пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28.Сенсорний розвиток немовляти, розвиток моторики.

Немовлячий період складається з двох півперіодів:

І-період - до 5-6 місяців;

ІІ-період - від 5-6 місяців до 12 місяців.

Основні віхи фізичного розвитку та середньостатистичні терміни їх виникнення такі:

1 місяць - дитина піднімає підборіддя;

2 місяць - піднімає груди;

3 місяць - тягнеться за предметом, але, як правило, промахується;

4 місяць - сидить з підтримкою;

5-6 місяців - захоплює рукою предмети;

7 місяць - сидить без підтримки;

8 місяць - сідає без сторонньої допомоги;

9 місяць - стоїть з підтримкою, повзає на животі;

10 місяць - повзає, спираючись на руки і коліна, ходить, тримаючись двома руками;

11 місяць - стоїть без підтримки;

12місяць - ходить, тримаючись однією рукою.

Перший період характеризується тим, що йде надзвичайно інтенсивний розвиток сенсорних систем, елементарних форм майбутніх орієнтувальних реакцій: зосередженість, кругові рухи, слідкування.

Протягом першого півріччя життя аналізаторні функції швидко вдосконалюються, про свідчить більш тонке і стійке диференціювання різноманітних сигналів. У 9 місяців діти розрізняють основні кольори (синій, жовтий, червоний, зелений).

Зорове зосередження удосконалюється. Після другого місяця зорове зосередження стає довго тривалішим. Стає можливим слідкування за предметами, що рухаються. В 4 місяці дитина не просто бачить, але вже дивиться: активно реагує на побачене, рухається, супроводжує голосовою реакцією. Вважають, що немовлята мають цілісну картину світу, а не мозаїчний набір кольорових плям, ліній і розрізнених елементів. Сприймаючи не окремі властивості і якості предметів, а в цілому предмет, вони створюють узагальнені образи їх.

Розвиток слухових відчуттів виявляється у розширення кола сигналів (поступових звуків, шумів, стуків, дзвінків, голосів тварин), які розпізнаються немовлятами і викликають у них виразні емоції. Особливе місце займають у-житті дитини звуки мовлення. Вже на 3 місяці дитина розрізняє інтонації, відповідно реагує на них, що дає можливість використовувати їх як засіб заохочення чи стимулювання дій дитини..

Розвиваються голосові реакції дитини. Виникають перші намагання звернути на себе увагу за допомогою голосу, що свідчить про перебудову голосових реакцій в поведінкові акти. Уже з перших місяців життя розвиваються різні типи голосових реакцій: гудіння, гудіння, лепетання.

Зоровий і слуховий аналізатори у своєму швидкому розвиткові значно випереджають руку дитини, яка лише у II періоді починає виконувати пізнавальні функції (дотик, обмацування).

II період зв'язаний з виникненням акту хапання - першої організованої, спрямованої дії. Акт

хапання має надзвичайне значення для психічного розвитку дитини. З ним пов'язане виникнення предметного сприймання. Відбувається диференціація кінестетичних відчуттів у долонях і пальцях, що призводить до розрізнення функцій пальців у акті хапання, зокрема до специфічного для людини протиставлення великого пальця і вказівного. Виникають інші способи хапання, двома-трьома пальцями, зумовлені особливостями предметів, які дитина починає виділяти обмацуванням. Із виникненням обмацування рука дитини починає відігравати надзвичайно важливу роль як органа практичної дії та органа дотику. До кінця немовля чого віку (10-11 до 14 місяців) виникає етап функціональних дій: це більш удосконалена дія нанизування, відкривання, вкладування, але, якщо раніше дитина виконувала дію одним показаним їй способом і на одних і тих же предметах, то тепер

вона намагається відтворити дію на всіх можливих об'єктах.

• Основні новоутворення у психічному розвитку немовляти:

зорове та слухове зосередження; акт хапання;

поява першого слова. Особливість перших слів у тому, що вони носять характер вказівних жестів. Мова, як і всі новоутворення віку, має перехідний характер. Це автономна, ситуативна, емоційно забарвлена мова, зрозуміла лише близьким. Ця мова специфічна за структурою, складається з обірваних слів.

- потреба в спілкуванні з дорослим - центральне новоутворення даного вікового періоду.


01.06.2016; 18:18
хиты: 120
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь