пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5. Формування особистості старшокласників

Моральна сфера

В цьому  віці продовжується розвиток моральної свідомості, моральних переконань, світогляду. Старшокласники, на  відміну від підлітків, значно більше у своїй поведінці орієнтуються на власні моральні переконання та ціннісні орієнтації.

В процесі самовиховання вони намагаються розвивати в себе правильні, позитивні моральні якості. Цьому сприяють і ті ідеали, які формуються в період ранньої юності.

Старшокласники більш глибоко розуміють певні моральні норми, моральні якості особистості, усвідомлюють їхні нюанси.

Емоційно-вольова сфера

Емоції та почуття старшокласників відрізняються жвавістю та багатогранністю. Старшокласники здатні більш глибоко усвідомлювати як власні почуття, так і почуття інших людей. У цьому віці інтенсивно розвиваються вищі почуття: моральні, інтелектуальні та естетичні. Серед моральних почуттів важливе значення в старшому шкільному віці мають почуття дружби та кохання.

У період ранньої юності досить розвиненими є почуття товаришування. Дружба в старшокласників відрізняється від дружби підлітків за таким характеристиками:

  • мотиви дружби стають більш усвідомленими, глибокими;
  • до дружби і друга пред’являються більш високі вимоги.

Ускладнюються інтелектуальні почуття. які стають більш різноманітними і глибокими. Естетичні почуття розвиваються під впливом формування загальної естетичної культури особистості.

У старшому шкільному віці своєрідно трансформується почуття дорослості. Старшокласники ще менше, ніж підлітки схильні терпіти посягання на їхню дорослість, проте в цьому віці знімається гострота конфлікту між старшокласниками і дорослими через справжнє або уявне невизнання дорослими дорослості школярів. Це згладжування гостроти конфлікту відбувається через отримання старшокласниками певних об’єктивних доказів їхньої дорослості. Якщо підлітки хотіли бути схожими на дорослих, нічим не відрізнятись від них, то старшокласники не намагаються підкреслити свою самобутність і оригінальність серед інших дорослих. Не знаючи як це правильно зробити, вони намагаються звернути на себе увагу специфічними естетичними смаками.

Вольова сфера

У старшокласників розвиненими є вольові якості особистості: самостійність, наполегливість, цілеспрямованість, дисциплінованість, організованість, рішучість  тощо. Проте в процесі самовиховання старшокласник звертає увагу на розвиток сили волі. У тих старшокласників, у яких умови сімейного виховання не сприяли формуванню позитивних вольових якостей, спостерігається загальний недорозвиток волі та негативні вольові  якості, імпульсивність.


23.11.2015; 11:33
хиты: 150
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь