пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.Мова- суспільне явище. Функції мови.


Мова-духовне надбання всього народу, всієї нації, це суспільне явище, безпосередньо пов”язане з усім матеріально-виробничим, загальнокультурним, інтелектуальним, психічним, з усім суспільним і побутовим життям людини. Будь-які зміни в житті людей безпосередньо видбиваються в мові. Саме тому рівень розвитку мови й визначає рівень розвитку суспільства.Взаємозв*язок мови і суспільства розглядається і на таких рівнях,як мова і народ,мова й особа(індивід),мова й класи та соціальні групи людей.Мова-загальнонародне явище.Народ-творець і носій мови. Основопожником укр..мови є Іван Котляревський. Мова не може бути класовою.

З-поміж багатьох ф-цій  мови в житті людини і суспільства основними називаються такі:

 

Комунікативна ф-ція або ф-ція спілкування.

 Суть її полягає в тому, що мова використовується як засіб спілкування між людьми, як інформаційний зв”язок у суспільстві.

Мислетворча ф-ція.

 Мова є не тільки формою вираження і передачі думки, а й засобом . Мова - засіб людського мислення: творення, оформлення і вираження думки.Мислетворча функція реалізується в тому, що, формуючи думку, людина мислить мовними нормами. Мислення може бути конкретним (образно-чуттєвим) й абстрактним (поняттєвим). 

Номінативна ф-ція або ф-ція називання.

Усе пізнане людиною (предмети, особи, явища, властивості, процеси, закономірності) одержує назву і так під цією мовною назвою існує в житті і в свідомості мовців.

Гносеологічна ,тобто пізнавальна(когнітивна), ф-ція мови.

Вона полягає в тому, що світ людина пізнає не тільки власним досвідом, скільки через мову, бо в ній накопичено досвід попередніх поколінь, сума знань про світ. Вона має два види пам*яті :емоційну і логічну.
Експресивна або виражальна ф. мови.

Вона є універсальним засобом вираження внутрішнього світу людини.  Мова надає найбільше можливостей розкрити неповторний світ інтелекту, почуттів та емоцій людини для ін. людей , вплинути силою своїх переконань чи почуттів на ін.людей.

Естетична ф-ція .

 Мова фіксує в собі естетичні смаки і уподобання своїх носіїв. Полягає в тому ,що мова є знаряддямм і матеріальм створення культурних цінностей. Фольклор,худож.літерат.,пісня,театр Існують завдяки мові.

Культуроносна ф-ція.

 Мова є носієм культури народу-мовотворця.Культурологічна функція мови відіграє важливу роль у житті будь-якої націїКультура кожного народу відображена та зафіксована найперше в його мові. Для глибшого пізнання нації необхідне знання її мови, яка виконує функції своєрідного каналу зв'язку культур між народами. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14.06.2015; 18:00
хиты: 275
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь