пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17.Охарактеризуйте принципи, що визначають архітектуру ПК.

 

Функціональні пристрої ПК

Основними характеристиками ПК є:

  1. Швидкодія.

  2. Продуктивність.

  3. Тактова частота.

Одиницями виміру швидкодії служать:

    • МІПС (MIPC - Vega Instruction Per Second) - мільйон операцій над числами з фіксованою комою (точкою);

    • Мфлопс (MFLOPS - Mega Floating Operations Second) - мільйон операцій над числами з плаваючою комою (точкою);

    • КОПС (KOPS - Kilo Operations Per Second) для низько продуктивних ЕОМ - тисяча якихось усереднених операцій над числами;

    • Гфлопс (GFLOPS - Gig a Floating Operations Per Second) - мільярд операцій в секунду над числами з плаваючою комою (точкою).

Оцінка продуктивності ЕОМ завжди приблизна, тому що при цьому орієнтуються на деякі усереднені або, навпаки, на конкретні види операцій. Реально при вирішенні різних завдань використовуються і різні набори операцій. Тому для характеристики ПК замість продуктивності звичайно вказують тактову частоту, більш об'єктивно визначає швидкодію машини. І тому що кожна операція вимагає для свого виконання цілком певної кількості тактів. Знаючи тактову частоту, можна досить точно визначити час виконання будь-машинної операції.

      1. Розрядність машини й кодових шин інтерфейсу. Розрядність - це максимальна кількість розрядів двійкового числа, над яким одночасно може виконуватися машинна операція, у тому числі і операція передачі інформації; чим більше розрядність, тим, за інших рівних умов, буде більше і продуктивність ПК.

    1. Типи системного і локальних інтерфейсів. Різні типи інтерфейсів забезпечують різні строки передачі інформації між вузлами машини, дозволяють підключати різну кількість зовнішніх пристроїв і різні їх види.

    2. Ємність оперативної пам'яті. Ємність оперативної пам'яті вимірюється найчастіше в мегабайтах (Мбайт). Нагадуємо: 1 Мбайт = 1024 Кбайта = 1024 байт. Багато сучасних прикладні програми при оперативній пам'яті ємністю менше 32 Мбайт просто не працюють, або працюють, але дуже повільно. Слід мати на увазі, що збільшення ємності основної пам'яті в два рази, крім усього іншого, дає підвищення ефективної продуктивності ЕОМ при вирішенні складних завдань приблизно в 1,7 рази.

    3. Ємність накопичувача на жорстких магнітних дисках (вінчестер). Ємність вінчестера виміряється звичайно в мегабайтах або гігабайтах (1 Гбайт = 1024 Мбайта).

    4. Тип і ємність накопичувачів на гнучких магнітних дисках і лазерних компакт дисків. Зараз застосовуються накопичувачі на гнучких магнітних дисках, які використовують дискети розміром 3,5 і 5,25 дюйма (практично вже не застосовуються) (1 дюйм = 25,4 мм). Перші мають стандартну ємність 1,44 Мбайта, другі 1,2 Мбайта. Також застосовуються накопичувачі на компакт дисках у зв'язку з їх низькою вартістю і великою місткістю, розміром 650 і 700 Мb, застосовуються лазерні перезаписувані диски CD-RW ємністю 650 - 700 Mb. Застосовуються й такий тип накопичувача як DVD. Високі технології і висока вартість, але і велика ємність до 24 Gb.

    5. Види і ємність Кеш-пам'яті. Кеш-пам'ять - це буферна, недоступна для користувачів швидкодіюча пам'ять, автоматично використовується комп'ютером для прискорення операцій з інформацією, що зберігається в більш повільно діючих запам'ятовувальних пристроях. Наприклад, для прискорення операцій з основною пам'яттю організується регістрова Кеш-пам'ять усередині мікропроцесора (Кеш-пам'ять першого рівня) або поза мікропроцесора на материнській платі (Кеш-пам'ять другого рівня); для прискорення операцій з дисковою пам'яттю організується Кеш-пам'ять на осередок електронної пам'яті . Слід мати на увазі, що наявність Кеш-пам'яті ємністю 256 Кбайт збільшує продуктивність ПК приблизно на 20%. Зустрічається ємність Кеш-пам'яті і 512 Кбайт

    6. Тип відеомонітора (дисплея) і відеоадаптера.

    7. Тип принтера.

    8. Наявність математичного співпроцесора. Математичний співпроцесор дозволяє в десятки разів прискорити виконання операцій над двійковими числами з плаваючою комою і над двійково-кодованими десятковими числами.

    9. Наявне програмне забезпечення та вид операційної системи.

    10. Апаратна і програмна сумісність з іншими типами ЕОМ. Апаратна і програмна сумісність з іншими типами ЕОМ означає можливість використання на комп'ютері відповідно тих же технічних елементів і програмного забезпечення, що і на інших типах машин.

    11. Можливість роботи в обчислювальній мережі

    12. Можливість роботи в багатозадачному режимі. Багатозадачний режим дозволяє виконувати обчислення одночасно по декількох програмах (багатопрограмний режим) або для декількох користувачів (багатокористувацький режим). Поєднання в часі роботи декількох пристроїв машини, можливе в такому режимі, дозволяє значно збільшити ефективну швидкодію ЕОМ.

    13. Надійність. Надійність - це здатність системи виконувати повністю і правильно всі задані їй функції. Надійність ПК виміряється звичайно середнім часом напрацювання на відмову

    14. Вартість.

    15. Габарити і маса.


01.11.2015; 10:43
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь