не знайшли свою пару.
 
3.Голубки та яскраві півні є характерними символами весільного рушника. В орнаменті ці птахи розташовані таким чином, щоб їх голівоньки були нахилені одна до одної. Якщо ж вони тримають у дзьобиках гілочку калини, чи сидять біля коріння дерева, то це символ зародження нової сім'ї.
 
4.Ластівка – знак добрих новин, пов’язаних з створенням сім'ї та зміцненням і розширенням господарства.

2 ЗАВДАННЯ
В цьому записі можна дізнатися, як створити традиційну писанку без барвників. Найбільше зусиль для поширення цієї техніки доклала писанкарка зі східної України Тетяна Коновал, тому витравлені писанки ще називають «луганськими».
10

Коли коричневі яйця видуто (як це зробити, показано тут.) й обрано вподобаний орнамент, можна братися за роботу. Головне, щоб під рукою був оцет. Я витравлювала відразу три писанки, тому мені знадобилася півлітрова банка й чашка, а також важки (скляна пляшка і пластиковий стаканчик).
8-9
Перед видуванням куплені яйця слід залишити на кілька годин у теплій воді: печатки на шкаралупі відкиснуть, і ми зможемо повністю очистити яйця від бруду (виключно водою, сода не підійде — вона пошкоджує верхній шар шкаралупи). Найпростіше та найшвидше сушити яйця в прогрітій духовці. Виймаємо тепле яйце з духовки і починаємо письмо.
Для однієї з писанок я обрала мотив світового дерева — побачила схему вишивки граната і взяла її за основу писанкового орнаменту. Дві інші традиційні — це писанки «Дубове листя» й «Конюшина», вони родом із Поділля.
1Коли нанесений перші лінії писанкового сюжету, закриваємо отвори на яйці воском. Робимо це старанно, щоб не було жодних мікроотворів, інакше оцет проникне в середину писанки і зіпсує її. Два яйця я поклала до банки з оцтом, третє - розмістила в чашці. Оцет має повністю вкривати яйця. Скляні баночки важкі самі по собі, тому надійно виконують свою функцію, а в пластиковий стаканчик довелося налити води, щоб він як слід тримав писанку.
Перше витравлювання триває 5 хвилин. Воно висвітлить поверхню писанки, і наступні лінії орнаменту отримаються на тон світлішими від попередніх, які ми написали до витравлювання. Щоб зняти шар шкаралупи, котрий виїв оцет, ми обмиваємо вийняте яйце шматочком тканини в теплій воді, на руки при цьому бажано вдягнути перчатки.
2-3
Так яйця виглядали після першого витравлювання. Всього їх буде три. Перш, ніж почати знову розписувати яйця гарячим воском, слід обов'язково їх просушити. Це можна здійснити шляхом обгортання у серветці чи шматку тканини.
Друге витравлювання триває 12 хвилин. Воно ще більше виствітлило шкаралупу. Виймаємо писанки з оцту вчасно, якщо це зробити пізніше зазначеного терміну, оцет почне виїдати наступний шар шкаралупи і рівного відтінку не вийде.
7
Щоб отримати біле тло, наносимо решту ліній і залишаємо писанки в оцті на 1 год 40 хв.

На увесь процес у мене пішло три з половиною години. Довго, але результат примушує забути про витрачений час.
Десь за 10 хвилин до виймання кип'ятимо воду й запалюємо духовку.
Після останнього витравлювання промиваємо писанку в теплій воді, аби припинити дію оцту.
Потім звільняємо отвори в яйці від воску й обдаємо наші писанки кип'ятком. Віск сходить. Проте писанка ще не готова. Промиваємо її водою зсередини, а за допомогою миючого засобу та щітки добре очищаємо з поверхні від залишків витравленої шкаралупи та воску. До цього часу ми прогрівали духовку, і тепер можемо покласти до неї витравлені писанки, щоб ті висохли. Нехай писанки залишаються в вимкненій духовці, аж поки та не вистигне.


23.06.2016; 11:23
хиты: 705
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
сохранение предметов искусства
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь