пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1. Фізичний розвиток старшокласників та його психологічні наслідки

Фізичний розвиток в період ранньої юності (від 15 до 18 р.) є відносно спокійним і рівномірним. У цьому віці завершується статеве дозрівання і юнаки та дівчата набувають вторинних статевих ознак, сповільнюються темпи росту тіла і кінцівок в довжину і зникає невідповідність між темпами росту грудної клітки і кінцівок.

Інтенсивно розвивається м’язева система за чоловічим чи жіночим типом і старшокласники здатні виконувати фізичну роботу як дорослі, проте рівень їхньої витривалості поки що нижче дорослих людей, показники росту та ваги тіла стають більш стабільними і наближаються до відповідних показників дорослих. В цьому віці зникає невідповідність між темпами росту серця і діаметром кровоносних судин. У період ранньої юності спостерігається подальший розвиток нервової системи, причому розвиток головного мозку виявляється, насамперед, не в збільшенні його ваги (його вага зростає незначним чином і наближається до ваги мозку дорослих), а в удосконаленні аналітико-синтетичної діяльності мозку.

Виділяють такі психологічні наслідки фізичного розвитку старшокласників.

  1. При виборі майбутньої професії не останнє місце займає рівень фізичного розвитку старшокласників, особливо це  стосується тих професій, які пред’являють високі вимоги до рівня фізичного розвитку. Нормальний фізичний розвиток розширює можливості старшокласників у виборі професій і оволодінні певними трудовими вміннями  та навичками.
  2. У цьому віці спостерігається інтерес до представників протилежної статі і у цьому інтересі фізичний вигляд юнака або дівчини має не останню роль.

  


23.11.2015; 11:33
хиты: 142
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь