пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. Періодизація психічного розвитку та основні її критерії.

У вітчизняній психології вікова періодизація психічного розвитку дитини базується на двох основних принципах:

  1. Принцип історизму.
  2. Принцип розвитку психіки особистості у діяльності.

Принцип історизму був  обгрунтований у працях Виготського і означає суспільно-історичну природу дитинства та його періодів. Тобто періодизація дитинства і зміст кожного  його періоду обумовлюється рівнем розвитку суспільства.

Принцип розвитку психіки особистості у діяльності був обгрунтований Леонтьєвим і означає, що особистістю не народжуються, а стають в процесі засвоєння суспільно-історичного досвіду людства  у різних видах діяльності. Всі психічні процеси, функції і властивості розвиваються в різних видах діяльності.

На основі даних принципів формулюються основні поняття, на яких ґрунтується вікова періодизація психічного розвитку у вітчизняній психології.

Критерії періодизації психічного розвитку:

  1. Соціальна ситуація розвитку.
  2. Провідна діяльність.
  3. Новоутворення.

Соціальна ситуація розвитку за Виготським – це особливе поєднання внутрішніх процесів розвитку і зовнішніх умов, яке обумовлює динаміку психічного розвитку на певних вікових етапах і виникнення своєрідних якісно нових утворень у психіці наприкінці певного вікового етапу.

Провідна діяльність за Леонтьєвим – це той вид діяльності, який обумовлює головні найважливіші зміни в психічному розвитку дитини у певному віковому періоді.

Новоутворення – це ті якісно нові зміни у психічному розвитку, які виникають наприкінці певного вікового періоду і знаменують собою перехід психіки дитини від більш низького до більш високого рівня розвитку.

Вчені довели, що перехід від одного вікового періоду до іншого може здійснюватись двома основними шляхами:

  1. лірично-спокійно, без криз.
  2. кризово  – з наявністю вікових криз.

Найбільш яскраво вираженими виступають криза новонародженості, криза трьох років, криза при переході до підліткового віку.

 

 


23.11.2015; 11:28
хиты: 149
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь