пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Розвиток почуттів і волі підлітків.


Почуття дорослості - центральне психічне новоутворення підліткового віку.  Діти вважають себе дорослими і вимагають, щоб дорослі визнавали їх такими.
Причини виникнення почуття дорослості:
• відмінності від молодшого школяра у фізичному розвитку;
• високий рівень знань з окремих предметів;
• певні обов'язки в сім'ї.
Проте підлітки перебільшують зміни, які з ними сталися. В зв'язку з почуттям дорослості треба все більше і більше звільняти їх від контролю, опіки в прямій формі, відмовитись від наказу, вимоги. Краще керувати непрямими методами: прохання, порада, рекомендація.
Виникає критичність у ставленні до дорослих. Підлітки намагаються підмітити помилки, недоліки у дорослих і вважають це ознакою дорослості. Головне, щоб дорослий був зразком, щоб слово не розходилось з ділом, дорослий повинен бути винахідливим, з гумором. Найчастіше вчитель сам провокує негативне ставлення до себе.
Зростає комунікабельність, виникає психічне новоутворення - гостра потреба у спілкуванні з ровесниками, у групі, у колективі ровесників. Підлітку дуже важливо, що про нього думають ровесники. Думка дорослого втрачає силу. Підліток вчинить так, як вважають за потрібне його ровесники, навіть всупереч волі дорослих.
Тому головне у вихованні підлітків - створення здорового підліткового колективу, з правильною думкою, критичністю, слід забезпечити місце кожному в цій групі, щоб кожен був прийнятий і пред'являти вимоги до підлітка через колектив, через групу ровесників. Треба, щоб підліток входив у групи з суспільно-корисною, суспільно значимою діяльністю, бо якщо підліток не входить до такої групи, то шукає групу з антисуспільними видами діяльності. Хороше слід говорити в присутності інших, а про недоліки - говорити наодинці.
У спілкуванні з ровесниками формується почуття дружби (воно не завжди правильне, не вміють точно визначити, хто хороший друг). Потреба у дружбі першою виникає у дівчат. Дружба часто нестійка. Меркантильні мотиви можуть переважати. Часто дружбу, взаємодопомогу замінюють вигороджуванням - вважають це дружбою. У вихованні підлітків слід виховувати почуття дружби (проводити диспути, вечори дружби).
Психічне новоутворення - почуття закоханості, інтерес, захоплення особами протилежної статі.
Закоханість відрізняється від кохання зростає потреба у спілкуванні з протилежною статтю, але підкреслено спілкуються хлопці з хлопцями, дівчата з дівчатами (така ніби удавана байдужість). Іноді виникають конфлікти між дівчатами і хлопцями, антагоністичні відносини. Щоб правильно формувався колектив, треба проводити спільні заходи, вечори, день іменинника.
Статеве виховання починається ще з раннього дитинства (ще в сім'ї) і триває далі. Треба
виховувати почуття статі (виховувати чисто чоловічі чи чисто жіночі риси: мужність, витримка чи доброта, акуратність).
Воля підлітка значно укріплюється, можуть більше часу займатися справами, проявляти наполегливість. Особливість волі - підлітки часто - не розуміють, що є вольовими рисами, а що є просто впертість (виявляють грубість, впертість і вважають це проявами волі). Тому треба формувати почуття волі.
В цей час інтенсивно формується характер, деякі риси зберігаються на все життя. Треба здійснювати закріплення хороших рис характеру.


31.05.2016; 21:28
хиты: 102
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь