пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Формування особистості підлітків

В підлітковому віці закладаються основи моральної свідомості, починає інтенсивно формуватись світогляд і переконання. Якщо молодший школяр діяв або за вказівкою дорослих, або під впливом своїх безпосередніх спонукань, то підліток прагне у відповідності з власним поглядами і принципами.

У цьому віці підлітки продовжують засвоювати моральні норми і в зв’язку з цим дуже важливим є досвід позитивної моральної поведінки школярів. У підлітковому віці формуються ідеали  вдвох основних напрямках:

  1. як ідеал виступає конкретна людина – носій позитивних якостей, які найбільш цінуються підлітком;
  2. як ідеал виступає узагальнений образ найбільш важливих і цінних для підлітка якостей.

Найпоширенішою в цьому віці є перша форма існування ідеалів

Потребово-мотиваційна сфера

У підлітків під впливом більш високого рівня учбової діяльності інтенсивно розвиваються пізнавальні потреби та інтереси.

Вікові особливості інтересів підлітків:

  1. У порівнянні з молодшим шкільним віком інтереси підлітків стають більш широкими, тобто охоплюють значно більшу кількість галузей знань і видів діяльності.
  2. Інтереси підлітків  стають більш глибокими і змістовними.
  3. Інтереси  підлітків у порівнянні з молодшими школярами стають більш стійкими, проте часто підлітки шукають свій основний інтерес, а тому вони характеризуються розкиданістю інтересів.
  4. У підлітків інтерес до чогось може набувати характер пристрасті.

Емоційно-вольова сфера

У підлітків у порівнянні з молодшими школярами набагато краще розвинена здатність управляти своїми емоціями та почуттями, проте через притаманну вікову запальність, вибуховість, нестриманість спостерігається суперечливе явище, коли підлітки не можуть стримати свої емоційні прояви і демонструють схильність до афектів.

У підлітковому у віці школярі значно краще, ніж молодші школярі можуть зрозуміти свої емоції та почуття інших, проте в цьому віці ще спостерігаються значні труднощі  в адекватному розумінні як своєї власної емоційної сфери, так і емоцій і почуттів інших людей. Під впливом різних видів діяльності в підлітків розвиваються вольові якості, насамперед самостійність, наполегливість, організованість. Проте при неправильних умовах виховання підлітки демонструють замість наполегливості впертість і розвивають в процесі самовиховання негативні якості, які вважають позитивними.

Характер

У підлітковому віці продовжується формування характеру, в порівнянні з молодшим шкільним віком риси характеру набувають більшої стійкості і перетворюються в певну систему. У зв’язку з перебудовою нейро-гуморальних співвідношень в цьому віці спостерігається дратівливість, неврівноваженість, неадекватна реакція на слабкі стимули. Ці вікові особливості підлітків, які при переході до старшого шкільного віку поступово щезають.

 


23.11.2015; 11:33
хиты: 134
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь