пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34.Створіть презентацію в MS Office PowerPoint про майбутню професію.

Поняття презентації.

На перший погляд сучасні комп'ютерні презентації на­гадують  дуже популярні колись діафільми, діапозитивами яких тепер є комп'ютерні слайди, а сам комп'ютер виконує роль діапроектора.  Роль презентацій у сучасних умовах ве­дення бізнесу постійно зростає: навіть декілька років тому на великих виставках лише одиниці експонатів супрово­джувались демонстраційним матеріалом, тепер без нього не­можливо уявити жоден поважний стенд.

Термін презентація походить від англійського “presenta­tion” - показ. Зазвичай презентація є слайд-фільмом із рек­ламно-інформаційним змістом, орієнтованим на певну кате­горію глядачів.

Презентація – це набір слайдів, де є текст графічні об’єкти, рисунки, кнопки, тощо. Презентація може містити звук, відео та анімацію – три основні компоненти мультимедіа, її демонструють на екрані монітора комп’ютера чи на великому екрані у залі за допомогою проекційної панелі і проектора.

Застосовують презентації не лише у торгово-економічній діяльності, а і з навчальною метою, без них не обходиться захист курсових, дипломних, наукових робіт. Крім того, бурх­ливо розвивається ще одна галузь застосування - презен­тації у всесвітній інформаційній мережі Internet.

Безперечним лідером серед програм створення презентацій є Microsoft PowerPoint із пакету Microsoft Office.

 Знайомство з Microsoft PowerPoint

 Ця програма володіє рисами, притаманними усім складо­вим Microsoft Office, тому більшість прийомів роботи нам уже знайомі. Наприклад, редагування тексту тут відбувається аналогічно Word'y. Запустити PowerPoint на виконання мож­на будь-яким із передбачених у Windows способів. При за­пуску з'явиться діалогове вікно PowerPoint.

До вибору користувача пропонується створити нову чи відкрити існуючу презентацію (файл формату PowerPoint має розширення .ppt).

Створити нову презентацію

- можна, скорис­тавшись послугами Мастера автосодержания. Він задасть ряд стандартних запитань: про вид та об'єкт презентації, спосіб її проведення, Ваше ім'я, після чого видасть декілька слайдів, які, на його думку, повинні відповідати Вашим задумам. Зрозуміло, у переважній більшості випадків, так буде не зав­жди. Отримані слайди слід буде наполегливо відредагувати.

Шаблон презентации дає змогу стартувати з готового шаб­лону (файла з розширенням *.pot), розробленого дизайнера­ми Microsoft. Вибрати щось на власний смак можна з діало­гового вікна Создать презентацію.

Як бачимо, перегляд вибраного шаблона відображається у полі Просмотр. Вкладки Презентации та WEB-страницы містять відповідно шаблони презентацій та WEB-сторінок. Після вибору необхідного шаблону слід натиснути ОК. Тоді з'явиться діалогове вікно Создать слайд із пропозицією ви­брати авторозмітку документа.

Після вибору необхідного стилю оформлення процес підготовки шаблону вважається завершеним і завантажується головне вікно програми. Описаний спосіб початку роботи є найуживанішим – зрозуміло, що при створенні порожньої презентації потурбуватись про її художнє оформлення доведнться самостійно. Зауважимо лише, що для можливості  скористатися цими діалоговими вікнами необхідно, щоб у діалоговому вікні Сервис/Параметры на вкладці Общие були встановлені прапорці диалог при запуске та діалог при создании слайда. За умовчуванням вони там є.

Головне вікно PowerPoint

Головне вікно програми мало чим відрізняється від вікон інших програм середовища Windows: заголовок, головне меню з 9 пунктів …Показ слайдов ..Є панелі інструментів. Меню Аkrobat присутнє лише тоді, коли на комп’ютері інстальовано відповідний програмний продукт, призначений для конвертації документів у спеціальний зручний для пересилання формат PDF. На робочому полі знаходиться вибраний шаблон Профессиональный, про що свідчить напис у стрічці стану; у ньому є запрошення ввести текст заголовку  та текст маркованого списку.

Особливу увагу слід звернути на п’ять кнопок ліворуч горизонтальної смуги прокручування, які виконують роль перемикача наступних режимів роботи: слайдів, структури, сортувальника, нотаток та показу. За умовчуванням робота ведеться у режимі слайдів.

Режим структури потрібен для ознайомлення зі структурою презентації та її зміни. Самі слайди у значно зменшеному вигляді розміщені праворуч структури.

Режим сортувальника необхідний для визначення порядку черговості слайдів, редагування ефектів та часових інтервалів їх появи. Пересування слайда тут здійснюється мишею, для швидкого переходу в режим редагування слайду достатньо двічі натиснути на ньому мишкою.

У режимі нотаток внизу під слайдом з’являється текстове поле, куди можна ввести коментар до слайду.

Режим показу здійснює демонстрацію презентації.

Панелі інструментів активізують за допомогою контекстного меню палітри (те саме можна зробити і викликом із меню Вид/Панели инструментов).

Елементи на слайді умовно можна розділити на дві групи: текст та об'єкти. На шаблоні з готовою розміткою текстові чи графічні блоки можна “клонувати”: виділивши об'єкт, вибрати Правка/Дублировать або просто натиснути Ctrl+D.

       При цьому блок повинен бути виділеним ніби “по краях” - всередині не повинен знаходитись курсор вводу. У випадку порожньої презентації потрібні об'єкти створюють за допо­могою піктограм панелі інструментів або з меню Вставка, з підменю Рисунок; для вставки тексту слід вибрати Надпись. Підготовка презентації

Після вибору об'єкта слід вказати його місцерозташування на полі слайду, окреслюючи мишею його межі. Якщо це текстовий блок (Надпись), то, натиснувши мишею всередині блоку, можна розпочати набір тексту. Для редагування  па­раметрів шрифту, вирівнювання і т.д. застосовують меню Формат або відповідні команди контекстного меню. Відбувається все це аналогічно засобам Word, у тому числі й форматування самого блоку. Для цього викликають діалогове вікно Формат/Автофигура, де на закладці Надпись встановлюють необхідні параметри: центр обертання тексту, внутрішні поля (для того, щоб текст дрібного розміру умістився в рамці, іноді корисніше зменшити внутрішні поля, аніж зменшувати розмік шрифта), параметри переносу, масштабування авто фігури та поворот тексту.

Для того, щоб змінити вигляд маркера у маркованому списку, слід виділити абзаци у режимі введення тексту або виділити блок та виконати команду меню Формат/Маркер. Відкривається діалогове вікно Маркеры. У ньому слід вибрати необхідний символ і натиснути ОК. У першому випадку вибраний символ буде маркером абзаців, у другому - замінить собою усі маркери блоку.

У переважній більшості випадків при створенні презентації необхідно вставити туди таблицю чи графік. Це можна зробити через буфер обміну. Вставлений OLE-об'єкт динамічно редагуватиметься засобами програми, у якій він був створений.

Чотири кнопки на панелі інструментів Стандартная дають також змогу створи­ти такі елементи: Таблицу Microsoft Word, Таблицу Microsoft Excel, Диаграмму, Картинку. Зокрема, при натисканні першої кнопки відкриється підпанель, де можна вибрати кількість рядків та стовпців таблиці. Оскільки даним способом задати таблицю розміром, наприклад, 5x5 немож­ливо, то слід застосувати інший спосіб: виконати Вставка/Рисунок/Таблица Microsoft Word. Від­криється діалогове вікно Вста­вить таблицу Word.

Натискання на кнопку Вставить Диаграмму запускає OLE-додаток Microsoft Graph, який за умовчанням створює стовпчасту діа­граму. Редагування полів та значень відбувається за схемою, традиційно прийнятою в MsOffice.

Натискання на кнопку Вставить Картинку завантажує до­даток Microsoft Clip Gallery з готовими рисунками.

Для оформлення презентації також можна застосувати організаційну діаграму, яка створюється у спеціальному OLE-додатку Microsoft Organization Chart. Для його виклику слід ще у розмітці слайду вибрати тип Организационная диаграмма, і в отриманій розмітці двічі натиснути мишею на полі відповідного об'єкта. Після внесення моди­фікацій до діаграми видається запит про поновлення.

Для організаційної діаграми, як і для вставлених таблиць, графіків, інших OLE-об'єктів зберігається дія команди Фор­мат автофигуры, інших параметрів організації роботи PowerPoint, у т.ч. параметрів анімації, розглянутих далі.

До презентацій можна додати звуковий- та відеосупровід. Засоби для цього знаходяться у меню Вставка/Кино и звук. Можна вставити фільми і звуки з колекції, інші, котрі міс­тяться на диску, записати через мікрофон власний звуковий супровід за наявності у комп'ютера звукової карти.

Приклад створення презентації

На основі шаблону Профессиональный з метою демонстрації на виставках створено презентацію нових книг видавництва “Каравела”. Суть презентації винесена у поле заголовку, у параметрах шрифту вибра­но гарнітуру Lazursky, півжирну, 44 пункти, з тінню, цент­ровану. У поле маркованого списку введено назви шести книг, командою Формат/Маркер стандартний маркер замінено на символ розгорнутої книги гарнітури Wingdings.

У лівому нижньому куті зображена керуюча кнопка, по­руч із нею текстовий блок синього кольору із написом “вихід”. Керуючій кнопці можна надати певної дії. Крім неї, керую­чої дії надано абзацу “Інформатика...”. Для цього до виділе­ного об'єкта застосовано команду Показ слайдов/Настройка действия або таку ж команду контекстного меню, що зручні­ше. Команда відкриває однойменне діалогове вікно. Тут виділеному абзацу вказано, при натиснен­ні на ньому мишею, перейти на наступний слайд. Для керую­чої кнопки “вихід” обрано Завершить показ слайдов.

Діалогове вікно Настройка анимации присвоює об'єкту ефекти промальовування. Ви­кликається воно з меню По­каз слайдов чи контекстного меню. У полі Порядок анима­ции стрілками угору-вниз за­дається почерговість появи об'єктів, на вкладці Время можна задати проміжок часу після попередньої дії, через який розпочинатиметься дана, або ж вона розпочинатиметь­ся за натисканням миші; вкладка Эффекты дозволяє вибрати ефект появи у полі Выберите зффекты и звук та задати почерговість такої появи для текстових елементів у полі Появление текста.

Зауважимо, що для абзацу «Інформатика…» було задано дію переходу на наступний слайд. Такий слайд створено наперед, щоправда, з іншой розміткою: Текст и графика. Це перший варіант розмітки у найнижчому рядку діалогового вікна Раз метка слайда. У даному випадку вибір розмітки характеризується інформативним навантаженням на слайд.

Структура презентації передбачає наявність інформацій­них сторінок про усі видані книги, отже створюються на­ступні слайди з інформацією про наступні у списку книги. Згідно з задумом, абзацу “Планування діяльності підприєм­ства...” слід призначити дію переходу на відповідний слайд. Порядок дій при цьому аналогічний, тільки у списку Пере­йти по гиперссылке, що відкривається, з'явиться новий пере­микач: Слайд..., при виборі якого відкриється діалогове вікно Гиперссылка на слайд, де й обираємо потрібний. Створивши необхідне інформаційне підґрунтя презентації, розглянемо детальніше її монтування у режимі сортуваль­ника та параметри демонстрації.

 

 ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ:

• Стислий виклад матеріалу, максимальна інформативність тексту.

  • Використання слів і скорочень, уже знайомих учню.
  • Відсутність нагромадження, чіткий порядок у всьому.
  • Ретельно структурована інформація.
  • Наявність коротких та лаконічних заголовків, маркованих та нумерованих списків.
  • Важливу інформацію (наприклад, висновки, визначення, правила тощо) треба подавати великим та виділеним шрифтом і розміщувати в лівому верхньому кутку слайда.
  • Другорядну інформацію бажано розміщувати внизу слайда.
  • Кожному положенню (ідеї) треба відвести окремий абзац.
  • Головну ідею треба викласти в першому рядку абзацу.
  • Використовуйте табличні форми подання інформації (діаграми, схеми) для ілюстрації найважливіших фактів, що дасть змогу подати матеріал компактно й наочно.
  • Графіка має органічно доповнювати текст.
  • Пояснення треба розміщувати якнайближче до ілюстрацій, із якими вони мають з'являтися на екрані одночасно.
  • Інструкції до виконання завдань необхідно ретельно продумати щодо їх чіткості, лаконічності, однозначності.
  • Використовуйте емоційний фон (художня проза запам'ятовується краще, ніж спеціальні тексти, а вірші — краще, ніж проза).
  • Усю текстову інформацію потрібно ретельно перевірити на відсутність орфографічних, граматичних і стилістичних помилок.
  • Продуктивність навчання збільшується, якщо одночасно задіяні зоровий і слуховий канали сприйняття інформації (зарубіжні джерела це називають принципом модальності). Тому рекомендується там, де це можливо, використовувати для тексту й графічних зображень звуковий супровід. Дослідження свідчать, що ефективність слухового сприйняття інформації становить 15 %, зорового – 25 %, а їх одночасне залучення до процесу навчання підвищує ефективність сприйняття до 65 %.

ВИМОГИ ДО ВРАХУВАННЯ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ СПРИЙНЯТТЯ КОЛЬОРІВ І ФОРМ :

  • Стимулюючі (теплі) кольори сприяють збудженню й діють як подразники (за спаданням інтенсивності впливу: червоний, оранжевий, жовтий).
  • Дезінтегруючі (холодні) кольори заспокоюють, викликають сонливий стан (у тому самому порядку: фіолетовий, синій, блакитний, синьо-зелений, зелений).
  • Нейтральні кольори: світло-рожевий, жовто-зелений, коричневий.
  • Поєднання двох кольорів — кольору знака й кольору фону – суттєво впливає на зоровий комфорт, причому деякі пари кольорів не тільки стомлюють зір, а й можуть спричинити стрес (наприклад: зелені символи на червоному фоні).
  • Найкраще поєднання кольорів шрифту та фону: білий на темно-синьому, чорний на білому, жовтий на синьому.
  • Кольорова схема має бути однаковою для всіх слайдів.
  • Будь-який малюнок фону підвищує стомлюваність очей і знижує ефективність сприйняття інформації.
  • Чіткі, яскраві малюнки, які швидко змінюються, миготять, легко «вхоплює» підсвідомість, і вони краще запам'ятовуються.
  • Будь-який другорядний об'єкт, що рухається (анімований), знижує якість сприйняття матеріалу, відвертає увагу, порушує її динаміку.
  • Показ слайдів із фоновим супроводженням нерелевантних звуків (пісень, мелодій) викликає швидку втомлюваність, сприяє розсіюванню уваги і знижує продуктивність навчання.


01.11.2015; 15:53
хиты: 111
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь