пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5. Формування особистості в молодшому шкільному віці

Потребово-мотиваційна сфера

У молодших школярів від дошкільного віку зберігаються такі потреби, які потрібно враховувати у навчально-виховному процесі.

  1. Потреба в ігровій діяльності. Вчитель повинен використовувати ігрові моменти на уроках та організовувати ігрові уроки.
  2. Потреба у рухах, тому вчитель повинен організовувати фізкульт-хвилинки на уроках та рухливі ігри на перервах.
  3. Потреба у зовнішніх вираженнях, тому  вчитель повинен постійно використовувати новий, цікавий матеріал та засоби наочності. На основі потреби у зовнішніх враженнях у молодших школярів формуються пізнавальні потреби. У молодшому шкільному віці виділяють такі мотиви учіння:
    • утилітарні;
    • пізнавальні;
    • соціальні.

Вчитель повинен розвивати пізнавальні та соціальні мотиви учіння.

Вікові особливості інтересів молодших школярів:

  1. Поверхневість інтересів.
  2. Інтереси дітей швидко змінюються і є нестійкими.
  3. Інтереси дітей тісно пов’язані з емоційною сферою особистості.

Сфера самосвідомості

У молодшому шкільному віці виділяють групи дітей з такими видами самооцінки:

  1. Діти з адекватною самооцінкою відрізняються впевненістю в своїх силах, життєрадісністю, оптимізмом  і здатністю ставити перед собою посильні завдання.
  2. Діти з нестійкою самосвідомістю у сторону завищення або заниження, у молодшому шкільному віці не спостерігається дітей зі стійкою заниженою самооцінкою. При роботі з дітьми з нестійкою заниженою  самооцінкою вчитель повинен використовувати прийом гарантованого успіху, тобто створити для дитини сприятливі умови для досягнення позитивних результатів.
  3.  Діти з стійкою завищеною самооцінкою відрізняються зарозумністю, пихатістю, зверхністю у ставленні до інших дітей, схильністю завищувати власні досягнення і недооцінювати успіхи інших. При роботі з такими дітьми вчитель повинен пред’явити справедливі об’єктивні вимоги.

Моральна сфера

У цей період діти оволодівають моральними поняттями під керівництвом дорослих вчаться здатності до співробітництва, взаємодопомоги та взаємопідтримки їх моральні уявлення до кінця цього вікового періоду стають більш глибокими та усвідомленими.

Емоційно-вольова сфера

У молодшому шкільному віці діти відрізняються підвищеною емоційністю, проте вони ще не здатні усвідомлювати власні емоції та почуття і не можуть розуміти емоції та почуття інших людей. Діти надмірно імпульсивні у вияві своїх емоцій, тобто ще не вміють їх стримувати. У цьому віці емоційна сфера особистості тісно пов’язана з вольовою сферою. Це означає, що невміння дітей стримувати свої емоційні прояви пов’язані з віковою слабкістю волі дітей.

У дітей під впливом учіння, праці, продуктивних видів діяльності розвиваються вольові якості.

Формування характеру

У молодшому шкільному віці характер ще несформований, він знаходиться у стадії формування і тому дорослі іноді за характерологічні прояви можуть приймати тимчасові психічні стани.

У цьому віці у поведінці дитини більш прозоро, ніж у наступні вікові періоди виявляються властивості вищої нервової діяльності, які пізніше маскуються формами поведінки.

Для молодшого шкільного віку властиві такі вікові особливості характеру: безпосередність, щирість, відкритість, імпульсивність, схильність до наслідування дорослих.

 


23.11.2015; 11:33
хиты: 158
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь