пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Психічний розвиток і формування особистості дошкільника.

Фізичний розвиток у цьому віці - передумова для певної самостійності дошкільників. Відбувається інтенсивне дозрівання організму (ріст в довжину, формуються більш інтенсивно органи: особливо

органи дихання і кровообігу; розвиваються великі м'язи тіла, збільшується об'єм мозку і регулююча роль кори великих півкуль, збільшується швидкість утворення умовних рефлексів). І для цього потрібно створювати умови: рухливі ігри на повітрі, ранкова зарядка, фізкультурні заняття.

Збільшується вага мозку і регулююча функція кори великих півкуль. Збільшується швидкість у творення умовних рефлексів, що особливо важливо для розвитку мовлення і мислення. Такий фізичний розвиток - умова для більшої самостійності, засвоєння нового досвіду.

Дорослі в цьому віці продовжують відігравати провідну роль і виділяють 2 види спілкування з дорослими:

1. пізнавальне спілкування – коли дитина намагається за допомогою дорослого пізнавати оточуючий світ, при цьому вимагаючи від дорослого стосунків партнерства;

2. особистісне спілкування – коли дитина намагається обговорити разом з дорослим вчинки інших людей та свої власні з позиції  моральних норм: таке обговорення вимагає від дитини більш високого рівня інтелектуального розвитку, а тому дитина при обговоренні таких питань визнає провідну роль дорослого і слухає його.

В цьому віці важливу роль в розвитку дитини починають відігравати її ровесники. Дошкільні дитячі заклади можна вважати першою школою соціальних взаємин, де дитина набуває досвіду керівництва іншими людьми і досвіду  спілкування зі своїми ровесниками.      

Дошкільний вік – це вік колосального  впорядкування чуттєвого досвіду дитини, розвитку спеціальних людських форм сприймання і мислення, виникнення елементів довільної уваги  і смислової пам'яті, бурхливого розвитку уяви.

Сенсорний розвиток

У дошкільному віці відбувається зниження порогів всіх видів чутливості (зокрема, зорової, слухової і шкірно-дотикової). Відбувається розвиток гостроти зору, звуковисотного та фонематичного слуху, розвивається здатність дитини розрізняти кольори та їхні відтінки. У цьому віці сенсорний розвиток відбувається під впливом спеціального навчання, в процесі якого діти оволодівають сенсорними еталонами. Сенсорні еталони – це виділені людством спеціальним чином розчленовані зразки предметів оточуючого світу, кольори спектру, геометричні фігури, музичні ноти. В дитячих дошкільних закладах дітей спеціально вчать використовувати сенсорні еталони як зразки для виділення властивостей предметів при їхньому сприйманні.

Інтелектуальний розвиток

У дошкільному віці домінує мимовільна пам'ять, проте, під впливом  гри, продуктивної діяльності, праці та навчання розвиваються елементи довільної уваги.

У дошкільників домінує мимовільна, образна пам'ять, але поступово починають виникати елементи довільної, смислової словесно-логічної пам'яті.

У дошкільному віці дитина може розв’язати певні задачі трьома основними шляхами:

– за допомогою  наочно-дійового мислення;

– за допомогою наочно-образного мислення;

– за допомогою елементів логічних розмірковувань.

Чим менше вік дитини, тим більшою є питома вага наочно-дійового мислення.

У дошкільному віці поступово домінуючим стає наочно-образне мислення, а наприкінці даного вікового періоду виникає образно-схематичне мислення, яке є проміжною ланкою між наочно-образним та логічним мисленням.

У дошкільників бурхливо розвивається уява, причому образи цієї уяви носять фантастичний характер, мало пов'язаний з життям. Під впливом гри та індивідуальних видів діяльності у дитини поступово виникають елементи раціонального підходу до дійсності, тобто образи уяви більш тісно пов’язані з реальністю.

Дошкільний вік є сензитивним періодом для розвитку мовлення. В цьому віці дитина оволодіває лексичною і граматичною сторонами мови, причому в процесі такого оволодіння спостерігається словотворчість дитини

Формування особистості у дошкільному віці

1. Самостійна діяльність

2. Потреба в спілкуванні

3. Посилений розвиток фізичних якостей

4. Продуктивна діяльність

5. Елементи учіння

6. Елементи праці

7. Ігрова діяльність

Гра - провідна діяльність, що має виховуючий і розвиваючий ефект.

Д.Б. Ельконін: “Граючись, дитина живе в уявному світі, але почуття переживає справжні”. У грі дитина оволодіває людським досвідом, у неї формуються ті якості,, властивості, почуття, які властиві ролі, яку вона виконує. Так, граючи роль матері, у неї формується поняття, що мама - лагідна, а дитина - слухняна, у ролі лікаря - чуйність, у ролі учня - старанність. Гра повинна бути спеціально організована, організована педагогічно правильно, психологічно обґрунтована. В грі іде засвоєння норм поведінки та відносин людей. На цьому побудоване використання гри в психотерапевтичних цілях: розподіляючи ролі в такій грі, виходять з протилежного - занадто боязкому, н-д, дають роль вовка, а занадто самовпевненому - роль ягняти.

В грі розвивається фантазія, сприймання, всі види мислення. Виникає підкорення мотивів, тобто дитина навчається робити те, що необхідно, а не те, що вона хоче робити в даний момент, з'являється довільність поведінки. В грі розвивається мовлення,  формуються деякі навички і вміння. В грі йде формування здатності до співробітництва (взаємна підтримка, взаємна допомога.

Продуктивна діяльність: малювання, ліплення, в ній розвивається кисть руки, а саме мілкі м'язи,

це готує дитину до письма,, координує діяльність руки. Продуктивна діяльність розвиває сприймання форми, кольору, простору. Предметна діяльність розвиває ще і наочно-образне мислення. Формуються певні уміння і навички (клеїти, проводити лінію). В цій діяльності виховуються естетичні смаки, деякі морально-волові якості (акуратність, посидючість, старанність). Розвивається увага, зосередженість.

В продуктивній діяльності є елементи учбової діяльності, а саме мотив (хочу зробити гарну аплікацію), мета (що саме зробити), є діяльність і дії (виготовлення малюнку), є самооцінка, самоконтроль (або задоволені, або не задоволені поробкою).

Різниця у продуктивній діяльності переддошкільника (3-5) і власне дошкільника (6-7): переддошкільник робить заради процесу, а власне дошкільник - з метою (намалювати те, що він хоче). Важливо, щоб перед дітьми стояла мета (виконати аплікацію, бо вихователь оцінить, вивісить перед батьками). Дуже важливо, щоб діти виготовляли поробки для подарунку. Реакція дорослих - вдячність, радість. Оцінювати результати продуктивної діяльності потрібно оптимістично (бо втратиться бажання).

Є елемент навчання за програмою, в якому діти отримують інформацію, необхідні знання. Їх вчать лічити, вивчають букви - але все це в ігровій формі. Формуються учбові уміння, навички. Дуже важливо, щоб у дітей формувався інтерес, бажання йти до школи.

Праця - у вигляді самообслуговування (застелити постіль, прибрати іграшки) та ін. обов'язки в сім'ї

та дитсадку. Повинен бути якийсь елемент праці для інших (допомогти молодшим одягнутись).

У праці формуються трудові уміння і навички (підмітати), виникають навички самоконтролю, є постановка мети і її досягнення, формуються суспільні мотиви (це коли праця для інших), формується акуратність, організованість.

 


31.05.2016; 21:24
хиты: 156
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь