пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Психологічні питання підготовки дошкільника до навчання в школі.

1. фізична готовність

2. мотиваційна готовність

3. достатній рівень розвитку пізнавальних процесів

4. розвиток особистості

5. морально-вольові якості

6. готовність до правильних взаємин з дорослими і дітьми

Психологічна готовність дитини до шкільного навчання – це той рівень її психічного розвитку, який дозволяє дитині без значних труднощів систематично займатись учбовою діяльністю. Виділяють такі компоненти психічної готовності дитини до шкільного навчання:

1) особистісна готовність означає готовність дитини виконувати нову соціальну роль – роль школяра з притаманними їй правами та обов’язками. Це означає, що в дитини повинна бути сформована ієрархічна система мотивів, яка дозволяє їй управляти своєю поведінкою. Дитину повинні приваблювати не лише зовнішні атрибути шкільного життя, але у неї повинна бути сформована потреба в отриманні нових знань. Дитина повинна мати також певну емоційну стійкість, тобто мати здатність управляти власними емоційними проявами;

2) інтелектуальна готовність означає наявність у дитини певного кругозору, запасу знань, елементів теоретичного ставлення до дійсності, наявність початкових вмінь та навичок. Це означає, що інтелектуальна готовність включає в себе:

– диференційоване розчленоване планомірне сприймання;

– аналітичне мислення (здатність пізнавати властивості предметів оточуючого світу та зв’язки між ними), здатність відтворювати зразок;

– раціоналістичний підхід до дійсності (послаблення ролі фантазії);

– елементи смислової, словесно-логічної пам’яті;

– оволодіння розмовним мовленням на слух та розуміння символів;

– розвиток тонкої моторики руки, елементів довільної уваги.

3) соціально-психологічна готовність включає в себе  володіння дитиною гнучкими прийомами спілкування з дорослими та ровесниками, вміння підкорятися вимогам дитячого колективу, співпрацювати з ровесниками та захищати себе.

 


31.05.2016; 21:24
хиты: 106
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь