пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

65. Зображення партизанської звитяги у творах для дітей Юрія Збанацького.

Юрій Оліферович Збанацький народився 1 січня 1914 року в селі Борсукові Чернігівської області, в родині селянина-бідняка, активного учасника громадянської війни. Закінчивши Остерську семирічну школу, куди доводилося щодня ходити пішки за тринадцять кілометрів, Збанацький навчався в Чер­нігівському педагогічному технікумі, а потім учителював. У 1937 році закінчив заочно мовно-літературний факультет Ніжинського педагогічного інституту. З вогником і творчо пра­цює Збанацький на різних ділянках педагогічної та партійної роботи. У нього пробуджується письменницький хист. Та поча­лася війна.

Залишений для підпільної та партизанської діяльності на окупованій фашистами території, Збанацький на початку 1942 р. попав у руки поліції. Його кинули в Чернігівську в'язницю, а потім у Яцівський концтабір. В серпні 1942 року пощастило втекти. Розлючені гестапівці та їх вірні слуги націоналісти в безсилій злобі, що не вдалося знищити партизанського во­жака, замордували його матір і брата, а двір спалили. Повер­нувшись на Остерщину, Збанацький організовує партизанський загін імені Миколи Щорса, який невдовзі виріс у велике з'єд­нання. За зразкове виконання планів командування, прояв­лену при цьому мужність і відвагу Збанацькому в 1944 році було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нагородже­ний орденами Леніна, Червоного Прапора, Жовтневої револю­ції та багатьма медалями.

      У повоєнний час Збанацький бере активну участь у літера­турному і громадському житті країни. Як учасник руху захис­ників миру побував у Польщі, Китаї, Угорщині, Болгарії, Фран­ції, Швейцарії, Фінляндії, Арабській Республіці Єгипет, Лівії, Ірані,    Індії,   Греції,   Туреччині,   в   складі   урядової   делегації Української РСР брав участь в роботі   Генеральної   Асамблеї ООН.

Писати Збанацький розпочав ще до війни. Перші його дру­ковані твори з'явилися в 1944 р. У 1948 р. вийшла повість «Таємниця Соколиного бору», яка відразу ж принесла авто­рові славу й визнання. З цього часу розпочинається інтен­сивна літературна діяльність письменника.

Повсюдне визнання здобули такі збірки творів Збанацького, як «На все життя» (1950), «Над Десною» (1951), «Старший брат» (1952), «Крилатий гонець», «Незабутнє» (1953), повісті «Лісова красуня», «Між добрими людьми» (1955), «Єдина», «Морська чайка» (1959), «Курилові острови» (1963), «Геро-подвія», «Курячий бог» (1966), романи «Малиной дзвін» (1958), «Сеспель» (1961), «Хвилі» (1967), «Кують зозулі» (1975), книги вибраних творів, зокрема твори в 4-х томах (1963) та багато інших.

У 1960 р. роман Збанацького «Малиновий дзвін» був від­значений премією імені М. Островського. В 1970 р. за роман «Хвилі» письменникові присуджена Державна премія УРСР імені Т. Г. Шевченка, а в 1975 р. роман «Кують зозулі» удо­стоєний літературної премії імені Лесі Українки. Твори Зба­нацького перекладені російською, білоруською, чуваською та іншими мовами. За повістями Збанацького «Між добрими людьми», «Морська чайка», «Курячий бог» та іншими кіно­студія   імені   О.   Довженка   створила   художні   фільми.

В історію української радянської дитячої літератури Юрій Збанацький увійшов як літописець партизанської героїки, життя дітей і молоді, як майстер шкільної повісті, чудовий знавець дитячої психології.

Тема партизанської звитяги  в повістях і оповіданнях.              Треба  було  багато пережити і побачити,    передумати   про   долю    дитини під час війни, щоб написати таку повість, як «Таємниця Соколиного бору» (1948), що стала етапним твором в українській післявоєнній дитячій літературі.

Не перебільшуючи ролі дітей у Великій Вітчизняній війні, письменник змалював у повісті «Таємниця Соколиного бору» єдність думок і вчинків дорослих і малих, героїзм дітвори в боротьбі з гітлерівськими загарбниками. У повісті Збанацького все сповнене реаліями дитячого світу. Пишучи правду про війну, він показує її, передусім/ через сприймання юних героїв. Можливо, тому і помічається така особливість, що характери дітей подані в розвитку, тоді як дорослі цілком сформовані особистості. Потай від дорослих хлопці влаштовують у Со­колиному бору землянку, запасаються зброєю. їхня діяльність дістає схвалення в партизанів, зрештою діти стають повноправ­ними бійцями загону народних месників, розвідниками, зв'яз­ковими, підривниками.

Різні за віком, характером, звичками Тимко, Мишко, Ва­силько, Віктор включаються в активну партизанську діяль­ність, допомагають громити ворога. Дуже швидко загинув один з хлопчиків Сава, що не встигнувши здійснити подвигів, заги­нув випадково, тільки тому, що ворогові захотілося вистрілити в дитину. Справедливо вважають критики, що його смерть — символ обірваного війною дитинства.

Центральний образ повісті — Василько, якого за відмінне навчання, серйозне ставлення до життя і своїх обов'язків до­рослі і діти називають Василем Івановичем. Це цілком жит­тєвий тип дитини, хоча, на перший погляд, здається неприродно позбавленим дитячого світосприймання. В таких, як Василько, характерне для дітей бажання наслідувати дорослих, приво­дить до раннього змужніння, вироблення цілеспрямованості в по­ведінці, твердих переконань. Коли почалась війна, Василько без вагань знаходить своє місце в боротьбі з ворогом, стає партизанським зв'язковим, а попавши в руки ворога, веде себе мужньо і гідно. Нічого не домігшись у юного партизана, есе­сівці відправляють Василька в концтабір. У вагоні він разом із дорослими знищує вартового, тікає в ліс, стає енергійним і досвідченим народним месником. У процесі зростання змальо­вані й інші образи дітей, зокрема Мишко. В цьому дитячому характері з особливою силою втілене прагнення дитини до подвигу.


     Війна несподівано увірвалася у життя дітей прифронтового українського села. Мишко та його друзі Тимко і Сава — герої повісті «Таємниця Соколиного бору» — з перших місяців війни проти німецько-фашистських окупантів вирішили нещадно боротися з ворогом. Хлопці дійшли висновку, що в них достатньо і хоробрості, і рішучості, і сміливості, тільки єдиного не вистачає — зброї. Друзі вирішили дістати її у радянських воїнів. Солдат, якого хлопці зустріли на березі ріки, привів їх до командира. Здивований нежданим «підкріпленням», воєначальник доручив малолітнім бійцям знайти коней для переправи гармат. Виконуючи своє перше бойове завдання, хлопці потрапили під бомбардування переправи фашистськими літаками. На очах у Мишка і Тимка горіло село, вони стали свідками загибелі свого друга Савки. Підлітки вперше побачили як вмирає людина. Прагнення боротися з фашистськими загарбниками і помстися за смерть друга привели їх до партизанського загону. Разом з новим товаришем Васьком хлопці стали партизанськими зв'язними, вони розповсюджували листівки, передавали підпільникам листи і шифровки.
Як справжні партизани, хлопці тримали у секреті свою найбільшу таємницю, у найдорожчому для них лісі — Соколиному борі — вони влаштували підпільну землянку.

 

   


08.06.2015; 02:39
хиты: 140
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь