пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25.Роль гри в навчально-виховному процесі школи.


Гра - провідна діяльність, що має виховуючий і розвиваючий ефект.
Д.Б. Ельконін: “Граючись, дитина живе в уявному світі, але почуття переживає справжні”. У грі дитина оволодіває людським досвідом, у неї формуються ті якості,, властивості, почуття, які властиві ролі, яку вона виконує. Так, граючи роль матері, у неї формується поняття, що мама - лагідна, а дитина - слухняна, у ролі лікаря - чуйність, у ролі учня - старанність. Гра повинна бути спеціально організована, організована педагогічно правильно, психологічно обґрунтована. В грі іде засвоєння норм поведінки та відносин людей. На цьому побудоване використання гри в психотерапевтичних цілях: розподіляючи ролі в такій грі, виходять з протилежного - занадто боязкому, н-д, дають роль вовка, а занадто самовпевненому - роль ягняти.
В грі розвивається фантазія, сприймання, всі види мислення. Виникає підкорення мотивів, тобто дитина навчається робити те, що необхідно, а не те, що вона хоче робити в даний момент, з'являється довільність поведінки. В грі розвивається мовлення,  формуються деякі навички і вміння. В грі йде формування здатності до співробітництва (взаємна підтримка, взаємна допомога.
Продуктивна діяльність: малювання, ліплення, в ній розвивається кисть руки, а саме мілкі м'язи,
це готує дитину до письма,, координує діяльність руки. Продуктивна діяльність розвиває сприймання форми, кольору, простору. Предметна діяльність розвиває ще і наочно-образне мислення. Формуються певні уміння і навички (клеїти, проводити лінію). В цій діяльності виховуються естетичні смаки, деякі морально-волові якості (акуратність, посидючість, старанність). Розвивається увага, зосередженість.
В продуктивній діяльності є елементи учбової діяльності, а саме мотив (хочу зробити гарну аплікацію), мета (що саме зробити), є діяльність і дії (виготовлення малюнку), є самооцінка, самоконтроль (або задоволені, або не задоволені поробкою).
Різниця у продуктивній діяльності переддошкільника (3-5) і власне дошкільника (6-7): переддошкільник робить заради процесу, а власне дошкільник - з метою (намалювати те, що він хоче). Важливо, щоб перед дітьми стояла мета (виконати аплікацію, бо вихователь оцінить, вивісить перед батьками). Дуже важливо, щоб діти виготовляли поробки для подарунку. Реакція дорослих - вдячність, радість. Оцінювати результати продуктивної діяльності потрібно оптимістично (бо втратиться бажання).
Є елемент навчання за програмою, в якому діти отримують інформацію, необхідні знання. Їх вчать лічити, вивчають букви - але все це в ігровій формі. Формуються учбові уміння, навички. Дуже важливо, щоб у дітей формувався інтерес, бажання йти до школи.
Праця - у вигляді самообслуговування (застелити постіль, прибрати іграшки) та ін. обов'язки в сім'ї
та дитсадку. Повинен бути якийсь елемент праці для інших (допомогти молодшим одягнутись).
У праці формуються трудові уміння і навички (підмітати), виникають навички самоконтролю, є постановка мети і її досягнення, формуються суспільні мотиви (це коли праця для інших), формується акуратність, організованість.



01.06.2016; 18:30
хиты: 123
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь