пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14. Анатомо-фізіологічна перебудова організму підлітка. Її значення та врахування в навчально-виховній роботі.


Л. Підлітковий вік охоплює період від 11 до 15 років. Цей вік називається ще перехідним, важким, кризовим, оскільки такі назви вказують на важливість і складність тих змін, які знаменують собою перехід від однієї епохи життя до іншої.
В підлітковому віці відбувається анатомо-фізіологічна перебудова організму, початок цієї перебудови пов'язаний з активізацією діяльності гіпофізу та інших залоз внутрішньої секреції. Діяльність цих залоз сприяє інтенсивному росту тканин та органів та початку статевого дозрівання. Інтенсивний ріст тала і кінцівок у довжину отримав назву «стрибка у рості».
Темпи росту кінцівок у довжину є більш швидкими, ніж темпи збільшення об’єму грудної клітки. Це породжує певну незграбність зовнішнього вигляду підлітків. У цьому віці відбувається окостеніння кістяку, проте до 14 років в хребті підлітків ще багато хрящової тканини, а це породжує можливість викривлення хребта при неправильній поставі, фізичних навантаженнях. Проте в цьому віці такі порушення і легше долаються.
У дівчаток окостеніння кісток тазу відбувається до 20-21 року, тому стрибки ці значної висоти можуть приводити до суміщеня цих кісток, а використання взуття на високих підборах може призводити до викривлення цих кісток, що в майбутньому може негативно вплинути на родову функцію.
У цьому віці відбувається нарощування м’язів та м’язевої сили, причому в хлопчиків розвиток мускулатури йде за чоловічим типом, а в дівчат – за жіночим, що надає підліткам вторинних статевих ознак. Проте завершення цього процесу лежить за межами підліткового віку. Нарощування м’язевої сили є досить важливим для хлопців, проте м’язи підлітків не такі витривалі як м’язи дорослих людей.
У цьому віці відбувається перебудова моторного апарату, що приводить  до втрати підлітками гармонії у руках, їхньої вайлуватості. Однак, підлітковий період в той же час є етапом розвитку багатьох рухових навичок.
Інтенсивно розвивається серцево-судинна система, проте серце росте швидше, ніж кровоносні судини. Така невідповідність може виступати причиною тимчасових розладів серцево-судинної системи (запаморочення, серцебиття, підвищення кров’яного тиску, швидка стомлюваність).
Функціонування залоз внутрішньої секреції приводить до зміни внутрішнього середовища організму, а оскільки нервова система пов’язана з ендокринною, то відбувається перебудова і особливостей нервової системи. Перебудова нейро-гуморальних співвідношень має 2 наслідки:
– підлітковий вік – це вік бурхливої енергії та активності;
– в цьому віці спостерігається підвищена чутливість та сприятливість до патогенних впливів.
Це означає, що фізична або розумова перевтома, тривале нервове напруження, стреси приводять до як до ендокринних розладів, так і до тимчасових розладів нервової системи підлітків у вигляді підвищеної дратівливості, неврівноваженості, вибуховості. Розлади сну та апетиту, швидка стомлюваність та апатія.
Виділяють такі психологічні наслідки анатомо-фізіологічної перебудови організму підлітків:
– суттєві зміни в фізичному розвитку і початок статевого дозрівання витупають основою для виникнення в підлітків почуття дорослості;
– статеве дозрівання приводить до виникнення в підлітків інтересу до протилежної статі, виникненню нових почуттів і переживань. Нормою для підліткового віку є виникнення перших романтичних почуттів.
__________________________________________________________________

Фізичний розвиток характеризується перехідністю організму від дитячого стану до дорослого. Протиріччя підліткового віку проявляються вже в фізичному розвитку і вже викликають складності у поведінці, психіці дитини.
1. Бурхливий ріст тіла в довжину, при цьому об'єм грудної клітки ще довгий час залишається тим самим. Це робить їх зовнішній вигляд непривабливим.
2. Починається інтенсивне статеве дозрівання. Це негативно впливає на зовнішність підлітка: прищі і т. п. Виникає особливий інтерес до своєї зовнішності, а вона в цей час особливо неприваблива і часто викликає негативні переживання. Тому в підлітковому віці потрібні зустрічі з медиками, бесіди і пояснення про те, що ці негативні явища мають скороминучий характер, про гігієну, правильне харчування. Важливо відволікти підлітка на щось для нього цікаве (спорт), тоді він не зосереджується на своїй зовнішності.
3. Об'єм серця різко і швидко збільшується, а об'єм кровоносних судин відстає в розвитку, тому в підлітковому віці дуже часті хворобливі стани (підвищується артеріальний тиск, головний біль, запаморочення і т. д.), тому підліток не повинен перенавантажуватися, вчитель повинен так будувати навчально-виховний процес, щоб домашніх завдань на заучування, засвоєння було щонайменше, домашні завдання повинні бути творчими. Правильне поєднання роботи і відпочинку, правильний режим дня.
4. Починається інтенсивна діяльність залоз внутрішньої секреції (зокрема щитовидної) - це призводить до скороминучих зривів у ВИД. Діти особливо роздратовані, конфліктні, деякі занадто замкнуті. Тому дітей потрібно оберігати від конфліктів, від напруженого чекання важливих подій, від життєвих складностей, в стані збудження дітей не слід виховувати, щось їм доводити.


31.05.2016; 21:28
хиты: 129
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь