пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

56. Леонід Глібов - видатний український дитячий письменник.


Леонід Глібов народився на Полтавщині.
Свої твори для дітей Леонід Глібов підписував псевдонімом «Дідусь Кенир». Розказують, що колись його батько купив дуже співучу пташку, через що сусіди прозвали Л. Глібова «Кенир». Діти щоразу з нетерпінням чекали журнал «Дзвін», аби прочитати нову баєчку Дідуся Кенира.
Ім'я видатного українського поета Леоніда Глібова тобі вже відоме: у п'ятому класі відбулося знайомство з його загадками й акровіршами. Однак він більше відомий як байкар — у його творчому доробку 107 байок! Цікаво, а як же стають митцями? Зазирнімо ще раз у його дитинство і розкриймо ще одну сторінку життя Леоніда Глібова.
      У дитинстві Льолик (так усі його звали) був веселим і жвавим. Любив усе красиве, а найбільше — доглядати за квітами. За це його прозвали «королем квітів». Вітаючись із ним, казали: «Здоров був, Льоли-ку, квітчастий королику».
Мав Льолик і багату творчу уяву: коли слухав казки баби Одарки, перед ним виразно вимальовувались особливості характеру й звички вовків, левів, зайців, лисиць. Йому навіть здавалося, що тварини насправді думають і розмовляють, що серед них є добрі й злі, багаті й бідні. А як він захоплювався колядками й щедрівками! То був чарівний світ казки.
     Свій перший вірш написав у тринадцять років.
     Цікаво, що Леонід починав писати свої твори російською мовою: збірка «Стихотворения» вийшла в Полтаві, коли письменникові виповнилося двадцять. Проте в історію він увійшов як автор україномовних творів: саме ними він і прославився.
На формування літературного смаку вплинуло й те, що Леонід мав доступ до багатої бібліотеки пана Родзянка (нагадаємо: батько Леоніда Глібова працював управителем маєтку поміщиків Родзянків).
Здавалося б, нічого надзвичайного в дитинстві Леоніда Глібова не було, адже ти сьогодні теж маєш доступ до бібліотеки, у ранньому дитинстві довелося почути не одну казку... Мабуть, усе залежить від тебе, друже. Шукай у собі здібності й розвивай їх — і твоя майбутня праця принесе користь не тільки тобі. Байки Леоніда Глібова сьогодні дуже актуальні: вони не лише цікаві й кумедні за змістом, а і навчають нас жити!
     Без сумніву, щойно ти ознайомишся з назвами байок Л. Глібова («Жаба й Віл», «Муха й Бджола», «Щука»), у тебе виникне бажання прочитати їх. Отже, посміхайся і насолоджуйся!ъ

 


08.06.2015; 02:35
хиты: 182
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь