пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9.Відмінювання числівників і іменників

 

У числівниках типу два з половиною слово половина завжди має форму орудного відмінка з прийменником з: два з половиною гектари; двох з половиною гектарів; двом з половиною гектарам; два з половиною гектари; двома з половиною гектарами; на двох з половиною гектарах.

2. Відмінювання порядкових числівників

                Порядкові числівники утворюють від відповідних кількісних числівників за допомогою закінчень -ий, -а, -е: п’ятий, десята, тридцяте. Від числівників один, два порядкові числівники утворюють від інших основ: перший, другий.Як і прикметники, порядкові числівники узгоджуються з іменниками в роді, числі і відмінку: сьомий день, сьома година, сьоме число. Відмінюються вони теж, як прикметники: п’ятдесятий; п’ятдесятого; п’ятдесятому; п’ятдесятий, п’ятдесятого; п’ятдесятим; на п’ятдесятому, п’ятдесятім.
                Складні порядкові числівники на -сотий, -тисячний, -мільйонний, -мільярдний пишуть одним словом, при цьому числівники першої частини стоять у родовому відмінку (крім дев’яносто, сто): двохмільйонний, трьохсотий, чотирьохмільярдний, п’ятитисячний, двадцятитисячний, сімдесятимільярдний, стотисячний, двохсоттисячний, чотирьохсотп’ятдесятивосьмитисячний, двадцятидвохмільярдний, стошістдесятитрьохтисячний. 
                Під час відмінювання у складених порядкових числівниках змінюють лише останнє слово: тисяча дев’ятсот дев’яносто перший рік; тисяча дев’ятсот дев’яносто першого року; тисяча дев’ятсот дев’яносто першому рокові; тисяча дев’ятсот дев’яносто перший рік; тисяча дев’ятсот дев’яносто першим роком; у тисяча дев’ятсот дев’яносто першому році.


11.06.2015; 17:52
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь