пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51. Класичне мистецтво і література Давньої Греції

Література і поезія древніх римлян. 
усна народна творчість. Ті незначні уривки народної поезії, які дійшли до нашого часу, і непрямі вказівки говорять про те, що римляни, висловлювали свої почуття у поетичній формі. Під час робіт співали трудові пісні, які створювали ритм трудового процесу, наприклад "пісня веслярів". Молитви та звернення до богів складалися у віршованій формі, що полегшувало їх запам'ятовування. Зберігся, наприклад, гімн "братів орачів", гімн жрецької колегії скакунів (салієв). У цих гімнах містилися прохання до богів запліднити землю, відвернути голод і негоду, забезпечити багатий урожай, добробут землеробів і пастухів.

 Перші власне літературні твори були творами наслідувальними. Та й важко було першим римським поетам і письменникам створити оригінальні твори латинською мовою, на скромному фундаменті маловиразний народної римської поезії, коли поруч існувала найбагатша грецька література, прекрасний епос Гомера, розроблена еллінська міфологія. Не дивно, що першими римськими письменниками були греки, а перші твори на латині були перекладами з грецької. Першим римським поетом був Лівії Андроник, грек з міста Тарента. Римська комедія і трагедія розвивалися в значній мірі під впливом грецьких зразків і вважалися жанрами не споконвіку римськими. Споконвічно римським літературним жанром був жанр так званої сатури. Словом сатура позначалося блюдо, наповнене різними плодами. Потім сатури стали називати суміш різних віршів - довгих і коротких, написаних сатурничним і іншим розміром. Поет Енній назвав словом сатура свою збірку віршів напіврозважальний, полупоучітельних. Перші літературні твори і писалися по-грецьки, хоча і них викладалася римська історія. 

Давньогрецьке мистецтво.

Історію грецького образотворчого мистецтва прийнято ділити на два великі періоди: мистецтво ранньої класики, чи суворого стилю, і мистецтво високої, або розвиненою, класики. Мистецтво Ранньою класики. Мистецтво цієї пори освітлене ідеями визвольної боротьби проти персів і торжества поліса. Героїчний характер і підвищення уваги до людини-громадянина, що створив світ, де він вільний і шанується його гідність, відрізняє мистецтво ранньої класики. Мистецтво звільняється від тих жорстких рамок, які сковували його в епоху архаїки, це час пошуків нового і з цього час інтенсивного розвитку різних шкіл і напрямів, створення різнорідних творів. На зміну раніше панували в скульптурі двом типам фігур - куросу і корі - приходить набагато більша різноманітність типів; скульптури прагнуть до передачі складного руху людського тіла. Мистецтво високої класики - явне продовження того, що виникло раніше, але є одна область, де в цей час народжується принципово нове, - урбаністика. Дві основні риси характеризують його схему: регулярність плану міста, в якому вулиці перетинаються під прямим кутом, створюючи систему прямокутних кварталів, і зонування, тобто чітке виділення різних за функціональним призначенням районів міста. Еволюція живопису в основному йшла в тому ж самому напрямку, що і скульптури. Згідно з повідомленнями древніх авторів, Аполлодор Афінський відкрив наприкінці V ст. ефект світлотіні, тобто поклав початок живопису в сучасному розумінні цього слова. Паррасий прагнув до передачі засобами живопису душевних рухів. У вазопису другої половини V ст. все більше місце займають побутові сцени.

 

        


09.06.2015; 15:51
хиты: 176
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь