пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Психологічні аспекти навчально-виховної роботи з важковиховуваними підлітками

До важковиховуваних підлітків у психології відносять школярів з серйозними порушеннями мм моральної  та емоційно-вольової сфер особистості, які демонструють соціально дезадаптовані форми поведінки.

При роботі з важковиховуваними  підлітками потрібно педагогу працювати в тісній  єдності з практичним психологом. За допомогою такого співробітництва здійснюється вивчення  індивідуальних особливостей кожного важкого підлітка, вивчають умови його сімейного виховання, особливості його взаємин з ровесниками, вчителями, на цій основі розробляються напрями психокореційної роботи з кожним конкретним важким підлітком.

При роботі з важковиховуваним підлітком вчитель може використовувати такі напрями:

  1. Якщо важковиховуваний підліток не є негативним лідером класу, потрібно вивчити інтереси цього підлітка і, враховуючи їх, намагатися включити цього підлітка в спільні діяльність всього класу, використовуючи при цьому прийом гарантованого успіху (який означає, що підлітку створюють умови для прояву його можливостей спочатку в трудовій, спортивній або громадській діяльності, потім переходять до учбової діяльності. Цей прийом дозволяє змінити негативне ставлення підлітка до школи, до учіння, сприяти перетворенню його заниженої самооцінки поступово в більш адекватну.
  2. Якщо підліток є негативним лідером класу і здійснює негативний вплив на клас в цілому, то вчитель повинен так організовувати спільну діяльність учнівського колективу, щоб заблокувати негативні впливи даного підлітка і розкрити його шкідливі для класу дії.

 


23.11.2015; 11:33
хиты: 154
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь