пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. Сутність та завдання навчання. Роль навчання в психічному розвитку школяра.


Терміном “навчання” ми позначаємо учбову діяльність вчителя.
Навчання - викладацька діяльність вчителя, спрямована на створення умов для учіння дітей. Ніяк не на передачу знань, умінь, навичок, а на забезпечення умов, сприятливих для учіння.
Застаріле визначення: навчання - це управління та керівництво зовнішньою та внутрішньою (розумовою) діяльністю учнів, в результаті якої у них формуються знання, уміння, навички, досвід. Дане визначення відповідає суб'єкт-об'єктній педагогіці (монооб'єктна педагогіка - вчитель - суб'єкт, дитина - об'єкт дії), яка на сучасному етапі критикується і вимагається полісуб'єктний підхід (суб'єкт-суб'єктна педагогіка - і вчитель, і учні рівноправні суб'єкти педагогічного процесу). Тому навчання - це активізація вчителем пізнавальної діяльності учнів з метою отримання знань, умінь, навичок, досвіду. Або навчання - це спільна діяльність учнів і вчителя, в результаті якої у учнів формуються знання, уміння, навички, досвід (відповідно до принципу діалогізації). Або навчання - це створення вчителем оптимальних умов для навчання школярів.
ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ СУЧАСНОГО НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ:
• Принцип персоналізації. Суть: вчитель повинен впливати на дитину не своєю роллю, а своєю особистістю, кращими особистісними якостями, які персоналізуються, трансформуються у якості дитини.
• Принцип діалогізації. Суть: навчання і виховання у спільній діяльності, у взаємодії дітей та педагога і дітей між собою.
• Принцип проблематизації. Суть: у навчанні треба створювати перед дітьми певні проблеми, виконання яких вимагає активності.
• Принцип диференціації та індивідуалізації передбачає вивчення дитини та виявлення її сильних сторін і їх розвиток у навчанні та вихованні.
Завдання (цілі) навчання
1. Учбова - забезпечити засвоєння певних знань, навичок, уявлень відповідно до предмету і теми уроку.
2. Розвиваюча - передбачає розвиток на уроці певних пізнавальних процесів, мислитель них операцій (розвивати у дітей вміння порівнювати правопис та вимову слів).
3. Виховна - ставиться відповідно до змісту матеріалу. Найкраще виховна мета досягається, коли зберігається тематична єдність.


01.06.2016; 18:27
хиты: 151
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь