пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Державні символи України і правовий порядок їх використання.

 
 

Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України - національний гімн на музику М.Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Опис державних символів України та порядок їх використання встановлюються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

   У пункті 4 частини 2 статті 92 Конституції України зазначено, що порядок використання і захисту державних символів встановлюється виключно законами України. Нинішня державна символіка України використовується фактично з часу проголошення її незалежності, проте закону, який би встановлював порядок використання і захисту державних символів, за ці роки так і не напрацьовано. Верховна Рада України постановою від 19 лютого 1992 р. № 2137-ХІІ затвердила Малий Герб України, а постановою від 28 січня 1992 р. № 2067-ХІІ — Державний Прапор України.
  

   Законодавець встановлює захисні норми, котрі передбачають відповідальність за неповагу до державних символів, у той час як критеріальні ознаки, деталі цієї неповаги спеціальними законами не визначені. Зокрема, статтею 338 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за наругу над державними символами (штраф у розмірі до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців). При цьому конкретні дії, що кваліфікуються як наруга над державними символами, залишаються невизначеними, у зв’язку з чим не можна чітко уявити, які дії можна вчиняти по відношенню до державних символів, а які — ні.

Законом України “Про рекламу” статтею 8 встановлюється: у рекламі забороняється використовувати або імітувати зображення Державного Герба України, Державного Прапора України, звучання Державного Гімну України, зображення державних символів інших держав та міжнародних організацій, а також офіційні назви органів державної влади України, крім випадків, передбачених законом.


11.06.2015; 09:28
хиты: 157
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
конституционное право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь