пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№ 6.1. Фонетика української літературної мови як учення про її звукову систему. Основні фонетичні одиниці української мови: звук, склад, фонетичне слово, фраза. 2. Прийменник як службова частина мови. Вживання прийменників з відмінковими формами іменників.

 

1.ФОНЕТИКА-розділ мовознавства,що вивчає звуковий склад мови. Оскільки звуки мі виповляємо і чуємо, то ці два їх аспекти- вимова(артикуляційний аспект) та сприйняття(акустичний аспект) і становлять основу вивчення звуків. ФОНЕТИКА ОПИСОВА

Містить відомості про звуковий склад мови на сучасному етапі. ІСТОРИЧНА ФОНЕТИКА ВИВЧАЄ звуковий склад мови протягом усього  істор. періоду. Фонологія починається там,де йдеться про функції звуків,які полягають у формуванні,розпізнаванні й розрізнюванні морфем,слів та ін..одиниць мови.(фонема грец  - звук,наголос) . Звук- це найменша,неподільна одиниця мовного потоку, що використовується в складах і фонетичних одиницях вищого рівня,за допомогою яких вислов. думка. Склади-група звуків,об'єднаних навколо складотворного голосного:зо-ло-то. Фонетичне слово-це самостійне слово з приєднаним до нього в мовленні(на початку чи в кінці) ненаголошеним службовим словом(прийменником,сполучником,часткою) наприклад:(дово’л’іж).Наголос - виділення у мові певної одиниці в ряду однорідних одиниць за допомогою інтенсивності (енергії) звуку. Тон - ритміко-мелодійної промови, який визначається зміною частоти звукового сигналу. Темп - швидкість мови, яка визначається кількістю сегментних одиниць, виголошених за одиницю часу. Тривалість - час звучання сегмента мови. Такти-частини фрази,об’єднані одним наголосом(одне повнозначне слово або зі службовим). Фра́за  — (грец.— вираження), основна одиниця мови; синтактико-фонетичне ціле, що має синтаксичну структуру, смислову закінченість та інтонаційну оформленість. Кордонами Фрази є паузи, а також певні інтонаційні ознаки, що вказують на її закінчення. Розпадається на такти (синтагми), які складаються з фонетичних слів і складів. Усередині фрази діють правила фонетичного стику її компонентів.

2. Прийменник- це службова частина мови, що виступає разом з відмінковою формою іменника, займенника або числівника для вираження залежності її від інших слів у словосполученні (третійвід краю, кожен з присутніх, піклуватися про дітейі у реченні (Гуляв я по полю; Хтось із вас тут, певно, зайвий). Прийменник допомагає виражати відношення між предметами (парк для прогулянок, комп’ютер для роботи), ознаки до предмета (пісня без слів, багатий на речі павільйон) або дії до предмета (піднятися о шостій, взяти з підлоги). Разом з відмінковими формами іменників, числівників, займенників прийменники можуть виражати:

  • час (без п’яти хвилин, о десятій годині);
  • простір (злетіти у небо, доїхати до міста);
  • причину (запізнився через транспорт);
  • мету (прийшов на урок, зустрівся з однокласниками);
  • спосіб дії (сказати по правді, робити з задоволенням);
  • порівняння (більший за інших, найменший у класі);
  • відношення до матеріалу (штани з вельвету, зошит з паперу);
  • предмет, на який спрямована дія (розповідати про навчання, привітати зі святом).

Прийменник може вживатися з формою одного, двох і навіть трьох відмінків.

Без прийменників вживається лише називний відмінок, місцевий відмінок завжди вживається з прийменниками; всі інші можуть бути як з прийменниками, так і без них:

Родовий(кого? чого?)вздовж,Після,Проти.біля..вздовж села,після урока,проти ночі

Давальний(кому? чому?)Всупереч,Наперекір,Вслід.Завдяки,всупереч прогнозам,вслід йому,завдяки школі.Знахідний(кого?що?)Поза,По.,За,Між,поза спину.Орудний(ким?чим?)Над,З,Між.,За,з вчителем,між парканами.,за вікном.Місцевий(на) кому?(на) чому?по,в(у),на,по волі,у тарілці,на дорозі

Прийменники вживаються з непрямими відмінками іменників, займенників, числівників та інших частин мови, що використовуються у значенні іменника. Одні з них можуть поєднуватися з кількома відмінками (в мене, в небі, в яблучко), інші тільки з якимось одним (серед гір).

3.    Виконайте орфографічно – пунктуаційне оформлення тексту.

Науково/технічний прогрес поряд з позитивними зруше…ями в багатьох галузях техніки одночасно негативно позначився на біологічному різномані…і через поруше…я пр…родних екосистем і взаємозв/язків між окремими ланками жи…я на планеті.

Науково-технічний прогрес поряд з позитивними зрушеннями в багатьох галузях техніки одночасно негативно позначився на біологічному різноманітті через порушення природних екосистем і взаємозв'язків між окремими ланками життя на планеті.

 


14.06.2015; 13:04
хиты: 143
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь