пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. І. Мазепа як меценат і культурний діяч.


Іван Мазепа виявив себе як великий покровитель і меценат національної культури, мистецтва, науки, православної церкви. Він не був демократом. Аристократ, він цілеспрямовано створював в Україні аристократію з середовища козацької старшини й української шляхти. Підтримуючи Україну економічно, надавав їй земельні маєтності , бажав зробити її незалежною, політично, дбав про освіту та навіть зовнішню культуру.
Іван Мазепа дбав про розвиток освіти та культури і всякими способами допомагав, сприяв їх розвитку в Україні. Саме за його правління Київський колегіум одержав високий статус академії, а саме у 1701 році, також за його підтримки з`явились нові корпуси і кількість студентів збільшилась до двох тисяч, чимало молодих людей вирушило за кордон здобувати знання в західноєвропейських університетах. Іван Мазепа був дуже шляхетною і обдарованою людиною, володів кількома іноземними мовами, був великим прихильником мистецтва та архітектури. Велику увагу приділяв освіті і книговидавництву, та розвитку духовності. А ще й сам був дуже віруючим і неабияким віршотворцем і кавалером ХVІІ століття. Із 17 гетьманів, що були за часів Української Гетьманської держави Мазепа чи не єдиний обдарований поет і музикант.
Але головною метою його життя було служіння рідній Україні, українському народу. А ще в цих книгах я знайшов відповідь на питання, що ж зрадив І Мазепа інтереси українського народу чи союз України з Росією? Виявилося, що першим порушив угоду не Мазепа, а російський цар Петро І, відмовивши Україні в військовій допомозі, коли їй загрожував наступ польського короля Станіслава Ліщинського. На лист Мазепи про допомогу він відповів не тільки десять тисяч, а й десяти душ не можу дати — самі бороніться, як хочете. Саме після такої відповіді гетьман Мазепа перестав вважати себе зобовязаним дотримуватись союзу з Москвою

 


10.06.2015; 18:11
хиты: 71
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь