пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Конституційна характеристика України як демократичної, правової, соціальної держави.

Демократичною вважається держава, устрій і діяльність якої відповідає волі народу, загальновизнаним правам і свободам людини і громадянина.

Ознаками України як демократичної держави є наступні:

- реальна представницька демократія, що забезпечується обранням Верховної Ради, Президента України, представницьких органів місцевого самоврядування на основі демократичних принципів виборчого права;

- організація державної влади в Україні на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову.

- конституційне закріплення та реалізація принципу ідеологічного та політичного плюралізму. Цей принцип, по-перше, виключає можливість існування в суспільстві будь-якої обов’язкової ідеології (державної чи іншої), по-друге, передбачає завдання держави сприяти організації та діяльності всіх політичних партій, інших організацій, діяльність яких здійснюється в межах Конституції та чинного законодавства України.

- визнання та гарантованість місцевого самоврядування.

 

До засад конституційного ладу входять закріплені Конституцією України риси Української держави, які характеризують її як саме конституційну державу. Так, ст. 1 Конституції України визначає Українську державу як суверенну і незалежну, демократичну, со­ціальну, правову державу.

Україна - суверенна і незалежна держава. Необхідною пере­думовою конституційного ладу в будь-якій державі є її суверен­ність. Держава здатна виражати волю своїх громадян, у повному обсязі гарантувати їхні права і свободи лише тоді, коли вона є су­веренною. Суверенітет як необхідний атрибут державної влади виступає якісною рисою держави і становить важливу засаду кон­ституційного ладу України.

Україна - демократична держава. Демократичною вважаєть­ся держава, устрій і діяльність якої відповідає волі народу, загаль­новизнаним правам і свободам людини і громадянина. Ознаками України як демократичної держави є:

1) реальна представницька демократія, що забезпечується об­ранням Верховної Ради України, Президента України, представ­ницьких органів місцевого самоврядування на основі демократич­них принципів виборчого права;

2) організація державної влади в Україні на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову

Україна - соціальна держава. Головним завданням соціальної держави є сприяння суспіль­ному прогресу, що базується на закріплених законодавством принципах соціальної рівності, загальної солідарності та взаємної відповідальності. Соціальна держава бере на себе обов'язок забез­печити кожному членові суспільства гідний сучасної людини мі­німум соціальних благ.

Україна - правова держава. Сучасна політико-правова докт­рина під правовою (у формальному сенсі) розуміє демократичну державу, де забезпечується верховенство закону, послідовно про­водиться принцип поділу влади та визнаються й гарантуються права і свободи кожної людини.


10.06.2015; 22:12
хиты: 150
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
конституционное право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь