пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Наведіть приклади застосування комп’ютерної техніки у різних сферах діяльності людини.

 Потужний потік нової інформації, реклами, застосування комп'ютерних технологій у телебаченні, розповсюдження ігрових приставок, електронних іграшок і комп'ютерів великий вплив на виховання дитини та її сприйняття навколишнього світу. Істотно змінюється і характер її улюбленої практичної діяльності - гри, змінюються і його улюблені герої та інтереси. 
Починаючи вчитися в школі, він може відчути певний дискомфорт. Не у всіх школах сьогодні ще є оснащені технологічні класи, застарілі навчальні програми та методичні прийоми призводять до істотного зниження мотивації навчання школярів, змушуючи вдумливих педагогів шукати більш сучасні засоби і методи навчання
Одним з таких засобів, які володіють унікальними можливостями і широко поширених і апробованих в школах індустріально розвинених держав, і є комп'ютер. 
Поєднуючи в собі можливості телевізора, відеомагнітофона, книги, калькулятора, будучи універсальною іграшкою, здатною імітувати інші іграшки й різні ігри, сучасний комп'ютер разом з тим є для дитини тим рівноправним партнером, здатним дуже тонко реагувати на його дії та запити, що йому так деколи не вистачає. Терплячий товариш і мудрий наставник, творець казкар світів і персоналій, вершина інтелектуальних досягнень людства, комп'ютер грає все більшу роль в дозвільної діяльності сучасних дітей і у формуванні їх психофізичних якостей і розвитку особистості. Використання комп'ютерів у навчальній та позаурочній діяльності школи виглядає дуже природним з точки зору дитини і є одним з ефективних способів підвищення мотивації і індивідуалізації його вчення, розвитку творчих здібностей і створення благополучного емоційного фону. 
Актуальність обраної теми пояснюється загальнолюдської значимістю затрагиваемого матеріалу. Справа в тому, що проблема інформатизації та безпосередньо пов'язаної з нею комп'ютеризації всіх сфер людської діяльності є однією з глобальних проблем сучасного світу. Причина тому - нечуване для попередніх епох підвищення ролі інформації, перетворення її в одну з найважливіших рушійних сил всього виробничого і суспільного життя. Відбувається паралельно стрімкий стрибок у розвитку апаратних засобів, тобто власне комп'ютерів як технічних пристроїв за останні 2-3 роки зробив цю техніку досить доступною. Тому впровадження комп'ютерних технологій в освіту можна охарактеризувати як логічний та необхідний крок у розвитку сучасного інформаційного світу в цілому. Підтвердженням цього може служити виникнення цілого ряду спеціальних наукових центрів, які безпосередньо займаються проблемами інформатизації та комп'ютеризації освіти 
Такий факт, як поява спеціалізованих періодичних видань, літератури загальнопедагогічної порядку з проблем комп'ютеризації і безлічі відповідних методичних розробок говорить про існування і гострої актуальності даної проблеми для сучасної школи на всіх її рівнях. 
Сучасна наука концентрує увагу на теоретичній розробці концепції і структурно-організаційних моделей комп'ютеризації освіти, тому що на даний момент, зважаючи на відсутність стабільних позицій у цьому питанні, реальна комп'ютеризація навчального процесу на місцях фактично відсутня. 
Обгрунтування невідкладної необхідності впровадження комп'ютерної та мікропроцесорної техніки в шкільну практику містить два основних, тісно пов'язаних між собою доданків. По-перше, величезні техніко-операційні можливості комп'ютера несуть в собі незрівняний з раніше застосовувалися технічними засобами навчання, дидактичний матеріал, який може і повинен бути реалізований в навчально-виховному процесі. По-друге, справжня дієвість науково-технічного прогресу (а широке застосування комп'ютерів - одне з найяскравіших його проявів) у вирішальному ступені залежить від підготовки кадрів на рівні сучасних вимог. 
Тому вивчення і використання комп'ютерної техніки в навчальному процесі - найважливіший компонент підготовки учнів до подальшої трудової життя. Не можна не враховувати того, що для більшості випускників середніх та вищих навчальних закладів майбутня професія стане переважно комп'ютерної. 
Об'єкт дослідження - комп'ютерні інформаційні технології та окремі програми навчально-педагогічного призначення. 
Предмет дослідження - еволюційні процеси в системі освіти, обумовлені впливом нових інформаційних технологій. 
Мета дослідження - обгрунтувати існування комп'ютеризації навчання як реальної проблеми освіти. Виявити еволюціонує значення комп'ютерних технологій, можливі напрямки викликаних ними еволюційних процесів і педагогічну значущість передбачуваних змін у навчальному процесі. 
Гіпотеза: Послідовне, систематичне впровадження в педагогічний процес ПК-технологій і мережних комунікацій здатне не тільки розширити існуючий арсенал методичних засобів, але і повністю змінити існуючі форми навчання. 
Завдання дослідження: 
Розглянути основні етапи еволюції систем освіти і виявити їх рушійні сили. 
Зробити огляд літератури з проблем комп'ютеризації. Виявити провідні тенденції, які на даний момент можуть розглядатися в якості принципових основ комп'ютерного навчання. 
Зробити огляд існуючих комп'ютерних програмних засобів педагогічного призначення. 
Виявити тенденції розвитку форм і методів навчання на основі нових принципів використання персонального комп'ютера. 
Намітити можливі варіанти комплексного використання персонального комп'ютера в конкретних сферах педагогічної діяльності. 


24.10.2015; 12:48
хиты: 161
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь