пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр ИГПЗС:
» ИГПЗС
» ИГПЗС 90вопр.

Задачи и ответы по предмету ИГПЗС

1)      Розв’яжіть задачу за текстом Законніка Хаммурапі: Рабінум Иштар запросив муляра Аншара побудувати йому будинок. Аншар виконав роботу за 20 сиклей. Однак через місяць повалилася опора й ушкодила руку рабінума. Чи несе юридичну відповідальність за це муляр Аншар?

(§ 228) Если строитель построил дом человеку и завершил его,

то  за  один  cap  дома  домовладелец должен ему дать в подарок 2

сикля серебра.

     (§ 229) Если строитель построил человеку дом и  свою  работу

сделал  непрочно,  а  дом,  который  он  построил,  рухнул и убил

хозяина, то этот строитель должен быть казнен.

     (§ 230) Если он убил сына  хозяина,  то  должны  убить  сына

этого строителя.

     (§ 231) Если он убил раба хозяина,  то он, строитель, должен

отдать хозяину раба за раба.

     (§ 232) Если он погубил имущество,  то все,  что он погубил,

он должен возместить и,  так как дом,  который он построил, он не

сделал прочно и тот рухнул,  он должен  также  отстроить  дом  из

собственных средств.

     (§ 233)  Если  строитель построил человеку дом и работу свою

не укрепил, и стена обрушилась, то этот строитель должен укрепить

стену из собственных средств.

2)      Розв’яжіть задачу за текстом Законника Хаммурапі: Намарум, вільна жінка, одружилась з рабом мушкенума Луштамар-Шамашем. Приданого вона не принесла. У подружжі народилось двоє дітей. Який правовий статус мають діти? Чи може Намарум претендувати на майно Луштамар-Шамаша після його смерті?

ст. 176 А  если  дворцовый  раб или же раб мушкенума взял вжены дочь  полноправного  человека  и, когда  он взял  ее,  онавступила  в  дом  дворцового  раба или же раба мушкенума вместе с приданым дома своего отца, а после того, как они соединились, онипостроили дом и приобрели добро, и затем либо дворцовый раб, либ же раб мушкенума  умер,  то  дочь  полноправного человека  может забрать  свое приданое,  авсе, что она и ее муж приобрели после того как они соединились,  должны поделить  пополам,  и  половину может   забрать   хозяин   раба,   половину может  забрать  дочь полноправного человека для своих сыновей156.Если дочь полноправного человека не имела приданого, то все, что она и ее муж приобрели после того как они соединились, должны поделить пополам,  и половину может забрать хозяин раба, половину может забрать дочь полноправного человека для своих сыновей.

 

3)      Розв’яжіть задачу за текстам Законника Хаммурапі: Редум Ілум-бані був захоплений уполон, де пробув 5 років. Його дружина померла, а сина виховував гончар Син-магiр, і навчив його виробляти посуд. Поле, надане Ілум-бані за службу, обробляв Мар-амуррим. Чи має Ілум-бані право, повернувшись з полону, вимагати повернення землі  та сина?

Сина — нет, потому что тот не передал ему ремесло. Землю — да, потому что достиг своего поселения.

  1. Розв’яжіть задачу за текстом Законника Хаммурапі: Шамаллум Ериб-Урош отримав безвідплатну позичку для купівлі папірусу в Єгипті. На зворотному шляху він був пограбований кочовиками., які здавна ворогували з Вавилоном. Чи повинен шамаллум повертати борг?

 (§ 102) Если тамкар дал серебро шамаллуму без  процентов118,

а там,  куда он направился, он понес убыток, то он должен вернуть

тамкару только капитал.

     (§ 103) Если при его продвижении в пути  враг  заставил  его

отдать   все,   что   он   нес,  то  шамаллум  должен  произнести

божественную клятву, и он свободен.

5)      Розв’яжіть задачу за текстом Законника Хаммурапі: Тамкар (комерційний агент) Ериб-Урош отримав за свою діяльність на користь храму ділянку землі. Він міг користуватись землею доки служить храму. Тамкар продав цю землю Син-магіру. Які правові наслідки мала ця угода для Син-Магіра?

Надитум98,  тамкар99 и несущий другую службу100 может

продавать за серебро свое поле,  свой сад и свой дом; покупатель.

же должен будет нести службу за  поле,  сад  и  дом,  которые  он

покупает101.

6)      Розв’яжіть задачу за текстом Законів Ману: Лихвар вайшьи Гаурі дав у борг шудрі Дану п’ять срібних шатаман (одиниця ваги) уклавши договір про повернення через рік боргу з п’ятьма відсотками. В заставу Дан передав Гаурі дві корови. Договір виявився вигідним, оскільки щодня Гаурі продавав 10 літрів молока, одержаних від заставних корів. Через рік Дан повернув борг, але відмовився платити відсотки посилаючись на те, що кредитор їх вже одержав з продажу молока від заставних корів. Гаурі обвинуватив Дана в невиконанні договору і відмовився повернути заставу. Чи має рацію Гаурі?  Процент не возвращается.

7)              Розв’яжіть задачу за текстом Законів Ману: Дочка кшатрія Маріямм і дружина брахмана Кальпа вступила в таємний любовний зв’язок з шудрой Скандой. Таємне стало відоме. Яке покарання чекає Маріямм і Скандру?

Её стравят собакам, а его кастрируют и сожгут на найденном месте.

 

8)              Розв’яжіть задачу за текстом Законів XII таблиць: Гай Октавіан, яким має підвладного сина та заміжню дочку, помер, не залишивши заповіту. Хто є спадкоємцем, якщо Гай був раб, відпущений на волю Гнеєм Октавієм?

  1. .Наследства умерших без завещания принадлежат по закону XII таблиц, во-первых, «своим» наследника

«Своими» же наследниками считаются те дети, которые состояли под властью наследодавателя (до самой его смерти), как например, сын или дочь, внук или внучка от сына, правнук или правнучка, рождённые от ближайшего нисходящего агната по мужской линии, и безразлично, естественные ли они дети или усыновленные. НО внук или внучка, правнук или правнучка тогда только включались в число «своих» наследников, если предшествующее лицо перестаёт быть во власти (агнатской) восходящего...Поэтому если сын будет во власти отца во время смерти последнего, то внук от него не может быть «своим» наследником.

Точно так же жена, которая находится под мужней властью того, кто умирает. Является «своей» наследницей, так как она занимает место дочери; равным образом и невестка, которая остаётся по власти сына (считается «своей» наследницей), так как она занимает место внучки.

Если (после умершего) не было «своих» наследников, то наследство, по тому же самому закону XII таблиц, принадлежит агнатам.

Дочери дали приданное, а всё остальное сыну т. к. нет завещания.

 

10)        Розв’яжіть задачу за текстом Інституцій Гая: Авл Геллій поранив стрілою оленя. Олень зник у лісі, але його добив інший мисливець - Публій Валерій. Хто має право власності па оленя?

И если мы поймаем дикого зверя, или птицу, или рыбу, то пойманное нами животное до тех пор признаётся нашим, пока мы держим его в нашей власти. Когда же оно уйдёт из-под нашего надзора и получит опять естественную свободу, то снова делается собственностью первого завладевшего, так как оно перестало нам принадлежать.

Прав собственности на Оленя имеет Публий Валерий.

 

11)        Розв’яжіть задачу за текстом Інституцій Гая: На ділянці землі, котра належить Авлу Сульніцію, Нумерій Негідій посадив жито. Кому належить право на врожай ?

Постройка, воздвигнутая кем-либо на нашей земле, хотя бы кто-то построил её для себя, становится по естественному праву нашей, так как построенное на поверхности принадлежит собственнику земли.

То же самое случается и с житом которой кто-либо посеет на моей земле.

Оно будет принадлежать Авлу Сульницию

 

12)        Розв’яжіть задачу за текстом Салічної правди: Вільний франк Лотар побився з Корнеліем, який був рабом Хлодвіга. Внаслідок бійки Корнелій помер. Визначте, як за це покарають Лотара

Возместить ущерб, т. к. раб – это имущество.

 

13)        Розв’яжіть задачу за текстом Саліческої правди: Вільний франк Донар за пропозицією свого друга Водана переселився на віллу його родичів. Через півтора року брат Водана Фриг через то, що Донар назвав його боягузливим зайцем, зажадав його виселення з вілли. Яке рішення у цієї ситуації прийме граф?

Т. к. он прожил більше года – нельзя выселить, а вот оштрафовать за оскорбление обязательно.

 

14)        Розв’яжіть задачу за текстом Саксонської Правди: Вільний общинник Локи  за крадіжку пчеліного вулія у сусіда був засуджений на страту. Він утік з-під стражі і укрився в місцевому христіянському храмі, просячи настоятеля про захист, тому що покаявся у вчиненому і вважає покарання не сорозмірним злочину. Що робити настоятелю церкви, якщо стражники вимагають видачі Локи?

Осуждённому на смерть да нигде не будет мира, если он укрылся в церкви, да будет выдан.

 

15)        Розв’яжіть задачу за текстом «Саксонського зерцала»: Эйке Гувер одержав спадщину - майно загиблого єдиного брата Гансу. Однак вже через місяць його викликали в суд, тому що деякий Карл Вульф потребував, щоб Эйке віддав йому коня, що покійний Ганс при житті програв Карлові. Сказане підтвердили численні свідки. Яке рішення прийме суд?

Кто принимает наследство, тот должен по закону платить долги в пределах стоимости движимого имущества. Долг, вытекающий из кражи, грабежа или по игре, он не обязан покрывать, равным образом и какой-либо иной долг, в котором он не получил встречной выгоды или не был поручителем, такой долг должен наследник покрыть, если будет доказано по праву со стороны 72 лиц, которые все являются свободными шеффенского сословия или законнорожденными лицами.

 

16)        Розв’яжіть задачу за текстом Магдебургського права (XIII ст.): Посварившись із Карлом Мюллером, Ганс Битнер у присутності свідків, наніс йому легку рану шпагою. Обурений таким вчинком Карл викликав негайно Ганса на двобій і наніс останньому смертельну рану. За убивство під час двобою Карл став перед судом. Яке рішення прийме суд?

Если кто-нибудь из противников умрёт до подтверждения в суде факта поединка, то оставшийся в живых платится шеей (головой)

 

17)        Розв’яжіть задачу за текстом Кароліни: Ганс Шмідт, побачивши, що чоловік на вулиці намагається пограбувати жінку, вдарив його кийком по голові і вбив. Чи  підлягає Шмідт покаранню?

.Ответственность за убийство не наступала в случае необходимой обороны, при «защите жизни, тела и имущества третьего лица»

 

18)        Розв’яжіть задачу за текстом Кароліни: Власник постоялого двору Карл Мюнцер став перед судом за обвинуваченням у кількаразових підробках спиртних напоїв. Дешевий напій власного виготування він видавав за дороге «Бургундське» і за декілька років заробив велику суму на обманутих постояльцях. Який вирок винесе суд? Если один раз – сечение розгами, дальше – смертельная казнь

19)        Розв’яжіть задачу за текстом Конституції США 1787 р. При виборах у палату представників від Делавера було висунуто два кандидати: Джорж Кегельман - 28 років, фермер, приїхав з Іспанії та проживає в США 6 років і Сэм Браун - 24 років, фельдшер, що народився і прожив увесь час у штатах. Чи можуть зазначені особи стати кандидатами на виборах у палату представників США?

Оба не могут. Первый должен был прожить не менее 7 лет, а второй – не достиг 25 лет.

 

20)        Розв’яжіть задачу за текстом Французького Цивільного кодексу 1804 р.: Марго Дюпон вирішила подарувати бідної Ізабель маленький будинок. Як оформити цю угоду, зважаючи на те, що Марго заміжня жінка?

Жена, даже не обладающая общностью имущества с мужем или при наличии раздельности её имущества, не может дарить, отчуждать, закладывать, приобретать, по возмездному или безвозмездному основанию, без участия мужа в составлении акта или без его письменного согласия.

Замужняя женщина не может совершать дарений между живыми без содействия акта или без его письменного согласия.

 

21)        Розв’яжіть задачу за текстом Французькою Цивільного кодексу 1804 р.: Жан Дюшен продав Митьє Доде будинок за 70 тис. франків. Вступив у права власника і оцінивши стан будинку, Доде дійшов до висновку, що реально він коштує значно менше. Цей факт підтвер-див і оцінник. Чи може Доде вимагати визнання договору купівлі-продажу недійсним ?

Нет, так как оценка должна была проводиться до заключения договора, а тепер он уже вступил в законную силу.

 

22)        Розв’яжіть задачу за текстом Французького Цивільного кодексу 1804 р.: 18-річний Анрі Дюре, збираючись до подорожі по Африці, склав заповіт, за яким заповів своєму другові будинок вартістю 100 тис. франків. Чи дійсний заповіт, якщо Дюре не має законних дітей і є власником майна загальною сумою 250 тис. франків?

  •  

 

23)        Розв’яжіть задачу за текстом Французькою Цивільного кодексу 1804 р.: Жан Дюшен продав Митьє Доде будинок за 70 тис. франків. Вступив у права власника і оцінивши стан будинку, Доде дійшов до висновку, що реально він коштує значно менше. Цей факт підтвер-див і оцінник. Чи може Доде вимагати визнання договору купівлі-продажу недійсним ?

Нет, так как оценка должна была проводиться до заключения договора, а тепер он уже вступил в законную силу.

 

24)        Розв’яжіть задачу за текстом Французького Цивільною кодексу 1804 р.: Фанні Ардан, згідно заповіту її далекого родича, може отримати І млн. франків. Але її чоловік заперечує проти прийняття спадщини. Чи може Фанні вступити у права спадкоємця без дозволу чоловіка?

Без согласия мужа не может взять.

 

25)        Розв’яжіть задачу за текстом Французького Цивільного кодексу 1804 р.: Анні Ромен склала заповіт, за яким все її майно переходить її сестрі. Чи дійсний заповіт, якщо Анні була заміжня і мала двох дітей? Сестра получит не более 50% , а первым наследником будет — муж, а вторыми — дети

26)        Розв’яжіть задачу за текстом Кримінального кодексу Франції 1810 р.: Едмон Дантес написав другові листа, в якому висловив обурення діями Жозефа Бонапарта, за наказом якого в Едмона був конфіскований будинок. Дантес писав: «За цей огидний вчинок Жозеф заслуговує смерті, незважаючи на те, що він брат імператора». Чи підлягає Дантес покаранню?

Стаття 86. Замах або змова проти життя або особи імператора є образою величності, цей злочин карається як батьковбивство і, окрім того, конфіскацією майна.

 

27)        Розв’яжіть задачу за текстом Французького Кримінального кодексу 1810 р.: Поліцейський затримав Жюля Доре, який продавав сатиричний тижневик «Бджола», що не мав вихідних даних, а саме - вказівок на типографію та прізвище редактора. Жюль Доре показав, щотижневик був отриманий ним у Поля Дюшена. Чи є названі особи правопорушниками?

Покарать (?)

 

28)        Розв’яжіть задачу за текстом Німецького Цивільного уложення 1900 р.: Бруно Байер володіє ділянкою землі в центрі Берліна, Під ділянкою прокладають лінію метрополітену. Байєр звернувся до суду з позивом, мета якого - припинити будівництво, оскільки вібрація заважатиме власнику ділянки. Чи правомірні вимоги Байєра?

Не правомерны, так как он потребовал остановить всё строительство, а вибрация не имеет губильного действия на имущество Байера.

 

29)        Розв’яжіть задачу за текстом Німецького Цивільного Уложення 1900 р.: Ханна Мюллер запросила тесляра полагодити двері та підлогу. Тесляр відмовився укласти угоду, посилаючись на те, що вона заміжня жінка і тому не має права самостійно укладати угоди. Чи правий тесляр?

Замужние женщины не когут без согласия мужа составлять договора.

 

30)        Розв’яжіть задачу за текстом Антимонополістичного законодавства США (кінця ХІХ ст.): Голова концерна Джорж Штильберт скупив акції ряду фірм, що розорилися, і спробував монополізувати в країні торгівлю каучуком. За це він був засуджений на термін 2,5 роки позбавлення волі. Чи правомірно рішення суду?

Нет.

 

 


хиты: 571
рейтинг:+2
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь