пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27.Стиль педагогічного спілкування.


Стиль педагогічного спілкування (керівництва учнями) - це властивий педагогу спосіб взаємодії з учнями. Він дуже впливає на психологічний клімат в класі, на авторитет вчителя, на розвиток самостійності учнів.
1. Авторитарний - коли вчитель одноособово приймає рішення в питаннях, важливих для цілого класу. Вчитель або не цікавиться думкою учнів, або не враховує її.
НЕДОЛІК: не враховуються інтереси учнів, не розвивається їх самостійність; конфлікти, непорозуміння, конфронтація у взаєминах вчителя та учнів.
2. Стиль опіки (виконання за дітей різних видів діяльності). Такий стиль зустрічається як в сім'ї, так і в школі: виконання за дітей всієї роботи. В
цей час діти позбавляються активності, не розвивається самостійність учнів. Такий стиль недопустимий в середніх класах.
3. Ігноруючий (анархічний, ліберальний) - вчитель формально виконує свої обов'язки, лише викладає предмет і усувається від виховання, рішення проблем класу. Це недопустимий стиль; вчитель не знає учнів; клас невихований, недисциплінований. Учні такого вчителя не люблять.
4. Демократичний, який характеризується взаємодією, співробітництвом педагога і учня, в певних випадках навіть співтворчість. У своїй діяльності педагог виходить з потреб, інтересів учнів, розвиває їх активність і самоврядування. Це найсприятливіший стиль. Виникає взаєморозуміння, взаємоповага, що сприяє становленню авторитету вчителя.
Важливо, щоб педагог був демократичним у стосунках з дітьми, але слід використовувати елементи інших стилів.


01.06.2016; 18:30
хиты: 134
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь