пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39. Іван Франко: філософські, етичні та естетичні погляди

.
Іван Франко філософські, етичні та естетичні погляди Отже, філософія відігравала важливу роль у житті та творчості Івана Франка, і до неї він ставився надзвичайно творчо як науковець і знавець сучасних йому філософічних напрямків, як знавець предмету філософії в перспективі її історичного розвитку, з точними, витонченими власними філософічними поглядами в різних ділянках філософічного знання. Це можна визначити на підставі вивчення його окремих філософічних поем, у яких Франко не тільки узагальнює філософічну духовність зображувальної епохи, але висловлює свої власні погляди чи погляди інших філософів.
Поема Мойсей — кращий зразок жанру філософської поеми. Для неї характерна високохудожня майстерність, ліризм, динамічність образів. І.Франко писав її для українського народу під впливом біблійної легенди про Мойсея. Він прагнув переосмислити проблеми визволення трудового народу від гніту. Тему та ідею поеми визначає пролог, який дає змогу поетові вилити свій біль, тривогу, утвердити віру в мужній дух народу.
Поета проймає жаль, що його народ безмірно страждає, але він переконаний у тому, що всі жертви, злигодні й муки не пропадуть даром. Злива риторичних запитань у пролозі пробуджує національну свідомість, закликає до боротьби. Крім пролога, поема Мойсей містить 20 пісень розділів. Важливе місце у творі займають образи Мойсея та його народу. Мойсей — слуга народу, прагне привести його до нового, щасливого життя. Пророк вірить у те, що ізраїльтяни, сини пустині, самі дійдуть до великої світлої мети, стануть вільними, збудують свою державу. Головна думка І. Франка, яка розвивається у всій поемі, полягає в тому, що народ є творцем історії, і шлях його незмінно простує в майбутнє. У поемі розкрились політичні, філософські, етичні й естетичні погляди автора, а проблематика твору тісно пов’язана з особистою долею поета, його роллю у громадському і культурному житті України. Про самовіддану любов до батьківщини, патріотичний обов’язок людини, що живе в роки, коли її вітчизні загрожує небезпека, говориться у поемі Іван Вишенський. У творі зображено останній період життя видатного письменника-полеміста, його боротьбу між особистим бажанням врятувати власну душу і почуттям громадського обов’язку. В образі І. Вишенського письменник показав захисника пригнобленого народу, полум’яного патріота своєї батьківщини, який нещадно викриває суспільне зло. У поемах Мойсей та Іван Вишенський митець розв’язує проблему взаємин особи і колективу, народу і вождя, він стверджує, що лише служіння трудовому народові може принести щастя людині. Предметом глибокого дослідження на все життя став для І. Франка Борислав.
Він соціаліст. Він представляв філос. Матеріалізму. Організував на тер Львова соц.демократ.партію за що був тричі ув’язнений. В своїх філос. Поглядах заперечував існування Бога. Наслідує натуралізм Золя, Мопассана. Франко в натуралізмі дуже детально викрив люд.відносини Украдене щастя, Любовний трикутник, Перехресні стежки.
Естетичні погляд
Збірка Зів’яле листя- показує його нещасне кохання. Украдене щастя — відтворило глибоке нещасне життя.
Етичні погляди
Споч заперечення існування Бога, далі постійна боротьба, перехід до історії Захар Беркут, розкриття себе в Украденому щасті. Напр життя — захв сифілісом. Христя Алчевська збирала гроші — бо він голодував. Помер до Нобелівської премії, після смерті її не дають.

 


10.06.2015; 18:11
хиты: 69
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь