пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. Основні психічні новоутворення та провідна діяльність підлітковому періоді

Провідною діяльністю в підлітковому віці є спілкування з ровесниками у системі суспільно-корисної діяльності (учбової, трудової, спортивної, громадської). Ця провідна діяльність створює найбільш сприятливі умови для виникнення новоутворень віку, для розвитку всіх сфер особистості підлітка. Спілкування з ровесниками має першочергове значення для підлітків і відтісняє на задній план спілкування з дорослими. Під впливом спілкування з ровесниками підлітки набувають досвід соціальних взаємин, у них формується здатність до співробітництва, до паритетних відносин .

Виділяють такі новоутворення підліткового віку:

  1. Почуття дорослості як центральне новоутворення віку. Почуття дорослості – це переживання підлітком ставлення до себе як до дорослого і його готовність виконувати в світі дорослих рівноправну роль. Виділяють такі основні прояви почуття дорослості:
    • наслідування підлітками  зовнішніх проявів дорослості (способів проведення відпочинку та дозвілля, використання дорослої моди, способів взаємин між статями, тих прав і привілеїв, яких немає у дітей);
    • формування  у підлітків-хлопців  орієнтації на ідеал справжнього чоловіка. Важливо, щоб цей ідеал включав позитивні моральні та вольові якості. Вольові якості починають виступати для хлопців-підлітків одним з вважливих критеріїв оцінювання себе, ровесників та дорослих чоловіків;
    • третім напрямом у розвитку почуття дорослості є формування дорослості в трудовій діяльності, коли дорослий для підлітка виступає як зразок цієї дорослості, а підліток виконує роль помічника. Це позитивний шлях у розвитку дорослості, оскільки сприяє засвоєнню підлітками важливих трудових вмінь та навичок. Ще одним проявом цього напрямку у розвитку дорослості є виконання підлітком обов’язків дорослого (при хворобі дорослих членів сімї підліток піклується про своїх молодших братиків і сестричок).
    • розвиток дорослості в учбово-пізнавальній діяльності, коли підліток  починає займатися самоосвітою і в нього формуються глибокі змістовні наукові інтереси.
  2. Формування самосвідомості.

У підлітковому віці виникає загострений інтерес до власної особистості, прагнення до самопізнання. У підлітковому віці спостерігається прагнення школяра, порівнюючи себе з іншими людьми, оцінити власну особистість. У даний віковий період підліток орієнтується на думку про себе з боку інших  людей, а тому його самооцінка більш об’єктивна. Спочатку  підлітки привчаються  усвідомлювати певні свої вчинки, потім намагаються усвідомлювати відповідні риси власної особистості. Спочатку підлітки починають усвідомлювати ті риси характеру, які свідчать про їх ставлення до учіння (ретельність, добросовісність, акуратність). Після цього починають усвідомлювати риси, які відображають ставлення підлітка до інших людей (тактовність, доброта, ввічливість).

Ще  пізніше підлітки вже здатні усвідомлювати риси, які характеризують ставлення до себе (скромність, самокритичність, вимогливість до себе). Найпізніше підлітками починає усвідомлювати ті риси, які мають синтетичний інтегрований характер, є найбільш складними (почуття честі, власної гідності).

  1. Усвідомлена потреба у самовихованні. Лише в підлітковому віці вперше виникає потреба вдосконаленні власної особистості. Дорослі повинні допомогти підліткові у здійсненні процесу самовиховання:
    • допомогти у виділенні цілей самовиховання;
    • допомогти в розробці програми самовиховання;
    • надати допомогу у виборі раціональних прийомів і засобів самовиховання.
  2. Критичне ставлення до дорослих. Виявляється в тому, що підлітки на відміну від молодших школярів перестають приймати на віру все, що говорить дорослі, вимагають від дорослих обгрунтовувати свою думку. Підлітки  вважають, що якщо вони вміють помічати недоліки дорослих, то вони і самі є дорослі.
  3. Потреба у самоствердженні в колективі ровесників. Думка колективу і ровесників для підлітка набагато важливіша, ніж думки вчителів. У зв’язку з цим доцільно використовувати прийом непрямого виховного впливу через колектив.

 


23.11.2015; 11:33
хиты: 137
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь