пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№ 22.1. Багатозначність слів у сучасній українській мові. 2. Відмінювання і правопис кількісних числівників.

1 Слово, що має кілька значень, називається багатозначним, а здатність слова вживатись у кількох значеннях — багатозначністю.Більшість загальновживаних слів української мови ― багатозначні. Наприклад, у “Словнику української мови” зафіксовано тридцять значень дієслова іти: “ступати ногами”, “рухатися в якомусь напрямку” (про транспорт), “вирушати куди-небудь”, “ставати кудись на роботу”, “діяти певним чином”, “брати шлюб”, “знаходити збут” (про товари), “виділятися з чого-небудь”, “наставати” і т.д. Слово крило має десять значень: “літальний орган птахів”, “несуча поверхня літака”, “лопать вітряка”, “дашок над колесом автомашини”, “бокова частина будівлі”, “угрупування в політичній організації” і т.д.Кожне таке слово набуває свого конкретного значення в сполученні з іншими словами. Наприклад, у “Слові про похід Ігорів” (ритмічний переклад) іменник земля вжито в кількох значеннях: 1. Земля гуде. Ріки мутно течуть. (Земля — суходіл). 2. Чорна земля під копитьми кістьми була засіяна, а кров’ю полита... (Земля — ґрунт). 3. Інгвар, і Всеволод, і всі три Мстиславичі, не злого гнізда шестикрильці! Ви не правом побідників собі землі розхватали! (Земля — земельне володіння). 4. О Руськая земле, уже ти за горами єси! (Земля — країна).Слово може бути багатозначним тому, що в його назві враховується лише одна якась ознака предмета. А таку саму ознаку можуть мати й інші, відмінні предмети. Наприклад, у слові стіна основне значення — “вертикальна міцна частина будівлі” (на матеріал, з якого вона виготовлена, у ньому не вказується), тому цим словом ще називають і “прямовисну бічну поверхню чого-небудь” (стіна урвища), і “муровану огорожу” (стіна замку), і переносно “щільний ряд людей” (людська стіна), і так само “моральну перепону між людьми” (стіна непорозуміння)

тощо. У багатозначному слові одне значення основне, інші — побічні. У слові голова основним є значення “частина тіла”, інші (“розум”, “керівник”, “передні ряди”, “основна річ” тощо) — побічні. Іноді в слові буває два й більше основних значень. Наприклад‚ слово грубий має три основні значення: 1) “товстий”; 2) “необроблений”; 3) “брутальний”. Багатозначність дає змогу при відносно обмеженій кількості слів називати ними практично необмежену кількість предметів і явищ.

Числівник — частина мови, яка означає число, кількість або порядковий номер при лічбі і відповідає на питання скільки? котрий?У системі відмінювання числівників розрізняють дві групи відмінкових форм: форми називного і знахідного відмінків: п’ять зошитів, шість місяців і форми родового, давального, орудного і місцевого відмінків: п’яти (п’ятьох) зошитів, п’яти (п’ятьом) зошитам, п’ятьма (п’ятьома) зошитами, на п’ятьох зошитах. Числівники один, одна, одно (одне) в однині відмінюються так, як прикметники твердої групи: одного, одному, одної, одній...Числівники два, дві, обидва, обидві відмінюються, як прикметники твердої групи.Числівники три і чотири в кожному відмінку (крім називного) мають однакові відмінкові закінчення (трьох, чотирьох, трьом, чотирьом), але в орудному відмінку (трьома, чотирма).Числівники від п’яти до десяти відмінюються за зразком (п’яти, п’ятьох, п’ятьом, п’ятьома).У числівниках на -дцять і -десят відмінюється тільки друга частина (тринадцяти, тринадцятьох, тринадцятьом, тринадцятьома; вісімдесят, вісімдесяти, вісімдесяти, вісімдесят, вісімдесятьма, на вісімдесяти).Числівники сорок, дев’яносто, сто в усіх відмінках, крім називного і знахідного, мають закінчення -а (сорока, дев’яноста, ста).Числівники тисяча, мільйон, мільярд, нуль відмінюються, як іменники. . Пишуться разом:а) Складні кількісні числівники: одинадцять, п’ятдесят, триста (трьохсот, трьомстам). Складні кількісні і порядкові числівники пишуться разом у будь-якому відмінку: шістсот, шестисот, шестистам, шестисотий.

 

3.    Виконайте орфографічно – пунктуаційне оформлення тексту.

Дейл Карнегі пропонує простий спосіб стати найцікавішим спів/розмовником для цього по/перше слід бути уважним слухачем (з/с)початку і до/кінця розмови заохочуючи інших ро…повідати про себе бо їх на/багато більше цікавлять свої проблеми ніж ваші по/друге треба при…днатися до погляду спів/розмовника.

       Дейл Карнегі пропонує простий спосіб стати найцікавішим співрозмовником для цього по-перше слід бути уважним слухачем спочатку і до кінця розмови заохочуючи інших розповідати про себе бо їх набагато більше цікавлять свої проблеми ніж ваші по-друге треба приєднатися до погляду співрозмовника.                         


14.06.2015; 13:04
хиты: 153
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь