пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. Рушійні сили психічного розвитку дитини.

Рушійними силами психічного розвитку є протиріччя, які необхідні, обов'язкові і повинні вчасно вирішуватись, в протилежному випадку спостерігається застій в розвитку. Протиріччя бувають:

зовнішні - природні, матеріальні, економічні умови, ідеологія, мова і т.п. внутрішні - це протиріччя, що виникають між мотиваційною (бажання, потреби, інтереси) та операційною (наявним рівнем розвитку: знаннями, уміннями, навичками, досвідом) сферами. Мотиваційна сфера весь час іде попереду за своїм рівнем розвитку, а операційна відстає, тому виникають протиріччя, а їх виникнення штовхає дитину до засвоєння нових знань, умінь, досвіду, щоб задовольнити потребу - це веде до розвитку. В процесі навчання необхідно стимулювати виникнення протиріч (н-д, через проблемну ситуацію).

Рушійними силами виступають внутрішні суперечності між новим і старим.

1.     Суперечливість між новими потребами, цілями, прагненнями дитини і рівнем оволодіння дитиною засобами їх задоволення.

2.     Суперечливість між зростаючими фізичними і духовними потребами можливостями дитини і старими формами взаємин з іншими та наявними видами діяльності.

3.     Суперечливість між новими вимогами, які пред’являє до дитини суспільство, дорослі і наявним рівнем розвитку дитини.

4.     Суперечливість між досягнутим рівнем розвитку і стилем життя.

Внутрішні суперечності розв’язуються в процесі навчання і виховання і на місці розв’язаної суперечності виникає нова.

 

 


01.06.2016; 19:07
хиты: 100
рейтинг:0
Общественные науки
психология
прикладная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь