пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

57. Проаналізуйте причини розпаду СРСР, мету створення СНД та місце і роль в ньому України.

Причини розпаду СРСР

- Унітарний характер СРСР (формально Радянський Союз був федерацією, але фактично - унітарною державою). Монополія на владу належала центру, що обмежувало права республік.

- Недоліки і помилки в національній політиці керівництва СРСР:

- курс на формування нової спільності - радянського народу, що на практиці виявлялося в тотальному зросійщенні, в обмеженні розвитку національних культур;

- невирішеність багатьох національних проблем (проблема кордонів, проблема депортованих народів та ін.).

- Суперечливі непослідовні економічні реформи спричинили розбалансованість народного господарства, поглиблення економічної кризи.

- Процеси демократизації і гласності сприяли зростанню національної свідомості й активізації національно-визвольних рухів.

- Ослаблення в процесі перебудови центральної влади, КПРС, які забезпечували єдність СРСР.

Співдружність незалежних держав

8 грудня 1991 р. у Мінську президент України Л.Кравчук, президент Росії Б.Єльцин, голова Верховної Ради Білоруси С.Шушкевич констатували, що вихід республік зі складу СРСР і утворення незалежних держав стало реальним фактом і що СРСР як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування. Вони підписали угоду про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД), до якої можуть приєднатися республіки колишнього СРСР та інші країни.

До складу СНД увійшло 11 республік, причому Україна - на правах асоційованого члена (вона не визнала всіх пунктів угоди).

За час існування СНД значних економічних і політичних результатів у його діяльності не досягнуто.

За деякими прогнозами, СНД розвиватиметься не шляхом глобальних інтеграційних процесів, а шляхом співробітництва на двосторонній основі в певних сферах

 

57. Визначте основні напрямки політичних реформ М.Горбачова. Розкрийте поняття «перебудова» та її особливості в Україні.

 Після смерті Генерального секретаря ЦК КГІРС К. Черненка в березні 1985 р. на посаду керівника КПРС та СРСР було обрано М. Горбачова. Саме за його ініціативи розпочалася перебудова в СРСР (кві­тень 1985 р.).

Перебудова мала охопити п'ять про­відних сфер життєдіяльності суспільства:

  • економіку (перехід від екстенсивних методів господарювання до інтенсивних);
  • внутрішню політику (демократи­зація суспільного життя та народовладдя);
  • зовнішню політику (припинення «холодної війни» та побудо­ва спільного європейського дому);
  • соціальну сферу (покращення матеріального та культурного добро­буту населення);
  • ідеологію (ліквідація цензури, глас­ність, вільний вияв думки громадян).

Перебудова мала чотири етапи:

  1. березень 1985 — січень 1987 р. —-перебудова здійснюється під гаслом «більше соціалізму»; 
  2. 1987—1988 рр. — основний лейт­мотив — «більше демократії»; 
  3. 1989—1990 рр. — роз­межування і розкол у таборі провідників перебудови; 
  4. 1991 р. — перемога радикал-реформізму, розпад СРСР.

Перебудовчі процеси в Україні контролювались управлінською номенклатурою тоталітарної держа­ви. Протягом 1985—1987 рр. в Україні не існувало політичних сил у вигляді громадських об'єднань та народних фронтів, аналогічних до тих, що виникли в Прибалтиці та Росії. Пасивність широких народних мас має своє пояснення. На тлі загального, насампе­ред економічного, розвалу ситуація в Україні зали­шалася відносно стабільною. Крім того, керівництво УРСР на чолі з В. Щербицьким жорстоко контро­лювало ситуацію.

Був ще один важливий суб'єктивний чинник. Гласність у союзних республіках почалася з гострої критики перших партійних керівників і партноменклатури різного рангу. В. Щербицький, який сімнад­цять років очолював Компартію України, залишався ортодоксальним комуністом і перетворився на одно­го з опонентів М. Горбачова. Преса називала Україну заповідником застою.

Чорнобильська катастрофа (квітень 1986 р.) сприяла пожвавленню суспільно-політичного руху в республіці. 13 листопада 1988 р. в Києві відбувся перший за роки радянської влади масовий мітинг (20 тис. учасників), присвячений екологічним проб­лемам. Крім питань екології, гострій критиці були піддані посадові особи, винні в чорнобильській тра­гедії та її наслідках.

 

У 1989 р. Україною прокотилася хвиля шах­тарських страйків, які поруч з економічними вимо­гами гостро ставили і політичні питання — відмова в довірі номенклатурі та чиновникам-бюрократам. Наймогутніший шахтарський страйк мав місце у липні 1989 р. Його започаткували гірники шахти "Ясинуватська—Глибока". Страйк охопив 193 шах­ти з 400.

В умовах різкого загострення соціально-економіч­ної кризи, зростання цін і невпинного погіршення життєвого рівня населення навесні 1990 р. відбулися перші демократичні вибори до Верховної Ради, які посилили розша­рування політичних сил.

У вересні 1989 р. виникла масова політична організація — Рух (Народний Рух України за перебудову). Одна заводною створювалися політичні партії України (Українська республіканська партія, Демо­кратична партія України, «Партія зелених», Партія демократичного відродження України та ін ).16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України, яка стала передвісником незалежності нашої держави.

 


03.02.2016; 16:37
хиты: 127
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь