пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Які параметри повітря визначають метеорологічні умови

Метеорологічні умови на виробництві або мікроклімат визначають такі параметри: температура повітря в приміщенні, ° С, відносна вологість повітря,%; рухливість повітря, м / с; теплове випромінювання, Вт / м 2. Ці параметри окремо й у комплексі впливають на організм людини, визначаючи його самопочуття.
Температура повітря у приміщенні залежить в основному від виробничого процесу, при здійсненні якого, як правило, завжди виділяється теплота. Джерелами теплоти є печі, котли, паропроводи, газоходи і пр. Вона виділяється при спалюванні палива, при нагріванні, расплавлении або випалюванні матеріалів, а також при переході електричної енергії в теплову, при терті рухомих частин машин і т. п. У теплу пору року додається ще й теплота сонячного випромінювання.
Передача теплоти від нагрітих поверхонь і предметів здійснюється різними шляхами, тому теплота, що виділяється в виробничих приміщеннях, надає неоднаковий вплив на температуру повітря в робочій зоні і на самопочуття працюючих.
Тіла більш нагріті віддають теплоту менш нагрітим трьома шляхами: теплопередачею (теплопровідність) - при безпосередньому контакті тіл; конвекцією, тобто передачею теплоти навколишньому повітрю, який, нагріваючись, віддає його холодним поверхонь, біля яких холодне повітря охолоджується; випромінюванням, або теплової радіацією.
Відносна вологість (відношення вмісту водяної пари в 1 м 3 повітря до максимально можливого змісту) характеризує вологість повітря при певній температурі. Вологість повітря впливає на теплообмін в організмі людини-в основному на віддачу теплоти випаровуванням. Середній рівень відносної вологості 40-60% відповідає умовам метеорологічного комфорту при спокої або при дуже легкій фізичній роботі.
Рухливість повітря (швидкість руху), збільшуючи інтенсивність випаровування, може мати позитивне значення з точки зору фізичного охолодження лише до температури повітря 35-36 ° С. При подальшому підвищенні температури навколишнього середовища єдиним шляхом теплопередачі є випаровування. Однак при підвищенні температури понад 40 ° С рух навіть щодо сухого повітря може виявитися несприятливим фактором. Гаряче повітря віддає теплоту тіла, і рухливість повітря в цьому випадку приводить не до охолодження, а, навпаки, до нагрівання.


26.03.2014; 14:39
хиты: 252
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь