пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5. Закономірності психічного розвитку.

Виділяють такі закономірності психічного розвитку:

  1. Нерівномірність психічного розвитку.
  2. Інтеграція психіки.
  3. Диференціація психіки.
  4. Пластичність психіки і її здатність до компенсації.

Нерівномірність розвитку психіки означає, що у будь-яких,  навіть найсприятливіших умовах навчання та виховання різні психічні прояви,    психічні функції і психічні властивості знаходяться на різному рівні розвитку. У певні вікові періоди створюються найбільш сприятливі умови для розвитку певних психічних функцій. Ці вікові періоди вважаються сенситивними (сприятливими) для розвитку даної функції. Причинами такої сенситивності є:

  1. закономірності дозрівання мозкових структур;
  2. та обставина, що певні психічні функції можуть формуватися лише на основі вже сформованих інших психічних функцій (математичне мислення може формуватись лише на основі вже сформованої здатності людини до абстрактного мислення);
  3. життєвий досвід людини.

Інтеграція психіки полягає в тому, що в процесі розвитку психіка набуває все більшої єдності, цілісності та стійкості. Це означає, що в процесі розвитку малосистематизоване поєднання тимчасових психічних станів, характерне для маленької дитини перетворюється у єдину цілісну систему стійких рис характеру, характерну для дорослої людини.

Диференціація психіки означає, що в процесі розвитку психічні прояви урізноманітнюються, розгалужуються  (наприклад, у малої дитини інтелектуальні почуття представлені у вигляді допитливості, в процесі дорослішання інтелектуальні почуття дитини стають більш багатогранними і різноманітними і включають, крім допитливості, задоволення від розв’язання інтелектуальної задачі, незадоволення при нерозв’язанні, сумніви, здивування тощо.

Пластичність психіки означає здатність швидко, адекватно пристосовуватись до постійно змінюваних умов оточуючого середовища. На основі пластичності психіки виникає її здатність до компенсації. Коли при слабкості або дефектності однієї психічної функції прискорено розвивається інша психічна функція.

 

6.


23.11.2015; 11:28
хиты: 146
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь