пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Особливості психічного розвитку дошкільника

Дошкільний вік охоплює період від 3 до 6-7 років. Фізичний розвиток дитини в цьому віці передбачає не лише ріст тіла в довжину та збільшення його ваги, але й анатомо-фізіологічний розвиток всіх органів та систем організму. Відбувається процес окостеніння кістяку, розвивається система дихання, кровообігу, серцево-судинна система. У дитини розвивається здатність до великих рухів, проте здатність до дрібних рухів ще значно ускладнена. У дошкільному віці змінюється і соціальна ситуація розвитку дитини. Спільна діяльність, характерна для раннього дитинства замінюється самостійним виконанням дитиною вказівок дорослого. Дорослі в цьому віці продовжують відігравати провідну роль і виділяють 2 види спілкування з дорослими:

  1. пізнавальне спілкування – коли дитина намагається за допомогою дорослого пізнавати оточуючий світ, при цьому вимагаючи від дорослого стосунків партнерства;
  2. особистісне спілкування – коли дитина намагається обговорити разом з дорослим вчинки інших людей та свої власні з позиції  моральних норм: таке обговорення вимагає від дитини більш високого рівня інтелектуального розвитку, а тому дитина при обговоренні таких питань визнає провідну роль дорослого і слухає його.

В цьому віці важливу роль в розвитку дитини починають відігравати її ровесники. Дошкільні дитячі заклади можна вважати першою школою соціальних взаємин, де дитина набуває досвіду керівництва іншими людьми і досвіду  спілкування зі своїми ровесниками.      

Дошкільний вік – це вік колосального  впорядкування чуттєвого досвіду дитини, розвитку спеціальних людських форм сприймання і мислення, виникнення елементів довільної уваги  і смислової памяті, бурхливого розвитку уяви.

Сенсорний розвиток

У дошкільному віці відбувається зниження порогів всіх видів чутливості (зокрема, зорової, слухової і шкірно-дотикової). Відбувається розвиток гостроти зору, звуковисотного та фонематичного слуху, розвивається здатність дитини розрізняти кольори та їхні відтінки. У цьому віці сенсорний розвиток відбувається під впливом спеціального навчання, в процесі якого діти оволодівають сенсорними еталонами. Сенсорні еталони – це виділені людством спеціальним чином розчленовані зразки предметів оточуючого світу, кольори спектру, геометричні фігури, музичні ноти. В дитячих дошкільних закладах дітей спеціально вчать використовувати сенсорні еталони як зразки для виділення властивостей предметів при їхньому сприйманні.

Інтелектуальний розвиток

У дошкільному віці домінує мимовільна пам'ять, проте, під впливом  гри, продуктивної діяльності, праці та навчання розвиваються елементи довільної уваги.

У дошкільників домінує мимовільна, образна пам'ять, але поступово починають виникати елементи довільної, смислової словесно-логічної пам'яті.

У дошкільному віці дитина може розв’язати певні задачі трьома основними шляхами:

  • за допомогою  наочно - дійового мислення;
  • за допомогою наочно-образного мислення;
  • за допомогою елементів логічних розмірковувань.

Чим менше вік дитини, тим більшою є питома вага наочно-дійового мислення.

У дошкільному віці поступово домінуючим стає наочно-образне мислення, а наприкінці даного вікового періоду виникає образно-схематичне мислення, яке є проміжною ланкою між наочно-образним та логічним мисленням.

У дошкільників бурхливо розвивається уява, причому образи цієї уяви носять фантастичний характер, мало пов'язаний з життям. Під впливом гри та індивідуальних видів діяльності у дитини поступово виникають елементи раціонального підходу до дійсності, тобто образи уяви більш тісно пов’язані з реальністю.

Дошкільний вік є сензитивним періодом для розвитку мовлення. В цьому віці дитина оволодіває лексичною і граматичною сторонами мови, причому в процесі такого оволодіння спостерігається словотворчість дитини.

 

4.


23.11.2015; 11:28
хиты: 146
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь