пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13. Проблемне навчання, його психологічні передумови і значення.


Найбільш активний, розвиваючий мислення тип навчання, суть якого в тому, що знання, зміст дії знаходяться і відкриваються самими учнями під керівництвом вчителя, а не даються у готовому вигляді.
Проблемне навчання складається з двох частин:
- проблемна ситуація;
- пошукова пізнавальна діяльність учнів по засвоєнню знань, необхідних для вирішення проблеми та її вирішення.
Проблемна ситуація створюється постановкою вчителем проблемного питання, завдання, на яке немає відповіді в підручнику, в учнів недостатньо знань, щоб його вирішити. Дитина усвідомлює потребу в знаннях - найголовніша цінність проблемної ситуації - але і усвідомлює відсутність в неї знань, виникає протиріччя між мотиваційною та операційною сферами, що штовхає дитину до активної пізнавальної діяльності.
Після виникнення проблемної ситуації починається процес активного засвоєння учнями нових знань шляхом аналізу учбового матеріалу.
РІВНІ ПРОБЛЕМНОГО НАВЧАННЯ:
1. Нижчий - характеризується тим, що проблему знаходить, формулює сам вчитель (н-д, “ви не можете це зробити, бо не знаєте певного матеріалу”), а учні, під його керівництвом, знаходять потрібні знання і вирішують проблему.
2. Середній - характеризується тим, що вчитель знаходить проблему, учні її формулюють, під керівництвом вчителя знаходять відповідні знання і вирішують проблему.
3. Вищий - учні знаходять проблему (вказують на відсутність знань), самі формулюють проблему (вказують, що треба вивчити) і здобувають необхідні для вирішення проблеми знання.
Проблемне навчання доступне для дітей з високим рівнем научуваності. Чим менші діти, тим менше використовується проблемне навчання. Елемент проблемного навчання повинен бути і в початковій школі (нижчий рівень).
ПОЗИТИВНЕ: розвиваюче навчання активізуючи мислення, стимулює і розвиває самостійність дітей і критичність мислення, розвиває творче мислення дітей, тобто здатність у подальшому до відкриттів, бо вони відкривають щось нове для себе; зацікавлює дітей у навчанні, урізноманітнюючи його, задовольняється почуття дорослості.
НЕГАТИВНЕ: не всім доступне.


01.06.2016; 18:30
хиты: 143
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь