пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32. Пригодницький жанр творів для дітей житомирського письменника Миколи Яненка.

     Його творчість –ніби маленький острів в океані української дитячої літератури, острів незнайомий, малодоступний широкому загалу і тим цікавий малому читачеві. Це цілий світ незвичайних природних явищ, предметів, які нашій дитині ніколи не пізнати, це світ витривалих, мудрих і добрих людей.

       М. Яненко звертається до жанру оповідання. Одна за одною у  видавництві «Веселка» з’являються книжки для дітей: «Дім серед хвиль»  (1976 ), «Подарунок гарпунера» (1977), «Діти з океанського берега» (1978),  «Дорога до північних оленів» (1979), «На крижині Ука» (1981), «Слідами

уссурійського тигра» (1984), «Спасибі вам, дельфіни!» (1989).

      Микола Михайлович один із небагатьох (хіба що ще Микола Трублаїні!),  хто звернувся до нової цікавої теми у дитячій художній прозі –«освоєння» суворих, але таких привабливих невідомістю країв Півночі й Далекого Сходу.

      У складні будні рибалок, всієї служби рибальського судна вривається  свіжий вітер океану. Кожного разу він дарує зустріч то з акулою, що  хитрістю врятувала своє життя, то  з китенятком у Моржевій бухті біля  берегів Камчатки, що втекло від мами –самки побавитися із траулером, то з  морським котиком неподалік Командорських островів, то з морським левом  на узбережжі Аляски. Кожна така зустріч  – це знайомство з новою твариною,  її зовнішнім виглядом, особливостями існування на землі і в океані. Цікаво, з  елементами загадковості починає автор знайомити маленького читача з  кожною тваринкою.

    В оповіданнях М. Яненка немає гострих сюжетів. Вони не тримають  читача в напрузі. Проте, почавши читати, вже не покинеш, бо хочеться  дізнатися, з ким знову автор подарує зустріч, як вийдуть люди з  екстремальної ситуації, в яку потрапили через сюрпризи погоди.

В оповіданні "Золото з океану" розповідається про те, що побачив автор в своєму першому морському поході: "«Рибалки висипали у трюм червону, аж вогнисту рибу. Луска під сонячними стрілами сяяла. Наче полум’я. Торкнися рукою і обпечешся. А довкола рибини все сипалися й сипалися на палубу і, підстрибуючи, били по ній своїм пругким золотистим тілом». Виявляється, то рибалки виловили косяк морського окуня, а біля берегів Аляски він має такий золотистий колір.

     З цього оповідання можна дізнатися, що велике рибальське судно називається – траулер, а прилад, який допомагає морякам знайти рибу в океані – ехолот.

 Але в трал, сіті для ловлі риби, попадає не лише окунь. Ось якось разом з рибою витягли і акулу.  Велетенська акула, ледве не чотири метри завдовжки, по своїй необережності попала в сіті, але саме цікаве те, що вона змогла під час шторму втекти назад в океан. Про це йдеться в оповіданні «Наш Яків Лукич».

В оповіданні «Мандрівник із країни Китанії можна дізнатися немало цікавого про життя тварин морів та океанів. Адже навіть «у відкритому морі рибалки не бувають самотні. Часто неподалік від судна чи поруч із ним спливають дельфіни, сивучі. Або чорною брилою винирне на поверхню моря кит…».  Дізнаєтесь, як у гостях рибалок на траулері побував морський лев. Познайомитесь і з морськими птахами – чайками і люриком.

А от як ловити рибу в наших водоймах – в річці, чи ставку. Проте на яку наживу краще клюється карась, окунь чи будь яка інша риба в оповіданні "«Подарунок гарпунера», добре знає хлопчик Максим.

 

 


08.06.2015; 02:31
хиты: 141
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь