пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Психічний розвиток і формування особистості в ранньому дитинстві

Період раннього дитинства має вікові межі від 1 до 3 років. У цей період у фізичному розвитку дитини виникає важливе надбання, яке має психологічні наслідки – оволодіння дитиною ходьбою. Оволодіння дитиною прямою ходою значно розширює можливості дитини у пізнанні оточуючого світу, розширює можливості для прояву самостійності та активності дитини.

Провідною діяльністю в цьому віці є предметно-маніпулятивна діяльність, сутність якої полягає в тому, що дитина під керівництвом дорослих оволодіває суспільно-історичним досвідом суспільства щодо використання предметів, які прийняті в людській культурі. В процесі предметно-маніпулятивної діяльності дитина усвідомлює, що способи дій з різними предметами мають різні ступені свободи. Це стосується, насамперед, співвідносних  дій з предметами (закривання коробки кришкою, нанизування кілець на стрижень піраміди) і дії з предметами-знаряддями (посуд, одяг, меблі тощо). Оволодіння дитиною під керівництвом дорослого співвідносними та знаряддєвими діями з предметами має важливе значення для її розвитку, насамперед, для розвитку її пізнавальної сфери. Під впливом предметно-маніпулятивної діяльності дитина постійно пізнає все нові властивості предметів та зв’язки  між ними, що сприяє в свою чергу розвитку наочно-дійового мислення дитини, її мовлення, подальшого розвитку відчуттів, сприймання і пам’яті.

Основним новоутворенням цього віку є розвиток мовлення, наочно-дійового мислення і формування самосвідомості. Період від 1 року до 5 років є сензитивним для розвитку мовлення. Розвиток мовлення в цей період виступає основою всього психічного розвитку дитини. Розвиток мовлення від року до 1,5 років йде дуже повільно. Дитина пасивна в засвоєнні слів, до 1,5 років вона оволодіває від 30-40 до 100 слів і  використовує їх досить рідко. У 1,5 р. ситуація суттєво змінюється: дитина починає проявляти значну активність у засвоєнні слів. В неї швидко розвивається активний словник. В цей період дитина починає уважно слухати і розуміти і те мовлення дорослих, яке її безпосередньо не стосується. Під впливом такого посиленого інтересу до мовлення інших дитина поступово оволодіває фонетичною, лексичною і граматичною сторонами мови. До 3-х років в її активному словникові міститься до 1,5 тис. слів. В період раннього дитинства починає формуватись особистість дитини. Це в першу чергу виявляється в формуванні її самосвідомості – дитина в 3 роки намагається у межах своєї невеликої практичної діяльності і в межах своїх незначних можливостей діяти самостійно, хоча провідна роль дорослого в житті  дитини зберігається. Якщо дорослий не враховує нові тенденції розвитку дитини, обмежує її самостійність, то дитина  починає демонструвати дитячий негативізм і впертість. Таке явище отримало назву кризи трьох років.

Криза трьох років – явище тимчасове, але його наслідки мають дуже важливе значення для розвитку психіки і особистості дитини: відокремлення дитиною себе від оточуючих, усвідомлення власного «Я» - розвиток самосвідомості.

 

3.


23.11.2015; 11:28
хиты: 153
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь