пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49. Марія Пономаренко - відома житомирська дитяча письменниця.

 

       Марі́я Анто́нівна Пономаре́нко (*8 березня 1955, Левків) — дитяча письменниця.

Уродженка села Левків Житомирського району.

Лауреат літературної премії імені Наталії Забіли.

Пономаренко — автор понад п'ятдесяти збірок казок, віршів, п'єс, вистав. У творах автора цікаві сюжети, образи, чимало їх присвячено найголовнішій темі — родині.

    Житомирська письменниця Марія Антонівна Пономаренко є автором великої кількості книжок для дітей. Це і казки, і п’єси, і вірші, що не дають спокою письменниці , доки не зійдуть на чисті листи паперу , щоб згодом стати книжками.

      Пані Марія вдячна долі за те, що вихована на народних казках, в яких добро завжди перемагає зло. І залишилась у дитинстві, мабуть для того, щоб писати для дітей навчаючи їх  добру,любові до оточуючого світу.

        Під її казки, що транслювались у радіопрограмі «Вечірня колисанка», засинало ціле покоління маленьких українців. А в сни до них приходили добрі персонажі, з щойно почутих творів Марії Антонівни Пономаренко, відомої української дитячої письменниці з Житомирщини. Тож цілком можна сказати, що вона побувала в усіх помешканнях, де жили її юні читачі і слухачі.

      Легкі, написані справжньою живою мовою вірші-мініатюри та поетичні казки вчать дітей поважати і любити рідних, дбати про природу і працювати над собою. Адже на думку письменниці, щоб стати справжньою людиною треба постійно і невтомно працювати, в першу чергу - над собою. Своїми думками і творами Марія Антонівна, ділилась з маленькими читачами на зустрічі, що відбулась в стінах дитячої бібліотеки. Авторка понад 50 збірок, чотирьох авторських читанок, 300 пісень, сюжети для своїх віршів чи оповідань, бере з життя.

 

      Свою першу казочку «Подарунок» написала у 28 років. Друкувати свої твори почала у газетах «Комсомольська зірка», «Радянська Житомирщина». Сюжети для дитячих віршів і оповідань, - як зізнається Марія Антонівна, - підказувало саме життя. Передусім — спілкування з синами (їх виростила Марія Антонівна аж троє), чоловіком, а тепер - з онуками Олею та Даринкою. Хтось із письменників сказав: «Для дітей треба писати краще, ніж для дорослих, адже дитина сприймає світ без найменшої фальші».

     Талановитий письменник для малечі – довірливий співрозмовник. Твори такого митця не залежуються на поличках книгарень і бібліотек. До таких дитячих письменників належить наша землячка Марія Пономаренко. Вірші поетеси у простій для дитячого сприймання формі навчають малят важливим речам: любити маму й тата, дбайливо ставитись до рідної природи, змалечку працювати. Її твори часто друкуються в державній та обласній пресі. Понад 200 казок прозвучало на українському радіо у «Вечірній колисанці», її твори друкувались у журналах: «Малятко», «Барвінок», «Юний натураліст», «Старшокласник», згодом - «Дзвіночку», «Пізнайко».

    Творча праця Марії Пономаренко та її активна життєва позиція сприяють розвитку світогляду та формуванню духовності української дитини. Вона постійно виступає у дитячих садках, студентських аудиторіях, перед вчителями області. Тісно співпрацює з газетами та журналами «Дошкільне виховання», «Дитячий садок. Мистецтво», «Дитячий садок», «Початкова освіта», «Шкільний світ».

     Працює Марія Пономаренко і в драматургії для дітей. У Житомирському академічному театрі ляльок з успіхом йдуть її вистави: «Весела квампанія», «Котигорошко, або казка про добро», «Операція — ситуація», «Новорічна казка, або Зустріч з Дідом Морозом».

 

   Вона, вихована на народних казках в яких добро завжди перемагає зло, пише для дітей навчаючи їх добру і щирій любові до світу. Найголовніше – навчити дитину бути людиною, зазначила пані Пономаренко, я вчу дітей не рвати квіти, бо вони живі і відчувають біль, які кожна жива істота і бути людиною означає в тому числі й відчувати біль інших,думати над своїми вчинками, їхніми наслідками.


       Спілкуючись з школяриками, які уважно ловили кожне слово і рядок, письменниця зізналась своїй аудиторії, що має більше трьохсот написаних віршів про котиків. Марія Антонівна любить і котиків і собачок тому героями її творів доволі часто виступають саме вони. А ще, які і кожен, хто наділений магією слова, вона оживляє рослини в саду і на городі і ті нашіптують їй свої історії, які вона доносить до діток.

http://onlyart.org.ua/?page_id=37202

 


08.06.2015; 02:35
хиты: 208
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь