пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13. Психологічні особливості ігрової та трудової діяльності в молодшому шкільному віці.


В молодшому шкільному віці трудова діяльність існує в двох основних формах:
1. Праця по самообслуговуванню.
2. Виготовлення різних виробів на уроках праці.
Праця по самообслуговуванню сприяє розвитку трудових вмінь та навичок, формує працелюбність, сприяє розвитку вольових якостей.
Виготовлення різних виробів сприяє розвитку творчої уяви, мислення, творчих здібностей, тонкої моторики руки, розвитку інтересів та довільному характеру всіх пізнавальних процесів. Праця школяра має свою специфіку. Насамперед праця учнів відрізняється від праці дорослих тим заради чого він організований. Дитяча праця організовується насамперед з виховними цілями.
В арсеналі ігор дитини з'являються рухливі і розумові або дидактичні ігри. Зміст, методика і правила проведення дидактичних ігор спеціально розробляються педагогами і психологами. Основним призначенням таких ігор є розвиток пізнавальної діяльності дітей. У дошкільному і молодшому шкільному віці ці ігри широко використовуються для закріплення знань, що одержані на заняттях. Для будь-якої ігри характерним є почуття задоволення і підвищеного емоційного тонусу гравців. У маніпулятивних іграх задоволення малюків пов'язане з їх реакцією на нові подразники. У ролевих іграх емоції пов'язані з виконанням взятої на себе ролі, відповідно до правил гри, у рухливих іграх – з розвитком мускулатури та моторіки, у дидактичних – з досягненням певних результатів. У молодшій школі використовуються всі перелічені види ігор. Ігрова діяльність. Гра в цьому віці займає друге місце після навчальної діяльності як провідної і суттєво впливає на розвиток дітей.
Становлення навчальних мотивів впливають на розвиток ігрової діяльності. Діти 3-5 років отримують задоволення від процесу гри, а в 5-6 років - не лише від процесу, а й від результату, тобто виграшу. В ігровій мотивації зміщується акцент з процесу на результат; крім того, розвивається мотивація досягнення.
Сам хід розвитку дитячої гри призводить до того, що ігрова мотивація поступово поступається місцем навчальної, при якій дії виконуються заради конкретних знань і умінь, що, в свою чергу, дає можливість отримати схвалення, визнання дорослих та однолітків, особливий статус.


31.05.2016; 21:28
хиты: 138
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь