пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

115.Функції Культу́ра

— сукупність матеріальних і духовних, нематеріальних цінностей, створених людством протягом його історії.

Культура як специфічне загальнолюдське явище виконує вісім функцій.

Основні функції культури:

1.   Пізнавальна функція культури фіксує досягнення людства в кожну суспільно - історичну епоху. Через культуру, яка об'єднує органічну цілісність природничі, технічні і гуманітарні знання, людина розуміє цілісну картину світу, усвідомлює своє місце і значення в ньому.

2.   Інформативно - трансляційна функція виконує важливу роль у передаванні соціокультурного досвіду як від попередніх поколінь до нащадків, так і в обміні духовними цінностями між народами. Важливе значення цієї функції полягає у тому, що культура через пам'ять та її втілення в суспільній практиці забезпечує передавання в конкретних предметних формах соціокультурної спадковості людства.

3.   Суть комунікативної функції культури полягає в передавання історичного досвіду поколінь через механізм культурної спадкоємності та формування на цій підставі різноманітних способів і типів спілкування між людьми. Цю функцію культура виконує завдяки складній знаковій системі, яка зберігає попередній досвід у мові, поняттях, обрядах, звичаях, традиціях, засобах виробництва, наукових формулах тощо.

4.   Інтегративна функція полягає у здатності культури об'єднувати людей не залежно від їх світоглядної та ідеологічної орієнтації, національної, вікової, професійної, конфесійної або іншої приналежності у певні соціальні спільності, а народи - у світову цивілізацію.

5.   Регулятивна або нормативна функція культури реалізується через систему цінностей і норм, які є регуляторами суспільних відносин, духовними орієнтирами на кожному етапі історичного розвитку.

6.   Аксіологічна або оціночна функція культури виражає її якісний стан. Культура як система цінностей формує в людині певні ціннісні орієнтири й потреби. Людина дає позитивну чи негативну оцінку тим чи іншим предметам і явищам і, відповідно приймає чи відкидає їх.

7.   Особливе місце належить виховній функції культури. Культура не лише пристосовує людину до природного та соціального середовища, сприяє її соціалізації. Вона виступає ще й фактором саморозвитку людства.

8.   Світоглядна функція культури синтезує в цілісну систему пізнавальні, емоційно-чуттєві, оціночні та вольові чинники духовного світу особистості.

 


09.06.2015; 15:51
хиты: 122
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь