пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Анатомо-фізіологічна перебудова організму підлітка та її психологічні наслідки

В підлітковому віці відбувається анатомо-фізіологічна перебудова організму, початок цієї перебудови пов'язаний з активізацією діяльності гіпофізу та інших залоз внутрішньої секреції. Діяльність цих залоз сприяє інтенсивному росту тканин та органів та початку статевого дозрівання. Інтенсивний ріст тала і кінцівок у довжину отримав назву «стрибка у рості».

Темпи росту кінцівок у довжину є більш швидкими, ніж темпи збільшення об’єму грудної клітки. Це породжує певну незграбність зовнішнього вигляду підлітків. У цьому віці відбувається окостеніння кістяку, проте до 14 років в хребті підлітків ще багато хрящової тканини, а це породжує можливість викривлення хребта при неправильній поставі, фізичних навантаженнях. Проте в цьому віці такі порушення і легше долаються.

У дівчаток окостеніння кісток тазу відбувається до 20-21 року, тому стрибки ці значної висоти можуть приводити до суміщеня цих кісток, а використання взуття на високих підборах може призводити до викривлення цих кісток, що в майбутньому може негативно вплинути на родову функцію.

У цьому віці відбувається нарощування м’язів та м’язевої сили, причому в хлопчиків розвиток мускулатури йде за чоловічим типом, а в дівчат – за жіночим, що надає підліткам вторинних статевих ознак. Проте завершення цього процесу лежить за межами підліткового віку. Нарощування м’язевої сили є досить важливим для хлопців, проте м’язи підлітків не такі витривалі як м’язи дорослих людей.

У цьому віці відбувається перебудова моторного апарату, що приводить  до втрати підлітками гармонії у руках, їхньої вайлуватості. Однак, підлітковий період в той же час є етапом розвитку багатьох рухових навичок.

Інтенсивно розвивається серцево-судинна система, проте серце росте швидше, ніж кровоносні судини. Така невідповідність може виступати причиною тимчасових розладів серцево-судинної системи (запаморочення, серцебиття, підвищення кров’яного тиску, швидка стомлюваність).

Функціонування залоз внутрішньої секреції приводить до зміни внутрішнього середовища організму, а оскільки нервова система пов’язана з ендокринною, то відбувається перебудова і особливостей нервової системи. Перебудова нейро-гуморальних співвідношень має 2 наслідки:

  • підлітковий вік – це вік бурхливої енергії та активності;
  • в цьому віці спостерігається підвищена чутливість та сприятливість до патогенних впливів.

Це означає, що фізична або розумова перевтома, тривале нервове напруження, стреси приводять до як до ендокринних розладів, так і до тимчасових розладів нервової системи підлітків у вигляді підвищеної дратівливості, неврівноваженості, вибуховості. Розлади сну та апетиту, швидка стомлюваність та апатія.

Виділяють такі психологічні наслідки анатомо-фізіологічної перебудови організму підлітків:

  • суттєві зміни в фізичному розвитку і початок статевого дозрівання витупають основою для виникнення в підлітків почуття дорослості;
  • статеве дозрівання приводить до виникнення в підлітків інтересу до протилежної статі, виникненню нових почуттів і переживань. Нормою для підліткового віку є виникнення перших романтичних почуттів.

 

 

 

 


23.11.2015; 11:33
хиты: 130
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь