пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. Формування особистості у дошкільному віці

У дошкільному віці розвиваються всі сфери особистості дитини.

Потребово-мотиваційна сфера

У дошкільному віці виникає супідрядність мотивів, тобто поведінкою дитини починають управляти не поодинокі мотиви, не пов’язані між собою, а ієрархічна система мотивів, коли одні мотиви грають головну домінуючу роль, а інші мотиви їм підпорядковуються, тобто є другорядними. За рахунок формування такої ієрархічної системи мотивів поведінка дитини стає більш керованою.

Моральна сфера

Дошкільнята оволодівають  моральними поняттями і починають намагатися оцінити поведінку інших людей та свою власну поведінку з позиції моральних норм.

Сфера самосвідомості

У період дошкільного дитинства після кризи трьох років дитина вже здатна відокремлювати себе від дорослих та усвідомлювати власне «я». У неї розвивається самооцінка.  Розвиток самооцінки найбільш інтенсивно відбувається під впливом провідної діяльності (гри), оскільки саме в процесі гри дитина вчиться порівнювати себе з ровесниками і на цій основі усвідомлювати власні властивості.

Дитина дошкільного віку має , як правило, завищену самооцінку через брак життєвого досвіду і через життєрадісність і оптимізм, які притаманні даному віковому періоду.

Емоційно-вольова сфера

У період дошкільного віку розвиваються емоції та почуття дитини, виникають вищі почуття (моральні, естетичні та інтелектуальні). Діти даного віку ще не здатні усвідомлювати ні свої емоційні прояви, ні почуття інших людей. Діти ще не здатні управляти власними емоційними проявами, а тому надмірно імпульсивні, тобто діють безпосередньо під впливом емоцій, не думаючи про наслідки. До кінця дошкільного віку у дітей виникає здатність певним чином управляти своїми емоціями у межах невеликих можливостей дошкільників щодо цього.

Під впливом гри, елементів праці продуктивної діяльності та навчання розвиваються вольові якості.

 

5. 


23.11.2015; 11:28
хиты: 191
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь