пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6.Символізм.

Символізм

Виник у Франції наприкінці 60-х років (Бодлер, Верлен, Рембо). Концепція символізму базувалася на ідеях Шопенгауера, Ніцше, які вважали основою мистецької творчості символ – таємну ідею, приховану в глибині всіх явищ.

Теоретиками українського символізму були Микита Шаповал (Сріблянський), Микола Євшан, Товкачевський («кожна річ є символом, видимим знаком невидимого й вічного»).

Філософським опертям для українського символізму стали філософська ідея Сковороди – «філософія серця» та його творчість.

Риси:

-                      заглиблення в світ духовних переживань людини («пейзаж душі « за Верленом) та особлива увага до підсвідомості;

-                      звернення до вічних образів, символів;

-                      трагічне протиставлення минущого й вічного, апокаліптичні передчуття;

-                      культ екзотичних та заборонених тем;

-                      бунт супроти консервативної моралі; символ як основа творення мистецького полотна.

Представники: Карманський, Пачовський, Лепкий, найповніше – О.Олесь.

 

 

Символізм Виник у Франції наприкінці 60-х років (Бодлер, Верлен, Рембо). Концепція символізму базувалася на ідеях Шопенгауера, Ніцше, які вважали основою мистецької творчості символ – таємну ідею, приховану в глибині всіх явищ.Філософським опертям для українського символізму стали філософська ідея Сковороди – «філософія серця» та його творчість.Риси: заглиблення в світ духовних переживань людини  та особлива увага до підсвідомості;звернення до вічних образів, символів;трагічне протиставлення минущого й вічного, апокаліптичні передчуття;культ екзотичних та заборонених тем;бунт супроти консервативної моралі; символ як основа творення мистецького полотна. Представники: Карманський, Пачовський, Лепкий, найповніше – О.Олесь.


02.12.2016; 14:00
хиты: 128
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
драматургия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь