пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Порівняйте зміст і наслідки Андрусівського перемир'я (1667 р.) та «Вічного миру» (1686) для України.

30 січня (9 лютого) 1667 в селі Андрусово поблизу Смоленська між Росією і Річчю Посполитою було укладено договір про перемир'я на тринадцять з половиною років.

 

Андрусівський договір завершив російсько-польську війну 1654-1667 рр.., розпочату через землі, захоплені Польщею в 1609-1611 рр.., та невизнання нею возз'єднання України з Росією.

 

Багаторічна війна Росії з Річчю Посполитою йшла на території Малоросії, Білорусії, Литви та Росії. Бойові дії велися з перемінним успіхом і виснажили сили воюючих сторін, що і призвело до компромісної угоди.

 

Спочатку сторони хотіли укласти «Вічний мир», але зробити це виявилося важко через козаків, які не хотіли знову йти під владу Польщі і через небажання царського уряду відмовитися від прав на руські землі, що залишалися під владою поляків.

 

Після тривалих переговорів 20 (30) січня 1667 А. Л. Ордін-Нащокін з боку Росії і Ю. Глібович з боку Польщі підписали договір про перемир'я на 13,5 років, протягом яких сторони зобов'язалися підготувати умови для «Вічного миру» між ними.

 

Згідно з умовами договору Річ Посполита повертала Росії Смоленськ і Чернігівські воєводства, визнавала возз'єднання Лівобережної України з Росією. Правобережна Україна і Західна Білорусія залишалися під владою Речі Посполитої. Київ повинен був залишатися за Росією до 1669 р., однак вона зберегла його за собою і пізніше, сплативши 146 тис. рублів як компенсацію, що було оформлено «Вічним миром» 1686 р. Запорізька Січ була оголошена під спільним управлінням обох держав. У разі нападу кримських татар на українські землі Росія та Польща зобов'язувалися надати козакам допомогу, а при нападі татар на одну з договірних сторін інша не повинна була їх підтримувати. Був проведений обмін військовополоненими.

 

Андрусівський договір не вирішив складних питань, що стояли перед Росією, проте став важливим етапом на шляху об'єднання українського, білоруського і російського народів. Він знаменував перехід від давньої ворожнечі між Росією і Польщею до їх зближення на грунті спільної боротьби проти Османської імперії, а на початку XVIII ст. і проти Швеції.

 

У 1686 р. між Росією і Польщею був укладений «Вічний мир»,  що підтвердив умови Андрусівського перемир'я.

 

 


03.02.2016; 15:37
хиты: 120
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь