пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

67. Оповідання на шкільну тематику Бориса Грінченка.

   Біографія коротко: Народився Борис Дмитрович Грінченко 9 грудня 1863 року в сім’ї небагатого поміщика на хуторі Вільховий Яр на Харківщині (тепер Сумська область).

    Хлопець змалку товаришував із сільськими дітьми, любив народні ігри, казки та пісні — вони   вражали його своєю красою і правдивістю.

На одинадцятому році життя Борис вступив до середньої реальної школи в м. Харкові. Читання художніх творів російських та українських письменників прихилило Б. Грінченка до народницьких ідей. Він починає знайомитись із забороненою революційною літературою, за що в шістнадцятилітньому віці потрапляє за грати. Про це письменник з часом так згадував у своїй автобіографії: «Восени 1879 року арештовано за те, що ширив заборонені книжки («Парова машина» та ін.), в січні 1880 року випущено з харківської тюрми, рік жив дома на поруках у батька на хуторі. З початку 1881 подався знову в Харків шукати заробітку. Пощастило найти місце канцеляриста в Харківській казенній палаті».

     Не легким виявилося життя Б. Грінченка в Харкові. Найнявши куток у сім’ї чоботаря, він почав готуватися екстерном до іспиту на вчителя. Одночасно з навчанням юнак береться допомагати хазяїнові лагодити чоботи.

Склавши при Харківському університеті іспит, Б. Грінченко одержує посаду вчителя в сільській школі. Це було 1881 року.

    Тоді ж у львівському журналі «Світ» з’явився перший вірш молодого поета, за ним — другий.

     В роки вчителювання Б. Грінченко пильно вивчає життя дітей, учителів, інших верств сільського населення і береться за написання оповідань та повістей. Наснагу молодому письменникові в його творчості надавала підтримка Івана Франка.

1894 року Б. Грінченко переїжджає до Чернігова. Тут він видає цілу серію недорогих книжечок для народу: пізнавальні твори «Про грім та блискавку», «Велика пустеля Сахара», «Серед крижаного моря», популярні життєписи І. Котляревського, Є. Гребінки, Г. Квітки-Основ’яненка; стає натхненником нелегальної «Чернігівської громади», влаштовує бесіди на популярно наукові теми, виступає організатором ювілеїв Котляревського, Шевченка, Франка.

       1902 року Б. Грінченкові довелося залишити Чернігів через вороже ставлення до нього реакційних кіл міста. Він оселяється в Києві. Тут редакція журналу «Киевская старина» доручила йому впорядкувати словник української мови, який вийшов у 1907-1909 pp. чотиритомним виданням. За цей труд Російська Академія наук присудила упорядникові другу премію М. І. Костомарова.

       Значною подією в житті Б. Грінченка була зустріч з І. Франком 1903 року в Галичині. Дружба з Каменярем, сприяла зміцненню демократичного світогляду письменника.

      Перу письменника належать шість збірок поезій, збірка байок, опублікована після смерті, кілька десятків оповідань, широковідомі повісті «Серед темної ночі» й «Під тихими вербами», ряд п’єс, перекладів та фольклорно-етнографічних видань. Значний вклад вніс Б. Грінченко в розвиток дитячої літератури як оригінальної, так і перекладної. Він перший в українській літературі відтворив життя шахтарських дітей.

     У зв’язку з загостренням нажитої ще під час першого ув’язнення давньої хвороби — туберкульозу легенів, Грінченко змушений був виїхати на лікування в Італію.

    Там, на 47-му році життя, 6 травня 1910 року він помер. Тіло покійного перевезено було в Київ і поховано па Байковому кладовищі.

2.

     Надзвичайно тяжкою була доля сільського вчителя у царській Росії. Читаючи оповідання «Екзамен», «Непокірний», «Брат на брата», «Украла» дізнаємося, в яких умовах мусили жити й працювати люди, котрі несли народові знання.

      В оповіданні «Украла» автор описує учнів та вчителя,де одна дівчинка Олександра украла у дівчинки хліб,через те,що батько писар-п’яничка не приносить додому нічого все пропиває. Учні допитують дівчину,питають можливо чи це не вона зробила,але вона плаче. Вчитель,Василь Митрович, відводить дівчинку додому заспокоює її,а привівши дівчинку до школи, діти пригостили Одександру їжею.

     В оповіданні «Екзамен» Олексій Петрович,головний герой твору, перший рік працює у старій школі в яку на екзамен повинен приїхати перевіряючий. До приїзду вчитель з сторожем ремонтує парти та стільці до приїзду перевіряючого. Перевіряючий був малограмотний,запізнився на екзамен і завжди мовчав,щоб не показати свою безграмотність. Загалом йдеться про вчителя, важку працю якого мають право судити безграмотні нікчемні людці, коли спостерігаємо за поведінкою учнів, змалку залякуваних «страшним» начальством.
 


08.06.2015; 02:39
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь